Narda rekor üretim

Güncelleme Tarihi:

Narda rekor üretim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2010 11:03

Nar çeşitli yararları nedeniyle son yıllarda üretimi, tüketimi ve ihracatıyla yıldızı parlayan meyve olduğu, alternatif ürün olarak çiftçilerin bu meyveyi tercih ettiği bildirildi.

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. A. Aytekin Polat, narın Türkiye'de, asırlardır yetiştiriciliği yapılan geleneksel meyve türlerinden birisi olduğunu söyledi.

Narın meyve olarak tüketildiği gibi, ilaç sanayisinde de değerlendirildiğinin altını çizen Polat, Türkiye'de nar üretiminin yüzde 57'sini karşılayan Akdeniz Bölgesinin, nar için uygun ekolojik koşullara sahip olduğunu vurguladı.

Polat, çeşitli yararları nedeniyle son yıllarda gerek ülkemizde gerekse dünyada narın üretimi, tüketimi ve ihracatının arttığını belirterek, “Nar üretimi 1985 yılında 36, 2005 yılında 80, geçen yıl ise daha bilimsel çalışmayla 171 tonla rekor seviyeye ulaştı. Nar meyvesi taze tüketiminin yanı sıra, meyve suyu, konserve, sirke, sitrik asit ve ilaç sanayisi gibi çok çeşitli alanlarda da kullanım alanına sahiptir. Ayrıca, dünyanın birçok ülkesinde, nar taneleri, salata ve tatlılarda süsleme malzemesi olarak da kullanılmaktadır” dedi.

Haberin Devamı

Polat, narın son yıllarda iç piyasada da çok tüketildiğine dikkati çekerek, “Geçen yıl yurt dışına 14 bin ton nar ihracatı gerçekleştirildi. Bunun karşılığında 17 milyon dolar döviz sağlandı” dedi.

“HATAY'IN NAR ÜRETİMİNDEKİ YERİ”

Türkiye'de narın en çok 71 tonla Antalya, 11 bin tonla Mersin ve 8 bin tonla Hatay'da üretildiğine dikkati çeken Polat, şunları kaydetti:
“Hatay'da, yakın zamana kadar nar ağaçları genellikle sınır ağacı olarak veya zeytin ve incir ağaçları ile karışık olarak yetiştirilmekteydi. Nar yerel pazarlarda taze tüketim için satışa sunulmakta veya nar ekşisi üretiminde kullanılmaktaydı. Ancak, son yıllarda nar dış satımındaki artışlar nedeniyle, modern nar bahçelerinin sayısında önemli artışlar oldu. Bu yeni bahçelerde yaygın olarak Hicaz, katırbaşı, çekirdeksiz ve Kara Mehmet narı üretilen modern tesislerde, damlama sulama, organik veya inorganik gübreleme ve budama gibi kültürel işlemler uygulanmaktadır. 1993 yılından bu yana Kırıkhan ve Dörtyol, Erzin ve Yayladağı ilçelerinde modern tesisler yapılmıştır. Modern nar bahçeleri, Ziraat Fakültesi lisans ve yüksek lisans öğrencilerinin eğitim-öğretiminin bir parçası olarak uygulama ve staj yapabilecekleri önemli bir araştırma istasyonu işlevini görmektedir.”

Haberin Devamı

Polat, 22-27 Ağustos 2010 tarihleri arasında, Portekiz'in Lizbon kenti'nde düzenlenecek olan 28. Uluslararası Bahçe Bitkileri Kongresi'nde “Türkiye'de Nar Yetiştiriciliği” konulu iki bildiri sunacağını da sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!