Güncelleme Tarihi:
Yeşilbaşköy Belediye Başkanı Hüseyin Akıncı, "kiraz cenneti" olarak bilinen beldede 8 bin 500 dönüm arazinin 5 bin dönümünde kiraz yetiştiriciliği yapıldığını söyledi.
Napolyon kirazının yetişmesi için en az bin rakım gerektiğini anlatan Akıncı, "Beldemiz bin 400 rakımda bulunuyor. Ayrıca bu kirazın yetişmesi için kışın sert geçmesi gerekli. Beldemiz Toroslar'ın eteklerinde. Yani bu kirazın yetişmesi için tüm şartlar bulunuyor. Üreticimiz artık bu konularda uzman oldu. İlacın ne zaman verileceğini, ürünün ne zaman toplanacağını çok iyi biliyor " dedi.
Akıncı, yetiştirdikleri Napolyon kirazını başta Avrupa olmak üzere Rusya ve Ortadoğu ülkelerine ihraç ettiklerini belirterek, "Geçen yıl beldede 4 bin ton kiraz üretildi. Bunun bin tonu ihraç edildi. Kilogramını aracılara 3,5-4 liraya satabildik. Yani 2 euro bile değildi ama aynı kiraz Avrupa'nın değişik yerlerine gittiğinizde 25-30 euroya satılıyor. Mesela İngiltere'de bizim paramızla 48 liraya satılıyor. Kirazımıza Avrupa'da (Osmanlı kirazı) deniliyor" diye konuştu.
Kiraz üretiminden beldeye 4 milyon lira girdi sağlandı
Önemli bir ekonomik değere sahip kiraza beldede "siyah altın" ya da "kırmızı altın" denildiğini ifade eden Akıncı, geçen yıl kiraz üretiminden beldeye 4 milyon lira girdi sağlandığını, bin 500 nüfuslu bir belde için bu paranın büyük önem taşıdığını vurguladı.
Akıncı, üreticilerin iyi bir gelir elde etmesi için çalıştıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
"Beldemizde büyük bir kiraz halimiz var. Tüccarların ve ihracatçı firmaların orada dükkanları bulunuyor. Vatandaş topladığı kirazı akşam götürüp bu halde serbest pazarda anlaştığı firmaya satabiliyor. Bizim üreticimize daha fazla kazandırmamız için elimizden geleni yapmamız gerekiyor. Bu amaçla yatırımcımıza çağrıda bulunuyoruz. İçinde soğuk hava deposu bulunan kiraz işleme tesisisi yapmak isteyen yatırımcıları beldemize bekliyorum. Yatırımcı olursa yer konusunda da tarla konusunda da yardımcı olmaya söz veriyorum."
Kiraz üreticisi Fatma Albayrak ise sabah saatlerinde başladıkları kiraz toplama işinin akşam saatlerine kadar sürdüğünü anlattı. Topladıkları kirazları birinci, ikinci ve üçüncü sınıf olarak ayırdıklarını ifade eden Albayrak, "Daha sonra bu kirazları haldeki aracılara kilogramı 3,5- 4 liraya satıyoruz. Geçen sene 4,5-5 liraya vermiştik. Bu sene fiyatlar düştü. Yani üretici değil, aracılar kazanıyor. 15-20 işçi tutup para ödüyoruz. Kaybımız çok. Beldede kooperatifleşme olursa memnun oluruz" dedi.
Albayrak, kiraz toplama işinin normalde haziran ayı sonunda başladığını ve temmuz ayı başına kadar devam ettiğini ancak bu yıl iklimdeki değişiklikten dolayı hasada biraz erken başladıklarını kaydetti.