A.A.
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 01, 2006 14:00
Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu, motorine yılbaşından itibaren 7 kez yapılan zammın nakliye sektörünü krize sürüklediğini bildirdi. Nuhoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurtiçinde çalışan nakliyecilerin toplam maliyetlerinin yüzde 47'sini, uluslararası çalışanların ise yüzde 65'ini akaryakıtın oluşturduğunu belirtti.
Son olarak 28 Haziran'da yapılan yüzde 2'lik zamla motorinin litre fiyatının kentlere göre, 2,36 ile 2,43 YTL arasında değiştiğini anımsatan Nuhoğlu, “Yılbaşından itibaren motorine 7 kez yapılan zam, sektörde tüm dengeleri altüst etti” dedi.
Nuhoğlu, Türkiye'de son yıllarda yaşanan ekonomik ve siyasi istikrara güvenen nakliyecilerin 2-3 yıllık bağlantılar yaptığını vurgulayarak, şunları söyledi:
“Konut kredisi veren bankalar da faizlerini alabildiğince aşağıya çektiler. Ancak, baktılar ki ekonomide dalgalanma var, faizleri birden yükselttiler, yani bir yerde tedbir aldılar. Nakliyecilerin böyle bir şansı yok. Verdiğimiz taahhütleri yerine getirmediğimiz takdirde tazminat ödemekle karşı karşıya kalıyoruz, geri dönüşü olmayan bir yola giriyoruz. Ne nakliyeci, ne bankacı ne de bir başka sektör Türkiye'deki ekonomik göstergelerin bir anda değişeceğini bilemezdi. Biz de motorinin üst üste bu kadar zam göreceğini tahmin edemezdik. Taahhütlerini yerine getirmekte zorlanan nakliyecilerimiz güven kaybına uğramama uğruna zararı sineye çekiyor. Bazı nakliyecilerimiz ise işi bırakıyor.”
Nuhoğlu, ihracatta nakliye giderlerini azaltmak amacıyla ihraç malı taşıyan araçların kullandığı motorinin 1 Haziran 2006 tarihinden itibaren ÖTV ve KDV'den muaf tutulduğunu ancak, aynı kolaylığın yurtiçi taşımacılarına getirilmediğini anımsatarak, şunları kaydetti:
“Oysa, yurtiçi taşımacılığın yüzde 90'ı karayoluyla yapılıyor. Adana'dan kamyona yüklenen bir karpuzun motorin zammından dolayı nakliye giderine yüzde 20-30 zam gelmesi demek, karpuzun fiyatının da aynı oranda zamlanması demektir. Bu açıdan bakıldığında motorin zammı enflasyon canavarını besliyor. Motorine yapılan her zam iğneden ipliğe her kalem ürüne yansıyor.”
-BALIKÇI MAZOTU ÖRNEĞİ-
Nuhoğlu, hükümetin,
balık fiyatlarının tüketiciye ucuz yansımasını düşünerek, balıkçılara ÖTV'den muaf motorin verdiğini anımsatarak, ”Eğer balıkçının desteklenmesi tüketicinin desteklenmesi olarak düşünülüyorsa, motorin zammının taşımacılığa yansıması önlenmeli” dedi.
Akaryakıtta, dünyada en yüksek verginin Türkiye'de uygulandığını ifade eden Nuhoğlu, Türkiye'de uluslararası nakliyecilikte kullanılan 40 bin, yurtiçi nakliyede kullanılan 700 bin araç bulunduğunu ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye karayolu taşımacılığı Avrupa standartlarında hizmet veriyor. Bulunduğumuz coğrafyanın nimetlerinden taşımacılıkta en iyi şekilde faydalanmak, Bulgaristan ve İran gibi diğer ülke nakliyecileriyle rekabet etmemiz isteniyorsa hükümet yetkilileri bu konuya gereken hassasiyeti göstermeli.”