Nakliye sorununa dijital çözüm... KOBİ’ler uygun fiyatla araç buluyor, teslimatlar online takip ediliyor

Güncelleme Tarihi:

Nakliye sorununa dijital çözüm... KOBİ’ler uygun fiyatla araç buluyor, teslimatlar online takip ediliyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2023 07:00

Yurtiçi ya da yurtdışına ürün yollamak isteyen işletmeler ile yük arayan taşımacılar ‘dijital nakliye ağında’ buluşuyor. Pazar kaybına neden olacak sevkıyat sorunları yolun başında bertaraf edilirken, KOBİ’ler tüm lojistik süreci online takip edebiliyor. Dijital taşımacılık platformu TruKKer, Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli işletmelerin rekabetçi fiyatla yurtdışına açılmasına destek olmayı hedefliyor.

Haberin Devamı

KÜÇÜK ve orta ölçekli işletmeler için satışın yapılması kadar sevkıyatın sorunsuz tamamlanması da kritik öneme sahip. Ürünlerin zamanında ulaşmaması, hasar görmesi, güvensizlik ve fiyatlarda yaşanan ani dengesizlikler hem ticari zararlara hem de itibar kaybına yol açabiliyor. İşte bu sorunların çözümü ‘dijital nakliye ağı’ ile mümkün. Altı yıl önce Birleşik Arap Emirlikleri’nde kurulan, 1.5 yıldır Türkiye’de faaliyet gösteren TruKKer, piyasada yük arayan araçlarla, araç arayan işletmeleri buluşturuyor. Araç sahipleri başka illere boş dönmekten kurtulurken, KOBİ’ler de ucuz ve güvenli nakliye hizmeti alıyor. Platformun nasıl çalıştığını, sunduğu avantajları ve yeni dönem hedeflerini, TruKKer Türkiye, Doğu Avrupa ve BDT’den Sorumlu Genel Müdürü Hakan Arıkan ile konuştuk.

MADDİ VE MANEVİ KAYIP

“KOBİ’ler ana maliyet kalemi olarak gördükleri lojistik satın alma süreçlerinin aslında işlerinin en kritik parçası olduğunu fark etmeli” diyen Arıkan, “Küçük ölçekli bir firma ihracat şansı yakaladı ve ürünü sattı. Ama bu ticaretin tamamlandığı anlamına gelmiyor, tamamlanması için sorunsuz teslimat gerekiyor. Büyük firmalar gibi her gün onlarca yükleme yapmadığı için tecrübesiz olabiliyor. Kimi zaman pahalı bir satın alma beklediği tüm kârın ortadan kalkmasına yol açıyor. Ya da ucuz firmayı seçerse problemler oluyor. Bize göre en büyük sorun olası teslimat ve hasar problemlerini takip eden süreçler. Bu süreçlerde hedef pazarlara ulaşımı engelleyebilecek navlun, sigorta ve hukuki aşamalar zorlu oluyor. Zamanında teslim edilmeyen ürünler KOBİ’lerin kendi pazarlarına ulaşamaması ile sonuçlanıyor. Bu işletmeler ticaretleri nezdinde güven kayıpları gibi manevi ve türlü maddi zararlar yaşıyor” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

Nakliye sorununa dijital çözüm... KOBİ’ler uygun fiyatla araç buluyor, teslimatlar online takip ediliyor


TARAFLAR ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİNDE

Peki TruKKer bu noktada nasıl bir rol oynuyor? Bu soruya yanıt veren Arıkan süreci şöyle anlattı: “İşletme web sitemiz veya çağrı merkezimiz üzerinden bize ulaşıyor ve talebini iletiyor. Biz datamız ve piyasa şartlarına göre ona bir rakam söylüyoruz. Kabul ederse bu defa portföyümüzdeki sürücülere dönüyoruz. İhtiyaç olan güzergâhta bulunan ya da o bölgede sık seyahat edenleri görebiliyoruz ve dijital ortamda iletişime geçiyoruz. Söz gelimi üreticiye 100 lira denildi ve kabul edildi. Biz 95 liraya da araç bulabiliriz, 105 liraya da. O bizim riskimiz. Taraflardan bir komisyon talep etmiyoruz.”

İşin bir ucunda üretici varken, diğerinde de taşımacıların olduğunu belirten Arıkan şunları söyledi:

“Örneğin; Çanakkale’den Mersin’e ürün yollamak isteyen bir müşteri var. Mersin’e gitmek isteyen bir araç da Çanakkale’de. Yük getirmiş, boş dönmek istemiyor. Bizim rolümüz burada başlıyor. Boş dönmek istemeyene yük; uygun ve güvenilir nakliye isteyene de araç buluyoruz. Tüm aracılar ortadan kalktığı için süreç şeffaf ilerliyor. Ürün teslim oldu mu, gümrükte takıldı mı, her aşama online takip ediliyor.”

Haberin Devamı

50'DEN FAZLA ÜLKEYE GİDİLİYOR

Birleşik Arap Emirlikleri’nde 2016 yılında kurulan şirketin Türkiye pazarında 1.5 yılı geride bıraktığını belirten Hakan Arıkan, “Şimdiye kadar 400’den fazla müşteri ile çalışmış durumdayız. Birlikte 50’den fazla ülkeye taşıma yaptık. Portföyümüzde 30 binden fazla kamyoncu var. Türkiye’de ilk ofisi İstanbul’da açtık. Sonra Bursa ve İzmir’de açıldı. Bu yıl içinde Adana, Mersin, Ankara ve Samsun ofislerini açmayı planlıyoruz. Bu ofisler KOBİ’lere yurtiçi karayolu taşımacılığında hizmet verirken, ihracatlarına da destek olacak. TruKKer olarak 10 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Geçen yıl Kazakistan’da şirket kurduk ve Polonya’da bir şirket satın aldık. Bu iki şirket de Türkiye ofisine bağlı olacak. Türkiye’deki üreticilerin Avrupa ve Türki Cumhuriyetler’e ihracatında rekabetçi fiyat sunacak kamyon portföyüne ulaşacağız. İlk yılımızda Türkiye’de 10 kat büyüme yaşadık. Bu yılda da 4 kat büyüme öngörüyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!