Nakliye sektöründe, Mısır paniği

Güncelleme Tarihi:

Nakliye sektöründe, Mısır paniği
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 2015 01:37

Mısır hükümetinin, 23 Nisan'da sona erecek Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen deniz ve karayolu transit taşımacılığı (Ro-Ro) anlaşmasının yenilenmeyeceğini açıklanması nakliyecileri tedirgin ediyor.

Haberin Devamı

Hatay Ro-Ro Başkan Yardımcısı Yusuf Hatay, yaptığı açıklamada, Suriye'deki iç savaş nedeniyle Cilvegözü Sınır Kapısı'nın kapanmasının ardından Türkiye'de ikinci araç filosuna sahip kentteki nakliyecilerin büyük sıkıntı yaşadığını söyledi.

Sektörde çarkların yeniden dönmesi için alternatif çözüm olarak ilk etapta Mersin Limanı'ndan Ro-Ro seferlerinin başladığını belirten Hatay, daha sonra Hatay'daki 55 taşıma şirketinin bir araya gelmesiyle şirket kurduklarını kaydetti.

Ekim ayında İskenderun Limanı'ndan başlayan çalışmalarla 23 sefer yapıldığını ifade eden Hatay, 135 araç kapasiteli iki gemiyle çalışan hattın yüzde 100 doluluk oranıyla hizmet verdiğini belirtti.

Hatay Ro-Ro'nun hattı istikrara kavuşturmak, ihracatçı ve nakliyecilerin ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulduğunu ve asla kar amacı güdülmediğini vurgulayan Hatay, "Suriye'deki iç savaşın ardından gümrük kapılarındaki sıkıntıyla başlayan Ro-Ro, nakliye sektörü için bir umut oldu. İskenderun Limanı'ndan Hatay'daki 55 taşıma şirketinin bir araya gelmesiyle kurduğumuz şirketle öncelikle haftada bir seferlere başladık. Zamanla bunu haftada ikiye çıkardık ve şu an yüzde 100 dolulukla hizmet veriyoruz. Hatta bir sonraki seferlere bile rezervasyonlar dolu. Ancak, Türkiye-Mısır ve Mısır-Suudi Arabistan arasında mutabakat zaptıyla tesis edilen deniz ve karayolu transit taşımacılığı (Ro-Ro) anlaşması 23 Nisan'da sona erecek ve Mısır hükümeti bunu yenilemeyeceğini açıkladı. Bu da sektörü kötü etkiliyor.

Haberin Devamı

Ortadoğu'ya açılan bu hattın ayakta kalması gerek. 8 bin araç filosuna sahip ve yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlayan sektörde sadece ihracat değil yerli ekonomi için de hattın çalışması şart."

Hatay, Ro-Ro'nun nakliye sektörü için bir alternatif olduğunu, ancak bu hattın kapanmasının sektörün bitmesi, araçların satılması anlamına geleceğini kaydetti.

Hatla tekstil, narenciye gibi ürünlerin Suudi Arabistan, Kuveyt, Dubai, Yemen gibi ülkelere taşındığını vurgulayan Hatay, hattın çalışması durumunda Libya, Tunus, Cezayir'e kadar uzanmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!