Güncelleme Tarihi:
Özdemir, “BEDAŞ orta ölçekli banka gibi. Kârı düşük olsa da, yüksek nakit akışıyla dağıtım şirketleri ilgi görüyor” dedi.
ORTAKLARIYLA birlikte 10 milyonun üzerinde aboneye elektrik dağıtımı gerçekleştiren Limak Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, elektrik dağıtım işini, süpermarkete benzetti. Elektrik dağıtımını devasa yatırımlar gerektiren bir iş olarak niteleyen Özdemir, “Dağıtım şirketleri çok yüksek ciro gerçekleştiriyor. Tıpkı süpermarket gibi kasadan çok nakit çıkıyor. Ama EBITDA’ya sıra gelince aynı performans yok. Kârlılık yüzde 2’lerde kalıyor. BEDAŞ orta ölçekli bir banka gibi. Nakit paranın sürekli aktığı bir yer” dedi. Özdemir, dağıtımda kârlılık düşük olsa da, şirketlerin bu nakit akışı performansı nedeniyle satılırken çok ilgi gördüklerini de kaydetti.
KAYIP KAÇAK AZALDI
Son bir yıldır Çalık Holding ile birlikte 450 bin abonesi bulunan Kosova’nın elektrik dağıtımını gerçekleştirdiklerini hatırlatan Özdemir, Limak-Çalık eşit ortaklığında kurdukları Kosova Elektrik Dağıtım Şirketi’nin (KEDS), bir yılda 15 milyon Euro yatırımla yüzde 40’larda olan kayıp-kaçak oranını yüzde 30’lara düşürdüğünü kaydetti. Limak Holding’in davetiyle katıldığımız KEDS’in Kosova’daki sosyal sorumluluk projesi KEDS Akademi’nin mezuniyet töreni öncesinde konuşan Özdemir, şunları söyledi:
TÜRKİYE’DE KİRACIYIZ
“Kosova’da komünist dönem lideri Tito zamanından kalan sayaçları değiştiriyoruz. Kayıp oranı yüzde 18’lerdeydi yüzde 15’lere düşürdük. Bunu her yıl yüzde 3 düşürme sözü verdik. Türkiye ve Kosova’daki elektrik dağıtım sistemi farklı işliyor. Bizler Türkiye’de kiracıyız. Kosova’da ise, direğinden binasına kadar mülklerin de sahibiyiz. 15 yıl boyunca yılda 20 milyon Euro yatırım yapacağız.”
Kosova’da işsiz gençlere destek
KOSOVA’da işsizliğin yüzde 20 ve gençlerin işsizliğinin de yüzde 50’yi aştığını kaydeden Nihat Özdemir, “İşsizlik büyük sorun. Biz de burada işsizliğin çözümüne de katkı sağlayacak bir sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmeyi istedik. KEDS olarak, Kosova Eğitim Bilim ve Teknoloji Bakanlığı, Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi ve Priştina Üniversitesi işbirliğiyle KEDS Akademi’yi hayata geçirdik. İlk 50 mezunumuzu da hafta verdik. Kosovalı gençlerin enerji sektörüne hazır ve donanımlı olarak sektörde yer edinmelerini, Kosova ve Avrupa’daki birçok ülke piyasalarında başarılı bir şekilde rekabet etme becerilerine sahip olmalarını hedefliyoruz. Dolayısıyla Kosova’da bu tür projelerimize devam edeceğiz. Hatta bunu Türkiye’ye de taşıyabiliriz” dedi.
KOSOVA’da Çalık Holding’le başarılı ve uyumlu bir ortaklık yürüttüklerini söyleyen Nihat Özdemir, bölgedeki yeni ihalelere de birlikte girebileceklerinin sinyallerini verdi.
Yerli yabancı 3. havalimanı için sırada
3. havalimanının inşaatının hızla devam ettiğini, dolgu işlemlerini bir an evvel bitirip önümüzdeki yıl binaların inşaatına başlamayı hedeflediklerini söyleyen Özdemir, son durumu şöyle özetledi: “Projeye ilişkin planlama ve ÇED raporu gibi ön hazırlık işlemlerini tamamladık. Amacımız projeyi 2017’de faaliyete açmak. Projeye şimdiden yerli yabancı şirketler ortak olmak istiyor. İlk fazın finansmanını da en geç eylüle kadar tamamlarız.”
Afrika’da büyük fırsatlar var
ENERJİ üretimi ve dağıtımında Kosova’da olduğu gibi yurtdışındaki fırsatları değerlendir-diklerini kaydeden Özdemir, özellikle Afrika kıtasının bakir olduğunu vurguladı. Nijerya’da Kaduna Elektrik Dağıtım Şirketi’yle olan ilişkilerine de değinen Nihat Özdemir şunları anlattı: “Onlara akıl satıyoruz. Kaduna’da yüzde 10’luk bir hisseye sahibiz. Aslında teknik ortağız. Afrika’da daha çok fırsatlar var ve biz de bunların hepsini değerlendiriyoruz.”