Zeynep ŞAFAK / NAHÇIVAN
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 2010 00:00
Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Azerbaycan’a iki ülke arasında Azeri tarafının iç prosedürü nedeniyle bir türlü kaldırılamayan vizeler için sitem etti.
Çağlayan, “Rusya ile vizeleri kaldırdığımız bir dönemde Azerbaycan’ın Türk işadamlarına vize uygulamasını anlatmakta zorlanıyorum. Mutlaka Rusya vizesinden evvel Azerbaycan’a vizeyi kaldırmalıyız” dedi. Azerbaycan-Nahçıvan-Türkiye İş Forumu’na katılmak için önceki gün Nahçıvan’a giden Çağlayan, gazetecilere şu açıklamalarda bulundu:
Azerilerin tereddüdü var
“Azerilerin vize konusunda tereddütleri var. 52’den fazla ülkeyle vizeleri kaldırdığımız, AB ülkelerini schengen vizesine rağmen zorladığımız bir dönemde Azerbaycan’ın vize uygulaması anlatmakta zorlandığımız bir hadisedir. Azerbaycan’ın vizeleri kaldırmamasının Ermenistan-Türkiye normalleşme süreciyle bir ilgisi yok. Madem biz tek millet iki devletiz o zaman rahat rahat benim vatandaşım Azerbaycan’a gitmeli, Azeri kardeşim de Türkiye’ye gelmeli. Ermenistan ve Türkiye’nin ticari bir münasebeti Karabağ sorunu çözülmeden mümkün değildir. Türkiye’nin kırmızı çizgileri bellidir. Devletin resmi politikası neyse o devam ettirilir. Suriye, Yunanistan, Rusya ha çatışma çıktı, çıkacak dediğimiz ülkelerdi. Biz 150 işadamıyla Yunanistan’a gittik. Suriye ile de mayınları temizliyoruz, sınırlar kalkıyor. Ben bir de buna ticareti ekledim. Sıfır Sorun Sınırsız Ticaret ‘SSST’ diyoruz.”
Çağlayan, Nahçıvan’ın Türkiye’nin bölgeye açılış kapısı olabileceğini belirterek, “Sınırda gümrüksüz bir bölge oluşturursak, dünyanın her tarafına ticaret yapabiliriz” dedi. Çağlayan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Nahçıvan Türkiye İş Konseyi kurulması konusunda temaslar var. Ya da Azerbaycan Türkiye İş Konseyi’nin altında bir yapılanmayı sağlayacağız. Nahçıvan, tecrit edilmiş. Amacımız, Türklerin buradaki yatırım ve ticaretini arttırarmak” dedi
Çocuk bezi üretimi
Çağlayan, işadamlarının Nahçıvan’da yapabilecekleri projelerin başında çocuk bezi üretimi, konserve, deterjan ve sabun gibi kimyasal maddeler ile bitkisel yağ üretiminin geldiğini belirtti. Çağlayan, “Sanayi üretimi, tarımsal üretim ve hayvancılık, altyapı, madencilik turizm, gıda, süt ürünleri, et, mermercilik, inşaat malzemeleri, makine aksanı, çimento, mobilya, sunta işi yapılabilir” diye konuştu.