Naftalin kokulu dövizler Mali Milat'la aklandı

Güncelleme Tarihi:

Naftalin kokulu dövizler Mali Milatla aklandı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 02, 1998 00:00

Haberin Devamı

Bankacılar, Mali Milat nedeniyle ilginç döviz manzaralarıyla karşılaştı. Bankalara akan nakit döviz miktarı 4 milyar doları bulurken, götürülen banknotlardan bir bölümünün tedavülden kalkmış olduğu görüldü. Bir bankacı, ‘‘Gelen dövizlerin bir bölümü resmen naftalin kokuyordu’’ dedi.

Mali Milat nedeniyle önceki gün gece yarılarına kadar açık kalan bankalar dün de 30 Eylül'de yatırılan servetin geri çekilmesi yoğunluk yaşadı. Mali Milat'ta dövizlerini, çeklerini hisse senetlerini yatıranların büyük bir bölümü, dün bunları tekrar alıp çelik kasalarına koymak için banka şubelerinde kuyruğa girdi. Mali Milat nedeniyle kayıt altına alınanan servet miktarını tam olarak saptanmasının güç olduğunu hatırlatan bankacıların bu konudak tahminleri genelde 10 milyar doların altında bulunuyor.

NAKİT 4 MİLYAR DOLAR

30 Eylül'de bankalara yaklaşık 4 milyar dolar civarında nakit döviz girişi olduğunu tahmin eden bankacılar, çek, senet veya hisse senedi olarak bloke edilenler dahil kayda giren servet miktarının 9 milyar dolar civarında olabileceğini belirtiyorlar. Mali Milat'ta gelen nakit paranın büyük bir bölümünün ABD Doları, Alman Markı veya İsviçre Frangı gibi dövizlerden oluştuğunu vurgulayan bir bankanın üst düzey yöneticisi, yastık altından çıkan dövizlerle ilgili olarak ilginç bir gözlemini şöyle aktardı:

NAFTALİN KOKULU

‘‘Öyle dövizlerle karşılaştıkki, insan eline almaya bile çekiniyor. Bazıları yıllarca çıkınlar içinde, havasız beklediği için açıldığında resmen küf kokuyordu. Bazılarında da naftalin kokusu vardı. Herhalde farelerin yememesi için naftalinlenmiş. Vatandaşların getirdiği dövizlerin bazıları da tedavülden kalkmıştı. Yastık altı sayesinde bunlar da ortaya çıktı. Tedavülden kalkan döviz olarak daha çok Alman Markı ve İsviçre Frangı ile karşılaştık. Bu dövizleri getiren vatandaşları, doğrudan Merkez Bankası'na gönderdik. Sanıyorum bizim Merkez Bankası da, tedavülden kalkmış markları Alman Merkez Bankası'na gönderip değişimini sağlayabiliyor. İsviçre Frangı için de benzeri bir uygulama olabilir ama tam olarak ne yapıldığını bilmiyorum.’’

BANKADA KALAN OLDU

30 Eylül'de blokaj için gelen nakit paranın bir bölümü dün tekrar çekilip evdeki veya bankalardaki kiralık kasalara geri dönerken, bir miktarının da cazip faiz önerileriyle bankalarda kaldığı belirtiliyor. Özel bir bankanın Hazine müdürü, ‘‘Mali Milat'ta yastık altından çıkarak gelebilecek servetin bir bölümünü bankamızda tutabilmek için önceden şubelerimize mesajlar gönderdik’’ dedi. Aynı yetkili, özellikle büyük meblağlar için cazip faizler önerildiğini, bu cazip oranlar nedeniyle bazı tasarruf sahiplerinin parasını kasalara koymak yerine şubelerde değerlendirmeyi kabul ettiğini kaydetti.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!