Güncelleme Tarihi:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Dönmez, Karadeniz gazının gelecek yılın ilk çeyreğinde mart ayı gibi sisteme verileceğini söyledi. İlk üretimin günlük 10 milyon metreküp olacağını kaydeden Dönmez, “10 milyon metreküp günlük gazın yıllık karşılığı 3.5-4 milyar metreküp eder. Bu da konutlarda kullanılan, mutfakta ve sıcak suda kullanılan gazın tamamı demektir. İlk fazda konutlarımızda kullanılan, mutfakta kullanılan gazı karşılayacak. Ama dört yıl sonra biz üretimi 4 kat artıracağız, o zaman da konutlarda kullanılan gazın tamamını buradan elde edeceğiz” diye konuştu.
VERİLERİ GİZLEMİYORUZ
Muhalefetin bazı verilerin gizlendiğine yönelik iddialarını hatırlatan Dönmez, hiçbir verinin gizlenmediğini söyledi. Birçok verinin internet sitelerinde yer aldığını ifade eden Dönmez, o bilgilerin bilerek ya da bilmeyerek kara propaganda aleti olarak kullanıldığını dile getirdi.
Muhalefetin yılda 3-4 milyon kişinin elektriğinin kesildiğine yönelik iddialarını hatırlatan Dönmez, “Bu şu anlama geliyor; Her on kişiden birisinin elektriğinin kesik olması lazım. Düşünün, 10 haneli bir apartmanda oturuyorsanız bir vatandaşın elektriği kesik; böyle bir durum yok” dedi. Dönmez, Ağustos 2022 itibarıyla Türkiye genelinde elektriği kesik olan abone sayısının 209 bin 174 olduğunu belirterek, 48 milyon sayaç olduğunu dikkate alındığında oranın binde 4’e denk geldiğini kaydetti.
DOĞALGAZDA 86 BİN
Kesinti uygulanan abonelerin üçte ikisinin elektriğinin aynı gün içinde açıldığını anlatan Dönmez, “Belli ki vatandaş unutmuş, yatıramamış ya da bazen biz de otomatik ödeme veriyoruz bankalara, bankada bir sorun yaşanıyor, ödemeler intikal etmiyor. Yine beşte 4’ünün de elektriği bir hafta içerisinde bağlanıyor yani elektriğin kesik olma süresi de son derece sınırlı. Bir başka konu da köyde, yaylada evi olanlar var. Yazın oradan geliyor, kışlık evine; oraya fatura gidiyor, faturayla ilgili bir bilgisi yok, otomatikman enerji kesiliyor. Bizim kayıtlarımızda elektrik kesik bilgisi var, yazlığında ve yaylasında aslında kimse yaşamıyor; bu da istatistikleri artıran bir durum ama yaylasına, yazlığına çıktığı zaman zaten vatandaşımız ki düşük rakamlar genellikle ödeyerek bunu da açtırıyor” diye konuştu. Dönmez, doğalgazda da 86 bin 504 abonenin gazının borçtan dolayı kesildiğini ifade etti.
ISI YALITIMIYLA 6 MİLYAR DOLAR TASARRUF
Dönmez, binaların ısı yalıtımı ile ilgili bir kampanya başlatıldığını, Ziraat Bankası’nın 50 bin liraya kadar aylık 0.99 faizle kredi verdiğini dile getirdi. Türkiye’de ortalama bir hanenin bin 50 metreküp civarında doğalgaz tükettiğini belirten Dönmez, Türkiye’deki binaların yaklaşık yarısının yalıtımsız olduğunu söyledi. 19 milyon aboneden 16 milyonunun konut abonesi olduğunu ifade eden Dönmez, şöyle devam etti:
“Eğer herkes binasını yalıtmış olsa yüzde 25-30 daha az tüketmiş olacağız. Bizim doğalgaz tüketimimizin yüzde 25’lik, 30’luk kısmı hanelerimiz de tüketiliyor, yıllık 20 milyar metreküp eder, yüzde 25 tasarruf etsek 5 milyar metreküp eder; bugünkü piyasa değerleriyle en az 6 milyar dolar cebimizde kalacak, vatandaşın cebinde kalacak. O açıdan, burada herkesi duyarlı olmaya davet etmek istiyorum.”