Müteahhitler Avrupa'ya girdi

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitler Avrupaya girdi
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2002 01:53

Nihat Özdemir'in başkanlığını yaptığı Uluslararası Müteahhitler Birliği, Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği'ne (EIC) üye olarak AB'ye adım attı. Bu üyelikle birlikte EIC'nin 2003'teki genel kurulunun İstanbul'da yapılması kararlaştırıldı.

Uluslararası Müteahhitler Birliği (UMB), Türkiye'den önce Avrupa Birliği'ne (AB) ‘‘resmen’’ girdi. Avrupa Uluslararası Müteahhitler Birliği (EIC), dün Brüksel'de toplanan genel kurulunda UMB'yi tam üyeliğe kabul etti. AB üyesi ülkelerin kurduğu ve AB ülkeleri dışında sadece İsviçre'nin yeraldığı EIC'de Türkiye, AB ülkesi olmadığı halde meslek örgütü temsil edilen ikinci ülke sıfatını kazandı.

EIC Başkanı Jose Luis Vega, dün toplanan genel kurulda UMB'nin yaptığı üyelik başvurusunun kabul edildiğini açıklayarak, UMB'yi kutladı. UMB ve Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) Başkanı Nihat Özdemir, EIC genel kurulunda bir teşekkür konuşması yaptı. Özdemir, 53 üyesi bulunan UMB'nin Güney Afrika'dan Litvanya'ya, Filipinler'den Meksika'ya kadar dört kıtadan 51 ülkede sayısız önemli ihaleyi kazandığını söyledi. Türk müteahhitlerinin dünyada gerçekleştirdiği iş hacminin 1970'lerden bu yana 45 milyar dolara ulaştığını söyleyen Özdemir, UMB üyesi firmaların konuttan otoyola, enerji santralından havaalanı, boru hatlarına kadar uzanan geniş bir yelpazede önemli projeler gerçekleştirdiğini anlattı.

Son ekonomik krizin ardından UMB'nin doğu ve orta Avrupa ülkeleriyle, Afrika'daki işbirliği alanlarına yoğunlaştığını belirten Özdemir, son dönemde özellikle Afganistan ile Güney Doğu Avrupa'da işbirliği girişimlerinin planlandığını kaydetti.

EIC'ye üyelik ile UMB'nin Avrupa ve üçüncü ülkelerle işbirliği konusunda çok istekli olduğunu vurgulayan Özdemir, EIC'nin 2003 yılındaki genel kurulunun Türkiye'de yapılmasını teklif ederek, davette bulundu. Özdemir, konuşmasında, bu önemli başarıdaki katkıları nedeniyle bir önceki dönem başkanı Kadir Sever ile başkan vekilleri Atilla Şenol, Mithat Yenigün'e teşekkür etti. Türkiye'nin Brüksel Büyükelçisi Erkan Gezer'in de izlediği EIC genel kurulunda UMB'nin dünyadaki müteahhitlik faaliyetlerini anlatan bir de video film gösterisi sunuldu.

Toplantıya, Avrupa İnşaat Sanayi Federasyonu (FIEC) Başkanı Franco Nobili'nin yanısıra çok sayıda delege katıldı.

Genel kurulda daha sonra, müteahhitlik sektörünün dünyadaki ‘‘Dünü, Bugünü ve Geleceği’’ konulu çalışmaya geçildi. Bu çalışma sırasında EIC yöneticileri Özdemir'in teklifinin olumlu karşılandığını açıklayarak, 2003 yılındaki genel kurulun İstanbul'da yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.


Şimdi hedef EIC yönetimi


UMB Başkanı Nihat Özdemir, bu üyeliğin Türkiye'nin sektörel bazda AB'ye tam üyeliğinin kanıtı olduğunu söyledi. Özdemir, bu başarıdan sonraki ikinci hedefin UMB'nin EIC yönetiminde temsil edilmesi olduğunu söyleyerek, bu konuda çalışacaklarını belirtti.

UMB'nin EIC ile ilk ilişkileri 1990'lı yılların başlarında Almanya'dan dönecek Rus askerleri için Rusya'da yapılacak konutlar ile başladı. UMB'nin bu dönemde EIC'ye üye olmak üzere yaptığı başvuru ‘‘Önce FIEC'e üye olmanız gerekir’’ gerekçesiyle kabul edilmedi. FIEC üyeliği, 8 yıl süren uğraşlardan sonra gerçekleşti. EIC'ye Aralık 2001'de resmen başvuran UMB, bu yılın başında alınan kararla tam üyeliğe kabul edildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!