Müteahhitler, 23.6 milyar dolarlık iş aldı dünyada ikinci oldu

Güncelleme Tarihi:

Müteahhitler, 23.6 milyar dolarlık iş aldı dünyada ikinci oldu
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2009 00:00

Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi listesinde, 2008’de 23 olan Türk müteahhitlik firması sayısı, bu yıl 31’e yükseldi. Uluslararası inşaat sektörü dergisi ‘Engineering News Record’ (ENR) tarafından hazırlanan listede Türkiye, 50 firmayla lider Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşti.

YURTDIŞINDA yapılan işler esas alınarak hazırlanan ‘Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi’ listesinde, 2008 yılında 23 olan Türk müteahhitlik firması sayısı, bu yıl 31’e yükseldi. Tanınmış uluslararası inşaat sektörü dergisi ‘Engineering News Record’ (ENR) tarafından hazırlanan listede 31 şirketi bulunan Türkiye, dünya müteahhitler liginde bir basamak yükselerek, 50 firmayla lider olan Çin’den sonra ikinci sıraya yerleşti. Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türk firmalarının bu başarısında, yabancı rakiplerin önemli bir bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin büyük rol oynadığını söyledi.

Çin liderliği bırakmadı

‘Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi’ listesi, ENR dergisinin tarafından bir önceki yıl yurtdışında yapılan işler esas alınarak hazırlanıyor. Her yıl açıklanan listede, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da Çin liderlik koltuğunu kimseye kaptırmadı. 2008’de 51 firmayla ilk sırada yer alan Çin, bu yıl ise 50 şirketle birinciliğini korudu. Türkiye ise geçen yıl 23 şirketle üçüncü sırada yer aldığı listede, bu yıl ABD’yi geride bırakarak, ikinci sıraya çıkmayı başardı. 2009 listesinde 31 şirketi bulunan Türkiye’yi de 26 şirketle İtalya izledi.

23.6 milyar dolarlık iş

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Eren, ‘Dünyanın En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi’ listesiyle ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, uluslararası inşaat sektörü dergisi ENR tarafından her yıl dünyanın en büyük ilk 225 uluslararası müteahhitlik firmasını belirlemek üzere kıyaslamalı bir araştırma yapıldığı söyledi. Eren, bu araştırmada bir önceki yılda yurt dışındaki işlerden elde edilen gelirin esas alındığına işaret ederek, geçen yıl Türk müteahhitlerin ise yurtdışında toplam 23.6 milyar dolarlık iş yaptığını kaydetti.

Müteahhitler mutlu oldu

Bu yılki sıralamaya ülke dışında aldıkları işler sayesinde 31 Türk şirketin girdiğini belirten Eren, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıl ilk 225 arasında 23 Türk firmasının yer alırken, ENR tarafından 27 Ağustos 2009’da yayınlanan yeni listede ilk 225’e giren Türk firması sayısı 31’e yükseldi. Son yıllarda Türkiye ilk 225’e giren müteahhitlik firması sayısı itibariyle ABD ve Çin’den sonra üçüncü geliyordu. Bu yıl ABD’nin önüne geçmiş ve Çin’den sonra ikinciliğe yükselmiş olmamız bizi ayrıca mutlu etti.”

Krizde yurtdışında iş fırsatları arttı

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türk firmalarının bu başarısında, yabancı rakiplerin önemli bir bölümünün kendi iç pazarlarına çekilmelerinin de büyük rol oynadığını belirterek, şunları söyledi: “Böylelikle, kriz döneminde yurtdışındaki iş fırsatlarının çoğalacağını ve bunlardan en geniş ölçüde yararlanmak için müteahhitlerin rekabet gücünü azaltan sorunların çözümüne öncelik verilmesi gerektiğini sıklıkla gündeme getirmiş olan Türkiye Müteahhitler Birliği’nin öngörüleri doğrulanmış oldu.”

Listeye giren 31 Türk şirket

‘DÜNYANIN En Büyük 225 Uluslararası Müteahhidi’ listesine 31 Tük şirket girdi. Listede yer alan Türk müteahhitlik firmalarının isimleri şöyle: “Enka, Gama, Ant Yapı, Tekfen, Rönesans, TAV, Nurol, Yüksel, STFA, Baytur, Kayı, Yapı Merkezi, Güriş, Yenigün, Polimeks, Kontek, Onur, GAP, Hazinedaroğlu, Summa, Makyol, Beta Tek, Rasen, Cengiz, Çukurova, Doğuş, Alarko, Eser, Atlas Yapı, Mesa, TML.” Türk firmaları son dönemde Libya ve Irak pazarında çok sayıda iş aldı.

Teminat mektubu sorunu çözülsün

TÜRKİYE Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, Türk inşaat sektörünü etkisi altına almış olan küresel krizin en az hasarla atlatılması ve yurt dışında diğer ülkelerin kaynaklarıyla finanse edilen projelerde Türk vatandaşlarına daha fazla iş yaratılması için yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin çok önemli bir fırsat penceresi olmaya devam ettiğini söyledi. Eren, şöyle konuştu: “Bu nedenle, müteahhitlerimizin ‘teminat mektubu’ konusunda karşılaştıkları güçlüklerin bertaraf edilmesi ve istihdam üzerindeki aşırı yüklerin azaltılması başta olmak üzere, rekabet güçlerini sınırlayan sorunlara çözüm üretilmesi, içinde bulunduğumuz dönemde ekonomi yönetiminin gündeminde öncelikle yer alması gereken konulardır.”

ABD iki sıra gerileyerek dördüncü oldu

İLK 225’e giren firma sayısı esas alınarak yapılan listede, Çin 50 firmayla ilk sırada yer aldı. Geçen seneki listede 35 firmayla Çin’i takip eden ABD, 2009 yılı listesine 25 müteahhit sokabildi. ABD, bu yılki sıralamada iki basamak gerileyerek dördüncü oldu. Türkiye, 31 firmayla ABD’nin yerini aldı. İtalya, 26 firmayla Türkiye’yi izledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!