Mustafa Kutlay: Monitör

Güncelleme Tarihi:

Mustafa Kutlay: Monitör
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2001 00:00


Mustafa KUTLAY
Haberin Devamı

400 bin doları veren deniz altında yaşayacak

En az 400 bin doları olanlar artık İstanbul Boğazı'nda bir daire yerine, boğaz sularının derinliklerinde ev sahibi olabilecek. ABD'li U.S. Submarines, 2003 yılından itibaren sualtı evleri inşa etmeye başlıyor. Şirketin öncelikli 5 pazarı arasında Akdeniz'in en büyük sahil şeridine sahip olan Türkiye de bulunuyor.

İstanbul Boğazı'nda orta karar bir daire satın almak yerine, Boğaz sularının içinde yaşamaya ne dersiniz? Eğer 400 bin dolarınız varsa, 2003 yılından itibaren bunu yapmanız mümkün olacak. ABD'li U.S. Submarines firması, ‘‘Searoom Habitats’’ adıyla denizaltında yaşamak isteyenlere özel konutlar üretmeye başlıyor. Şirketin dünyada hedef olarak belirlediği ilk beş pazar arasında Türkiye de bulunuyor. Firma, 2003 yılından itibaren ABD'nin yanısıra, İspanya, Fransa, İtalya ve Türkiye'den gelecek olan siparişleri karşılayacak. Şirketin, Türkiye'yi öncelikli pazar olarak görmesinin nedeni, Akdeniz'in en uzun sahil şeridine sahip ülke olması.

Denizaltında inşaa edilecek olan konutların fiyatları, bulunduğu derinliğe, büyüklüğüne ve özelliklerine göre değişiyor. Firma yetkilileri, 8-10 metre derinlikte 30-40 metrekare kullanım alanına sahip bir konutun maliyetinin 400 bin dolar civarında olacağını belirtiyorlar. Tam donanımlı ve daha büyük ve derin sularda kurulacak evlerin fiyatları ise 20 milyon dolara kadar çıkıyor.

ABD'de her yıl 700 bin kişinin dalgıçlık lisansı aldığını belirten U.S. Submarines yetkilileri, bu nedenle sualtı evleri için en büyük pazarın da ABD olacağını tahmin ediyorlar.

MERDİVENLİ EV

Eğer, bir sualtı evi yaptıracaksanız, firma size iki seçenek sunuyor. Evinize ‘‘kuru’’ bir halde girip çıkmak istiyorsanız, evinizden su yüzeyine merdivenle çıkılabilen bir mekanizma kuruluyor. Bu mekanizma, su seviyesindeki değişimlere de duyarlı olacak. Böylece, med-cezir nedeniyle değişen su derinliği evde yaşayanlar için bir risk oluşturmayacak. Bir diğer sistemde ise, evinize girebilmenin tek yolu, dalgıç kıyafetlerinizi giyerek suya dalmak.

Su yüzeyine yakın olan evler, oksijen ihtiyacını bir çeşit havalandırma sistemi ile su yüzeyinden sağlayacak. Ancak, daha derin sularda inşaa edilecek olan evlerde ise bu ihtiyaç, oksijen tankları ile karşılanacak.

10 metre derinliğe kadar olan sualtı evlerinde, ortamdaki basıncı atmosfer ile aynı tutmak için çok pahalı bir harcama yapmak gerekmeyecek. Ancak, evlerin derinliği arttıkça, ortam basıncını ayarlamak için gerekli donanımın fiyatı da yükselecek.

İKİ KATLI

U.S. Submarines, ilk etapta sualtı evlerini en fazla iki katlı ve toplam kullanım alanı 150 metrekare olarak planlıyor. Evlerin inşaatında, özel denizaltılar ve dalgıçadamlar görev yapacak. Evlerde kullanılacak yapı malzemeleri suya ve basınç değişikliklerine dayanıklı olacak.

Samsung'un kolye telefonu geliyor

Güney Koreli elektronik devi Samsung, mavi gözlü, çift ekranlı GSM telefonu blue-i A 200'ü de önümüzdeki ay Türkiye'de satışa sunacak. Arzu edildiği zaman kolye gibi boyuna asılabilen telefon, aynı zamanda dünyanın ilk çift ekranlı telefonu olma özelliğine de sahip. Türkiye Distribütörü Başarı Elektronik tarafından satışa sunulacak SGH A 200 modeli ile Samsung, Türkiye'de büyük ilgi görmeyi ve Türkiye'nin en çok satılan ilk üç markasından biri olmayı hedefliyor. Sedefli beyaz, gümüş, altın ve siyah renkleri bulunan Samsung blue-i A 200'de, dual band, kişisel bilgi yönetimi ve kızıl ötesi erişim sisteminin yanı sıra, WAP, sesli komut ve sesle arama özellikleri bulunuyor. Ayrıca melodi besteleme özelliği ile beğenilen bir müzik kişiselleştirilebiliyor. blue-i A 200'de yer alan oyunlar ise hoşça vakit geçirmeyi sağlıyor. Mavi gözlü telefon sadece 77 gr. ağırlığında.

En küçük helikopter

Berkley Üniversitesi bilimadamlarının MAV adıyla dünyanın en küçük helikopterini geliştirdi. Bir ataç büyüklüğündeki MAV, özel ses dalgaları ile küçük kanatlarını çırparak uçabiliyor.

Müzik koltuğu

ABD'de 1.700 dolara satılan bu koltuk, dizaynının yanısıra teknolojik özellikleri ile de farklı bir ürün. Koltuğun içine yerleştirilen 5.1 Dolby Digital özel ses sistemi sayesinde, oturan kişi başkalarını rahatsız etmeden kaliteli bir müzik dinleyebiliyor veya bir filmi sinemada gibi izleyebiliyor.

Sualtı otelinin gecesi 350 dolar

U.S. Submarines, sualtı evleri için hazırlık yaparken, yine ABD'den Jule's Undersea Lodge adlı bir firma, denizin altında otel hizmeti vermeye başladı bile. Florida'daki sualtı otelinde kalmak isteyenler tek kişi için gecelik 350 dolar ödemek zorunda. Ancak, eğer 4 ile 6 kişilik bir grup halinde kalırsanız kişi başına ödemeniz gereken ücret 300 dolara geriliyor.

Türkiye'de yasal sorunlar var

U.S. Submarines, sualtı evleri konusunda Türkiye'yi öncelikli pazarlardan biri olarak görse de, Türkiye'de bu tür bir yatırımı yapmak ciddi bir hukuk mücadelesi gerektiriyor. Çünkü, bugün için Türkiye'de şahısların denizin altındaki toprakların mülkiyetini almaları mümkün değil. Bu nedenle, Hazine arazisi sayılan bu arazilerin, karada olduğu gibi bu kez sualtında ev yaptırmak isteyenler tarafından işgal edilmesi gündeme gelebilir. Ancak, otel gibi tesis için Hazine arazisi sayılan denizaltının da aynı turizm bölgelerindeki Hazine arazilerine uygulandığı gibi 49 yıllığına kiralanması formülü düşünülebilir.

Mevsimi anlayan ayakkabı

NASA'nın astronot elbiselerinde kullandığı özel bir malzeme ile üretilen bu ayakkabılar, gerçekten yazın serin kışın ise sıcak tutuyor. Bu ayakkabıların yapıldığı özel malzeme, yazın gözeneklerini açıyor ve içeriye daha çok hava girmesini sağlıyor. Kışın ise gözenekler kapanarak, soğun içeri girmesi engelleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!