MÜSİAD: Hemen para basın enflasyondan da korkmayın

Güncelleme Tarihi:

MÜSİAD: Hemen para basın enflasyondan da korkmayın
Oluşturulma Tarihi: Kasım 21, 2002 01:58

MÜSİAD Başkanı Ali Bayramoğlu, hükümetin; IMF programını büyük ölçüde revize etmesini önerdi. Bayramoğlu, Merkez Bankası Yasası'nın değiştirilmesini ve hemen para basılmasını istedi. Bayramoğlu enflasyondan da korkulmaması gerektiğini söyledi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ali Bayramoğlu, yeni hükümete önerilerini ve hükümetten beklentilerini 35 ana başlıklı alternatif ‘‘Acil Eylem Programı’’ ile açıkladı.

35 ana başlık ve 350 altbaşlıktan oluşan MÜSİAD öneri paketinde; IMF yetkilileri ve bürokratların yetkilerinin kısıtlanması, TL'den sıfır atılması, emisyon hacminin genişletilmesi, Mali Milat'ın kaldırılması gibi sert önlemler dikkat çekti. Türkiye'nin şu anda IMF ile birlikte uyguladığı sıkı para politikası önlemleri içeren program ve uygulamaları terketmesi gerektiğini belirten Ali Bayramoğlu, ‘‘Sıkı para politikası uygulayarak büyüyen hiç bir ülke yoktur, buna ABD'de dahildir’’ dedi. Türkiye'de emisyon hacminin çok düşük olduğunu savunan ve bu hacmin hemen arttırılması gerektiğini söyleyen Bayramoğlu şöyle konuştu:

‘‘Türkiye'de piyasadaki toplam emisyon, Gayrisafi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde 2.9'u düzeyinde, oysa bu oran ABD'de yüzde 5.5 Avrupa'da yüzde 5. Türkiye'de de Merkez Bankası hemen para basmalı piyasadaki emisyon hacmi genişlemelidir.’’

Emisyon hacminin genişlemesi ile enflasyon arasında doğrudan bir bağlantı bulunmadığını da idddia eden Bayramoğlu, şöyle devam etti:

‘‘Türkiye'de enflasyonun kaynağı emisyon hacmi değil,d evletin aşırı harcamaları ve bu harcamalardan dolayı ortaya çıkan bütçe açıklarıdır. Enflasyonun doğrudan emisyon hacmi ile ilişkisi yoktur. Güney Kore, emisyon hacmini arttırdıktan sonra enflasyonu düşürmeye başlamıştır. Bu nedenle Merkez Bankası yasası hemen değişmeli, piyasayanın emisyon hacmi genişletilmelidir. Enflasyon 8-10 puan yükselirse bu da ekonomik kriz yaratmaz ama; likidite sıkışıklığı kriz yaratır. Piyasada emisyon olmazsa, piyasa kendi emisyonunu karşılıksız çek ve senet olarak yaratır.’’

Ali Bayramoğlu, itfalardan daha az yeni borçlanma şeklindeki kamu finansman politikasının ısrarla sürdürülmesini, orta vadede enflasyon-devalüasyon makasının yeniden açılmasını ve kısa vadede de spekülatif hareketleri önleyecek bir ‘‘kontrollü esnek kur’’ politikası uygulanmasını önerdi.

MALİ MİLAT

Mali Milat uygulamasının ertelenmesi gerektiğini, stok affını da içeren geniş kapsamlı bir vergi reformu ile birlikte değerlendirilmesini talep eden Ali Bayramoğlu, anti enflasyonist sürecin psikolojik olarak desteklenmesi, muhasebe kayıtlarında kolaylık sağlanması ve TL'nin dünyadaki en değersiz para olması durumunun sona erdirilmesi için TL‘den 6 sıfır atılmasını önerdi.


MÜSİAD’ın acil eylem paketindeki bazı öneriler

Mali Milat ertelensin, stok affını da içeren geniş kapsamlı bir vergi reformu ile birlikte değerlendirilsin.

İş Güvencesi Kanunu gözden geçirilsin, tasarı İş Kanunu başlığı altında yapılacak bir başka düzenlemenin içerisine konulsun.

Enerji üzerindeki vergiler azaltılsın, enerji ucuzlasın.

Dünyadaki en değersiz para haline gelen TL'nin 6 sıfırı atılsın.

‘Kontrollü esnek kur politikası’na geçilsin.

KDV yüzde 10'a çekilsin.

Kamu kağıtlarından elde edilen faiz gelirlerine stopaj uygulansın.

Bavul ticareti teşvik edilsin.

Yatırımların tümünden 10 yıl vergi alınmasın.

İhracatı 1 milyon doları aşana özel pasaport verilsin.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!