Multinet'ten çevreye yatırım

Güncelleme Tarihi:

Multinetten çevreye yatırım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 19, 2010 16:17

Müşterilerinin tüm kurumsal ihtiyaçlarını tek bir akıllı kart ile yönetmeyi amaçlayan Multinet, TEMA Vakfı’nın erozyon ve çölleşmeyle mücadele çalışmalarına destek olmak amacıyla bu yıl müşterilerine fidan hediye etti.

Haberin Devamı

Dünyanın ortak sorunu olan iklim değişikliği ile mücadelede karbon salınımının azaltılmasına katkı sağlayacak fidanlarla ilgili sertifikalar Multinet müşterilerine hediye edildi.

“Gelecek kuşaklara daha güzel bir dünya bırakmak” misyonuyla TEMA Vakfı’nın Tekirdağ Ağaçlandırma Sahası’nda toprakla buluşturulan 2.000 fidan ile Multinet Hatıra Ormanı oluşturuldu. Multinet'in sürdürülebilir yaşam ve geleceğe yatırım yapan projeler geliştirdiğine işaret eden Multinet Genel Müdür Yardımcısı Murat Hüselek: “ Geleceğimiz,  Multinet ve Multinet projeleri için bu kadar önemliyken çocuklarımıza bırakacağımız dünyayı daha güzel hale getirmek için sürdürülebilirliği benimsemek de bu derece önemlidir” dedi. Her yıl, başta yangınlar olmak üzere çeşitli nedenlerle binlerce hektarlık ormanın yok olduğuna işaret eden Hüselek, gelecekte var olmak isteyen her kurumun doğayı korumak adına üzerine düşeni yapması gerektiğini belirtti ve Multinet’in bu bilinçle TEMA Vakfı ile son derece anlamlı bir işbirliği sürdürdüğünü dile getirdi.

Multinet, 2006 ve 2007 yıllarında da TEMA Vakfı aracılığıyla 4.000 adet fidanı toprakla buluşturmuştu. 2010 yılında 2.000 fidan ile devam eden işbirliği sonucunda Multinet’in ülkemize kazandırdığı fidan sayısı 6.000’e ulaştı.  Ayrıca, şirket içerisinde 30 noktaya TEMA atık kağıt kutuları yerleştiren Multinet, kullanılmış kağıtların geri dönüşümünü sağlayarak mevcut ağaçların kurtarılmasına da destek veriyor.

Neden ağaç dikmeliyiz?

• Karada yaşayan bitkiler tarafından her yıl atmosfere 140.9 milyar ton oksijen kazandırılır. Bunun yaklaşık yüzde 66’sı (93 milyar tonu) ağaçlardan sağlanır.
• Bir insanın günlük oksijen gereksinimi 500 gramdır (yıllık 183 kg).Her dem yeşil 10-20 ağaç bir insanın yıllık oksijen gereksinimi karşılayabilir.
• Bu günden başlayarak, yaşamımızın sonuna dek üretiminden sorumlu olacağımız karbondioksiti tüketmek için kaç fidan dikmemiz gerekir? Bu sorunun yanıtı yaşımızla doğrudan ilgili. Örneğin; yeni doğmuş bir bebeğin sadece 10 fidan dikmesi onun tüm yaşamı boyunca üreteceği karbondioksiti tüketmeye yetecekken, 50 yaşındaki bir yetişkinin aynı sonuca ulaşabilmesi için 150 fidan dikmesi gerekecektir
• Ağaçlar eşi bulunmaz hava filtreleridir. Bir ağaç bir yılda bir ton kadar tozu süzer.
• Orman havası, kentlerin havasından yüzde 50 daha temizdir.
• Bir metreküp orman toprağı, toplam 1000 kilometre uzunluğundaki ağaç kökleriyle sarılıdır ve toprağı erozyondan korur.
• İnsanların rahatsız olmaya başladığı gürültü şiddeti 80 desibeldir. Bir gürültü kaynağının yanında bulunan 250 metre genişliğindeki bir orman, gürültüyü % 50 azaltır.
• Orman, milyonlarca canlının yaşam alanı, barınağı, ve kaynağıdır. İyi gelişmiş bir orman toprağının bir hektarında ve 15 cm derinliğindeki üst tabakasında 10 ton bakteri, 10 ton mantar, 4 ton solucan, 140 kg alg, 17 kg böcek yaşar.
• Tüm dünyada kullandığımız bütün ilaç hammaddelerinin yüzde 25’i tropik ormanlardan sağlanır. Bunun ticari değeri 15 milyon dolardır.
• Ormanlar fotosentez için tonlarca karbondioksit harcadıkları için sera etkisi yapan bu gazı azaltarak küresel ısınmanın şiddetini düşürmektedir.
• Ormanlar gölgeleriyle altındaki havanın sıcaklığını 5 0C-8 0C kadar düşürebilir. Kışın ise sıcaklığı 1.6 0C-2.8 0C kadar serinletebilir.
• Orman ekosistemlerinin, yüzeysel akışla olan su kaybını, çıplak toprağa kıyasla 15-17 kat kadar azaltabileceği belirlenmiştir.
• Orman topraklarının 10 cm kalınlığında üst toprak tabakasının bir hektarlık alanda 500 ton kadar suyu depolayabildiği belirlenmiştir.
• 100 ağaçtan oluşan bir orman parçası, dışarıda esen rüzgarın hızını yarı yarıya azaltabilmektedir.
• Ormanlar dünyadaki canlı türlerinin %50’sini barındıran olağanüstü genetik bir rezervdir. 

  Kaynak: TEMA Vakfı Yayınları

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!