Güncelleme Tarihi:
SOMA’da 13 Mayıs 2014’te yaşanan maden faciasından sonra yaraları sarmak için birçok şirket ve sivil toplum örgütü seferber oldu. Babasız, eşsiz kalan kadın ve çocuklar için uzatılan ellerden biri de Vodafone Türkiye, KAGİDER ve Soma Belediyesi işbirliğiyle hayata geçen “Önce Kadın” projesiydi. Sürdürülebilir kalkınmayı amaçlayan Soma’da Önce Kadın projesi Birleşmiş Milletler Kadının Statüsü Komisyonu’nun 60. Dönem Toplantısı kapsamında “Kırsal Alanda Sürdürülebilir Kalkınma İçin Kadınların Güçlendirilmesi” teması altında başarı hikâyesi olarak anlatıldı. New York’taki toplantıda projenin “mülteciler” için de umut olabileceğini öğrendik. KAGİDER yönetimi Başbakanlık bünyesindeki Göç İdaresi ile görüşerek, eğitim ve üretim odaklı bu modelin mülteciler için 5 ilde hayata geçirilmesi konusunda fikir birliğine varıldı.
5 İLDE 5 MERKEZ
Soma’da Önce Kadın projesini Vodafone Türkiye Ceo’su Gökhan Öğüt, KAGİDER Başkanı Sanem Oktar ve KAGİDER Yönetim Kurulu üyesi Şule Yüksel’den dinledik. Sanem Oktar, Göç İdaresi ile yaptıkları görüşme hakkında şu bilgileri verdi: “Bu model Suriyeli mültecilerin yanı sıra Afrika ve Ortadoğu’da da uygulanabilir. İlk etapta Göç İdaresi ile 5 ilde 5 merkez kurma planı var. Hedefimiz yıl sonunda 100 kadının aylık 500-700 TL gelir elde edebilmesi ve kendine yeten bir model olmasıydı. Bardak altlıkları, havlular, yaka iğneleri ile başladık, özel siparişlerle yol aldık. Kadınlar kooperatif kurdular. Ürünler Vodafone tarafından alınıp hediye olarak değerlendirildi, sonra internetten satış başladı. Farklı şirketlerden sipariş alınmaya başlandı.”
LİG ATLATACAĞIZ
Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt de şöyle konuştu: “Toplumsal gelişim ve kalkınmanın kadınların sosyal ve ekonomik hayata etkin katılımlarıyla mümkün olacağına inanıyoruz. Önümüzdeki 10 yılda tüm dünyada 1 milyar kadının işgücüne katılma potansiyeli taşıdığı gözlemleniyor. 2020 itibariyle, istihdam edilme yaşına gelmiş kadınların önemli bir bölümü, gelişmekte olan ülkelerde. Bu kadınlarımızın en büyük yardımcılarından biri ise mobil teknolojiler. Mobil teknolojilerin gücünü kadınların potansiyeliyle buluşturarak ülkemize lig atlatmayı amaçlıyoruz. Vakıf olarak 2009’dan bu yana sosyal sorumluluk için 27 milyon lira yatırım yaptık. 625 binden fazla kadının yararlandığı Vodafone Önce Kadın Programı kapsamında sürdürülebilir iş ve yaşam modelleri sunarak kadınları güçlendirmeyi amaçlıyoruz.”
Kadınlar günde 73 dakika daha çok çalışıyor
NEW York’ta gerçekleştirilen Birleşmiş Milletler toplantısında da Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt ve Yeni Zelanda’nın eski Başbakanı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Başkanı Helen Clark açılış konuşmalarını yaptı. Toplantıda, Vodafone Vakfı Direktörü Andrew Dunnett, International Trade Center Direktörü Arancha Gonzalez ve KAGİDER Başkanı Sanem Oktar’ın da katıldığı bir panel düzenlendi. BM’in en güçlü 3 isminden biri olan Helen Klark dünyada kadınların yüzde 47.9’unun çalışma hayatında olmadığını ve herhangi bir sosyal güvencesi bulunmadığını hatırlatarak, “Kadınlar gelişmekte olan ülkelerde 73 dakika, gelişmiş ülkelerde 33 dakika daha fazla çalışıyor erkeklerden. Bir çok ülkede atılması gereken bir dizi adım var. Kadınların gelişmekte olan ülkelerde tarımda çalışma oranı yüzde 43’lerde. Doğru üretim kaynaklarına ulaşamadıkları için de verimlilikleri çok düşük. Kadınların özellikle eğitim ve sağlık alanında erişimlerini artırmalıyız. Kadınların iş hayatına katılması ile dünya GSYH’sine 28 trilyon dolar katılacağı öngörülüyor. Aynı zamanda kişisel tasarruflarda yüzde 35 artış sağlanıyor. GSYH’den istihdama özel sadece yüzde 2’lik bir kaynak ayrıldığında 21 milyon yeni iş yaratılacağı hesaplanıyor ve bunun da çoğu kadınlardan oluşacak” dedi.
300 bin kadına ulaştık
Vodafone Vakfı Direktörü Andrew Dunnett de, Mısır’da gerçekleştirdikleri çalışmada 300 bin kadına mobil cihazlarla okuma yazma öğrettiklerini anlattı. Tanzanya’da da bebek ölümlerini azaltmak için uyguladıkları aplikasyonla bebek ölüm oranlarını düşürdüklerini söyleyen Dunnett, “Mobil teknolojiler yalnızca şehirlerdeki değil kırsal yerlerdeki kadınların da hayatını çok etkiliyor. Kadınların eğitimi, sağlık sorunları ve ekonomik kalkınma için mobil teknolojilerin kullanımı artıyor” dedi.