Mükemmel fırsat yakaladınız

Güncelleme Tarihi:

Mükemmel fırsat yakaladınız
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2003 01:56

Bugün başlayacak olan 5. gözden geçirme öncesinde bir açıklama yapan IMF Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, ‘‘Hükümet, ekonomide yakaladığı pozitif gelişmeleri, kalıcı ilerlemeye dönüştürebilecek mükemmel bir fırsata sahip’’ dedi.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye Temsilcisi Odd Per Brekk, bugün başlayacak Beşinci Gözden Geçirme görüşmeleri öncesinde bir açıklama yaparak, ‘‘Hükümet, ekonomide yakaladığı pozitif gelişmeleri, kalıcı ilerlemeye dönüştürebilecek mükemmel bir fırsata sahip’’ uyarısında bulundu.

Brekk, dün yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye Masası Şefi Juha Kahkonen başkanlığındaki IMF heyetinin, Beşinci Gözden Geçirme görüşmelerine bugün başlayacağına dikkat çekti.

Odd Per Brekk, 2002 yılında başlayan ve 2004 yılı sonuna kadar sürecek olan Stand-by anlaşması çerçevesinde, toplam 17 milyar dolarlık IMF yardımından, 3 milyar dolarının kullanılmadığını hatırlatırken, bu gözden geçirmenin ardından, 500 milyon doların daha serbest bırakılacağını ifade etti. Ekonomik reformların uygulanmasındaki hızlanmanın, mali piyasalardaki algılamayı güçlendirdiğinin altını çizen Brekk, Türk yetkililerin, 2003 yılı için hırslı ve ekonomik istikrar ve reform programını amaçladığını ve bu reformları uygulamaya yönelik ilk önemli adımları da attığını söyledi.

Irak'taki savaşın sona ermesi ve gelişmekte olan piyasalar lehine olumlu küresel gelişmelerin, faiz oranlarının inmesine katkıda bulunduğu ve Türk Lirası'nı güçlendirdiğini vurgulayan Brekk, bu olumlu çevrenin, Hükümet'in, 2003 yılına ait ‘‘yüzde 5'lik büyüme ve yüzde 20'lik enflasyon’’ hedefini erişilebilir kıldığını ifade etti.

KARARLILIK ÖNEMLİ

Odd Per Brekk, Kahkonen başkanlığındaki heyetin, bu ziyaretinde, kazanılmış olan bu uygun ekonomik ivmenin sürdürülebilmesi için Hükümetin taahhütlerinin uygulanmasındaki kararlılık üzerine yoğunlaşacağını bildirdi.

Odd Per Brekk, ekonomideki kalıcı ilerleme için, ekonomik programda güçlü ve devamlı bir uygulama kaydedilmesi gerektiğini vurguladı.

Brekk, Dördüncü Gözden Geçirme sonrası verilen Niyet Mektubu'ndaki sayısal hedefler ve yapısal reformlar da dahil olmak üzere, Beşinci Gözden Geçirme'nin koşullarının karşılanmasının, ‘‘ekonomide kalıcı ilerleme için’’ önemli bir adım olacağını belirtti.

Öte yandan Brekk, bu ziyaretin, Kahkonen'in, Türkiye Masası Şefi olarak son görevi olacağını, daha sonra Kahkonen'in yerini Rıza Moghadam'ın alacağına dikkat çekti.

Bu arada Hazine Müsteşarlığı da 5. gözden geçirme ile ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamaya göre, IMF ile yürütülmekte olan stand-by düzenlemesinin 5. Gözden Geçirme çalışmalarını sürdürmek üzere, Türkiye'ye gelen Juha Kahkonen, bugün çeşitli temaslarda bulunacak.

JP Morgan: IMF ile uyumlu çalışın, borçtan kurtulun

YATIRIM bankası JP Morgan, AK Parti hükümetinin, Uluslararası Para Fonu (IMF) ile birlikte yürütülen programda kararlı olması halinde, borç sarmalının kırılabileceğini açıkladı. JP Morgan'ın açıkladığı raporda, Türkiye'nin 2003 yılında gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 17.4'ü kadar iç borç faizi ödemesi yapılacağına değinilerek, IMF ile uyumlu çalışmanın orta vadede Türkiye'yi borç sarmalının dışına çıkartacağına dikkat çekiliyor. JP Morgan'ın raporunda, ekonomik programın kararlı uygulanması halinde 2003 yılı büyümesinin yüzde 3'ü aşabileceği de belirtildi.

Unicredit Mobiliare: İMKB kár fırsatı sunuyor

İTALYAN bankası Unicredit Banca Mobiliare'nin dün açıkladığı Türkiye raporunda da AK Parti Hükümeti ile Uluslararası Para Fonu (IMF) arasındaki uyumlu çalışmaya dayanılarak, Türkiye'ye yönelik yatırım tavsiyesi ‘artır’a yükseltildi. MF programının uyumlu şekilde devam ettiğini belirten banka, iç talebe ilişkin canlanma sinyalleri ile iş dünyası güvenindeki iyileşmeye dikkat çekerek, Türk hisse senedi piyasasının önümüzdeki 2-3 ay boyunca fırsatı doğuracağını vurguladı.

Lehman Brothers: Yatırımcı endişeli, reformlar sürsün

YATIRIM kuruluşu Lehman Brothers, haftalık uluslararası değerlendirmesinde Türkiye'ye geniş yer ayırdı. Türkiye için ‘Sınırda yaşamak’ başlığı ile hazırlanan raporda, yapısal reformların sürdürülmesi gerektiğine dikkat çekilerek, uluslararası yatırımcıların hálá Türkiye'nin borç yapısına yönelik endişeler taşıdığına işaret edildi. Lehman Brothers'ın raporunda özetme, yapısal reformların sürdürülmesi halinde Hazine'nin önemli oranda rahatlayacağına dikkat çekildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!