Oluşturulma Tarihi: Ağustos 22, 2010 00:00
İstanbul’da işlettiği ayakkabı mağazasının tasfiyesi sırasında evraklarına basılan yanlış bir mühür, şimdi emekliliğini bekleyen Serpil Sarnıç’ın tam 7 yılına mal oldu.
İşlettiği ayakkabı mağazasını 2000 yılında tasfiye ettikten sonra bağlı olduğu esnaf odasından, vergi dairesinden, esnaf sicil müdürlüğünden ve Bağ-Kur’dan kaydını sildiren Sarnıç, sigorta primlerini isteğe bağlı olarak ödemeye devam etti. Prim, yaş ve çalışma süresini doldurduktan sonra da, bu yılın nisan ayında SGK’ya baş vurarak emekliliğini istedi. Ancak, başvurusuyla ilgili olarak SGK’nın temmuz ayı sonunda gönderdiği yazı, Sarnıç’ta şok etkisi yarattı.
Sicil kaydı yok mührü
Yazıda, ayakkabı mağazasının 2000 yılındaki tasfiyesi sırada bağlı olduğu oda, vergi dairesi, Bağ-Kur gibi kurumlar şirket kaydını silerken, İstanbul Esnaf ve Sanatkar Sicil Müdürlüğü’nün düzenlediği evrağa basılan “sicil kaydı yoktur” mührü yüzünden, kaydın 2007 yılına kadar silinmediği, yasada yapılan değişiklikle de 2007 yılında otomatik olarak silindiği yer alıyordu. Bu nedenle 7 yıl süreyle isteğe bağlı olarak ödediği primlerin geçersiz olduğu, emekli olabilmesi için de faiziyle birlikte 20 bin lirayı bulan bu primlerin ya topluca yatırılması ya da 7 yıl daha prim ödemesi gerektiği bildirildi. Bu karara yönelik yaptığı tüm itirazlar sonuçsuz kalınca da Sarnıç, çareyi İstanbul İş Mahkemesi’ne müracaat ederek, SGK aleyhine dava açmakta buldu.
Mahkeme çözer
Arkadaşımız Mehtap Özcan ve Mustafa Küçük, Sarnıç’ın başvurusuyla ilgili olarak Bakırköy İstanbul Esnaf ve Sanatkar Sicil Müdürü Talip Ünvermiş, Şişli SKG Merkezi Müdürü Asım Göveren ve Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi servis şefliği yetkilileriyle görüştü. Ünvermiş, 2007 yılında yapılan kayıt silme işleminin Resmi Gazete’de yayınlanması nedeniyle uygulamada yapılan yanlışlığın düzeltilmesinin de imkansız hale geldiğini söyledi. Şişli SGK Merkezi Müdürü Asım Göveren de, bu yanlışın ancak mahkeme kanalıyla çözebileceğini belirtti. Şişli Sosyal Güvenlik Merkezi servis şefliği yetkilileri ise İstanbul Esnaf ve Sanatkarlar Sicil Memurluğu’ndan gelen belgede Serpil Sarnıç’ın kaydının 2000 yerine 2007’de silindiğinin yer aldığına dikkat çekerek, “Bu durumda, 2000 ile 2007 yılları arasında ödediği tüm primler geçersiz oluyor. Sarnıç şimdi, 18 bin lirası faiz olmak üzere toplam 20 bin 314 lira birikmiş prim borcunu ödendiği taktirde emekli olabilecek” yanıtı verildi.