Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de eğlence sektöründe yatırımlar hızla büyüyor. Yabancı sanatçıların düzenlediği konserlerin sayısı artarken tiyatro ve müze yeni gelişen pazarlar olarak dikkat çekiyor. Tüm bu alanları tek çatı altında toplayan Istanbul Entertainment Group (IEG) 8 milyon TL bütçeli “Muhteşem Yüzyıl Teşhir-i İhtişam” sergisini ise Abu Dhabi, Dubai, Katar, Suudi Arabistan, Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan’a ihraç edecek. IEG CEO’su Kemal Gürkaynak, “Eğlence sektöründe farklı içeriklerle öne çıkacağız. 2015’te toplam 1.5 milyon adetlik bilet üreteceğiz” dedi.
14 AYDA TAMAMLANDI
Muhteşem Yüzyıl sergisinin yabancı turistlerden de ilgi gördüğünü anlatan Kemal Gürkaynak, şöyle konuştu: “İstanbul Maslak’taki Uniq Müze’de açılan sergi 2 bin 600 metrekare alanda kurulu. Ziyaretçiler, bir televizyon dizisi için ilk kez yapılan, daha önce Titanic, Star Wars ve Tutankhamon için düzenlenen ilgi çekici ve eşsiz bir gerçekçilik sunan tekniklerle bezenmiş sergide Muhteşem Yüzyıl’ın büyülü dünyasına adım atıyor. Tamamlanması 14 ay süren sergi, arkasında büyük bir emek ve tecrübe ile yola çıktı. Tüm heykel ve teşhir mankenleri için 850 adet aksesuar ve mücevherler 5 ay gibi bir sürede üretildi. Sergi dekorlarının inşasında 14 ton demir profil, 2 bin 350 tabaka ağaç malzemesi ile 24 metreküp çeşitli nitelikte masif ağaç kullanıldı.”
HERKESE İÇERİK ÜRETİYOR
Kemal Gürkaynak, şunları söyledi: “İstanbul Çocuk Tiyatrosu (ICT), İstanbul Exhibitions (IE) ve Media and Project’in (MAP) birleşmesiyle kurulan IEG bugün 2 yaşından 70 yaşına kadar her gruba içerik üretir hale geldi. Türkiye’de eğlence sektörü kırılgan yapısıyla öne çıkıyor. Çevrenizde olabilecek her türlü olay ilk eğlence sektörünü etkiliyor. Yaptığımız iş kolay değil. Biz üç farklı alanda riskleri dağıtmaya çalışıyoruz. Türkiye’de üretilecek olan ürünleri yurtdışına da ihraç ediyoruz.”
Tiyatroda hasılat 50 milyon TL
TÜRKİYE’de çocuk tiyatrosu alanında önemli gelişmeler yaşandığını anlatan IEG Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Balcı, şöyle konuştu: “Bugün tiyatro sektörünün sinema endüstrisinin yüzde 10’u kadar ciro yaptığını tahmin ediyoruz. Bu da yaklaşık 50 milyon TL. Ancak yeni yapımlar ve sahnelerle bu rakamlar çok hızla büyüyor. Devlet tiyatrolarını ise ayrı tutmak gerekiyor. Buradaki durum biraz daha farklı. Türkiye’de çocuk tiyatrosu yani aile eğlencesine önemli yatırımlar yapıyoruz. Bu yıl Sezen Aksu ile gerçekleştireceğimiz müzikal ve Madagascar projelerine ilginin yoğun olacağını tahmin ediyorum.”
Konser alanı bulmak zor
CANLI müzik alanında yaşanan gelişmeleri değerlendiren IEG Yönetici Ortağı Selim Sefada, “Artık yabancı sanatçılar turneye çıkacağı zaman İstanbul’a da uğramak istiyor. Çünkü çevre ülkelerden çok ciddi talepler geliyor. Türkiye’nin bu alandaki en büyük sorunu konser alanı olmaması. İstanbul’da şuan için sadece İTÜ stadı bulunuyor. Mevcut statlarda konser düzenlememize futbol kulüpleri izin vermiyor. Çünkü zeminiyle ilgili ciddi sıkıntılar yaşanıyor. Bu yıl 15 Ekim-29 Kasım arasında düzenlediğimiz Good Music In Town Konserleri büyük ses getirdi” dedi.