Güncelleme Tarihi:
FAYDASIÇOK bir vakıf ismi olarak dikkat çekici ama bir soyisim olarak daha da fazla merak uyandırıyor. Ben de merakıma yenik düştüm, Faydasıçok Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Selcen Faydasıçok’a sordum. “Nereden geliyor bu soyisim?” Yanıtımı alınca anladım ki sadece evin değil, atan-deden de kaderindir... Selcen Faydasıçok’un anlattıklarını aynen aktarıyorum. Okuyunca ne demek istediğimi anlayacaksınız: “Kayınpederim Hasan Faydasıçok’un babaannesinin toplumda yaptığı hayırlar yüzünden aileye bu soyisim verilmiş. Bana da anlatıldığına göre rahmetli babaanne soyisim almak için devlet dairesine gittiğinde oradaki memurun, ‘Ne istiyorsunuz’ sorusuna aileden ses çıkmayınca, onları tanıyan başka bir memur, ‘Bu aile savaş döneminde çok büyük faydalar sağladı, özellikle bu hanımın herkese faydası çoktur’ diyor. Diğer memur da soyismini Faydasıçok olarak kaydediyor.”
Bugün Faydasıçok Holding, üç şirketiyle Konya’nın sanayi yatırımcılarından biri. 1968’den bu yana kentte istihdam sağlıyorlar. Aile eğitime hep önem vermiş ama vakfın kurulması biraz da ailenin gelini Selcen Faydasıçok ile birlikte gerçekleşmiş. “Vakıfla birlikte yüzyılı aşkın süredir yapılan hayır işleri stratejik çerçeve kazandı” diye özetledi başkan bu süreci.
ŞİRKET ÇALIŞANLARI KARAR VERDİ
Selcen Faydasıçok’un verdiği bilgilere göre vakfın hangi alanlara odaklanması gerektiği belirlenirken holding çalışanlarıyla bir anket yapılmış. Herkes “Kız çocuklarını eğitelim” demiş. Selcen Faydasıçok olayın nasıl mühendislik mesleğine geldiğini ise şöyle anlattı: “Biz anketi yaptığımızda bütün grupta sadece sekiz kadın mühendis vardı. Bunu herkes normal karşılıyordu çünkü ağır sanayi alanında faaliyet gösteriyorduk. Fen liselerine gittik, başarılı kız öğrenciler çok ama kimsenin aklından mühendislik geçmiyor. Dahası Anadolu’da kadın mühendislerin ne yapabileceği sorusu var kafalarda. İşte Sedefteki İnciler böyle ortaya çıktı.”
Sedefteki İnciler projesinin bir ayağı liseler, bir ayağı da üniversitelerin mühendislik fakülteleri. Özellikle de Anadolu’daki mühendis kızların güçlenmesini hedefliyorlar. Ama önce liselerdeki parlak öğrencilerin kafalarına mühendislik mesleğini sokarak işe başlıyorlar. Rol modellerle kızların kendilerini mühendis olarak hayal etmelerini sağladıklarını söyledi Faydasıçok.
İŞ DÜNYASINDAN MENTÖRLER
Projenin bir diğer ayağı da üniversiteler demiştik. Anne ya da babası olmayan kız öğrencilere burs veriliyor. Selcen Faydasıçok, “İşin sadece okulu bitirmek olmadığını biliyorduk. Bu nedenle bir mentörlük programı başlattık. Bin 600 öğrenciye burs verdik. 63 ilden kız öğrenci var. Bunun yanında iş dünyasından 256 mentörümüz var. Faydasıçok Akademi’yi kurduk. Staj programı ile onları destekliyoruz. Mezunlar kulübümüz var. Hepsi iş buldu” diye anlattı yaptıklarını.
Bir de not ekledi: “Hayalim binlere öğrenciye ulaşmak. Topluma faydası çok olan liderler yetiştirmek istiyoruz. Mezunlarımızdan tek bir beklentimiz var. Faydası çok gönüllüler olmaları, bir sivil toplum kuruluşunda hizmet vermelerini istiyoruz. Bursiyerlerimiz bugüne kadar 50 bin saatlik gönüllülük faaliyeti gerçekleştirdi.”