Güncelleme Tarihi:
TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer’in, Hürriyet’te yayınlanan, “Muhatabımız başbakandır” sözlerinin ardından başlayan tartışma büyüyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Madem biz muhatap değiliz, davetlerine katılacak başka muhatap bulurlar” sözleriyle alevlenen tartışmaya Başbakan Ahmet Davutoğlu da katıldı. Davutoğlu, TÜSİAD’ın 22 Ocak’ta yapılacak genel kuruluna katılmama kararı aldı. Başbakanlık kaynakları, “Anlaşılması gereken husus, TÜSİAD’ın kimi muhatap aldığı değil kimin TÜSİAD’ı muhatap aldığıdır” dedi.
MUHATAP BAŞBAKAN’DIR
TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Hürriyet’te yayınlanan söyleşisinde, “Cumhurbaşkanı devletin başıdır. TÜSİAD’ın muhatabı zaten cumhurbaşkanı değildir, TÜSİAD’ın muhatabı başbakandır. Bizim çalışma alanlarımızla ilgili bakanlardır. Bizim ilişkilerimiz artık Türkiye Cumhuriyeti’ni temsil eden devletin başı ve Türkiye’nin özgür, bağımsız, etkili bir iş dünyası örgütü ilişkisidir” demişti. Sonrasında Dinçer’in bu sözleri Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk-İş ziyaretinde de gündeme geldi. Erdoğan ziyarette bundan sonra TÜSİAD’ın davetlerine katılmayacağı mesajını “Madem muhatap biz değiliz, bundan sonraki davetlerine katılacak bir muhatap bulurlar” sözleriyle toplantı sırasında salonda bulunan isimlerle paylaştığı öğrenildi.
BAŞBAKAN’DAN TAVIR
TÜSİAD, 22 Ocak’ta yapılacak genel kurulu için Davutoğlu’nu davet etmişti. Edinilen bilgiye göre aslında Davutoğlu TÜSİAD’ın davetine sıcak bakıyordu. Hatta bunun için Başbakan’ın programında küçük bir değişiklik yapılarak TÜSİAD’ın davetine katılabileceği belirtilmiş, konunun önünüzdeki günlerde netleşeceği bilgisi verilmişti.
Ancak tam bu aşamada ortaya çıkan muhataplık tartışması nedeniyle dün Davutoğlu’dan TÜSİAD’a olumsuz yanıt geldi. Davutoğlu, muhatap olarak kendisini gören TÜSİAD’ın genel kuruluna katılmama kararı aldı.
Yorum kaynaklardan
AA’nın Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı habere göre, Başbakan Davutoğlu, göreve gelir gelmez, ilk görüşmelerinden birini, gelen talep üzerine TÜSİAD Yönetim Kurulu üyeleriyle yaptı. Görüşmede, hükümet-sivil toplum ilişkilerinin nasıl olması gerektiği konusunda görüş alışverişinde bulunuldu. Kaynaklar, AK Parti hükümetlerinin, iş dünyasına yakın önem verdiğini belirterek, Türk sanayicisinin, bu dönemde, AK Parti hükümetlerinin tüm dünyada takdir gören politikaları sayesinde, ticaret alanında, ekonomide başarılara imza attığına işaret etti.
‘TÜSİAD’ı kim muhatap alır’
Başbakanlık kaynakları, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Hala eski Türkiye akışkanlıklarıyla hareket edildiğini görüyoruz. 12 yıl boyunca içeriden ve dışarıdan birçok vesayet odağıyla mücadele edildi. Artık hukuk devletinin kuralları ve demokratik süreçler, halktan meşruiyetini alan iktidarın yetki kullanması üzerine kurulu bir süreç var. Ancak TÜSİAD hala eski alışkanlıklarını terk edemiyor. Dışarıdan verilen mesajlarla Türkiye’de siyasi süreçlerin nasıl yürümesi gerektiğine dair görüşlerini dikte etmeye çalışıyor.”
İş dünyası örgütünün, yürüyen hukuki süreci etkileyecek kanaatler beyan etmesinin de kabul edilemeyeceğinin altını çizen yetkililer, “Kaldı ki bu örgütün bazı üyelerinin başta Gezi olayları olmak üzere gerektiğinde nasıl hukuk dışı yöntemlerle ülkede siyasete şekil vermeye, siyaset mühendisliği yapmaya çalıştığını onlarca kez gördük” ifadesini kullandı. Yetkililer, Davutoğlu’nun da bu çerçevede daha önce katılım yönünde kanaati olmasına rağmen TÜSİAD Genel Kurulu’na katılmama kararı aldığını ifade ederek, “Anlaşılması gereken husus, TÜSİAD’ın kimi muhatap aldığı değil kimin TÜSİAD’ı muhatap aldığıdır” açıklamasını yaptı.