Güncelleme Tarihi:
Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyesi bakanlar, toplantı arasında gazetecilerin gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladı.
Başbakan Yardımcısı Babacan’dan, Öcalan’ın açıklamalarıyla ilgili yorumları soruldu. Babacan, “Bu konuda dinlenmesi gerekenler, muhatap alınması gerekenler bellidir. Açılımla ilgili bir karar alınacaksa, adım atılacaksabunu Türkiye Cumhuriyeti hükümeti, TBMM bu sorunu çözecektir. Çözümü başka yerlerde aramaya hiç gerek yok” karşlığını verdi.
Toplantıyı sadece demokratik açılıma bağlamak istemediklerini belirten Babacan, ancak katılımcıların buna desteklerinin kendilerini memnun ettiğini dile getirdi.
Refah özel sektörle gelecek
Bakan Babacan, toplantının ilk bölümüyle ilgili de bilgi verdi. Bölgenin sadece kamu yatırımlarıyla kalkınamayacağını vurgulayan Babacan, bölgenin gerçek potansiyelinin özel sektör yatırımlarıyla ortaya çıkacağını söyledi. “Refah artışının tek yolu özel sektörün bölgeye çok daha fazla yatırım yapması. Aksi halde biz ne kadar yol yaparsak yapalım, enerji sağlayalım, istihdamı yaratacak olan özel sektör” dedi.
İran, Irak, Suriye hatta Ermenistan gibi komşularla olan ilişkilerin son yıllarda büyük gelişme gösterdiğini anlatan Babacan, bunun bölge potansiyelini daha da artırtığını vurguladı.
GAP revize edilebilir
GAP eylem planının bir takvim dahilinde yürürlükte olduğunu belirten Babacan, “Kuşkusuz burada konuşulanlar çerçevesinde eylem planıyla ilgili gözden geçirmeler yapılabilir. Gerekirse bir revizyon da yapılabilir” diye konuştu.
Terörün maliyeti bilinmiyor
Türkiye’nin bölgede askeri savunma için ne kadar harcama yaptığı sorusuna ise Babacan, “Bu sık sorulan bir soru. Hatta Devlet Planlama Teşkilatı’ndan da 25 yılın maliyeti, hesap edilebilen edilemeyen kısmı nedir, bakalım demiştim. Ama her şey hesapla ortaya konamıyor. Bunlar yaşanmasaydı neler olurdu, fırsat maliyetine bakmak lazım. Gaziantep’teki yatırımları, canlılığı, istihdamı düşünün bir de diğerlerini. Bakın Antep’te organize sanayi bölgesi sayısı dört olmuş. Hepsi özel sektör eliyle yapılmış. Neden Diyarbakır, Urfa da Antep gibi olmasın” karşılığını verdi.
İpotek alınmıyor
Gazetecilerin bölgeye özel sektörün neden yatırım yapmadığı sorusunu ise Muşlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan yanıtladı. Aynı zamanda sanayici olan Çağlayan, buna gerekçe olarak bankaların bölgedeki arazileri, gayrimenkulleri ipotek olarak kabul etmemelerini gösterdi. “Bir sanayici olarak kendi memleketime yatırım yapmak içimdeki bir hasrettir” dedi.
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise, bugün 800 milyon liralık üç dev ana kanalın temelini atacaklarını belirtirken, GAP’ı 2012 yılına kadar tamamlama hedefinde olduklarını anımsattı. Sadece sulama değil içme suyu yatırımlarının da sürdüğünü anlatan Eroğlu, bu yatırımların tamamlanmasıyla bölgenin 2050 yılına kadar içme suyu problemi yaşamayacağını vurguladı.
Ilısu’nun kredisi hazır
Veysel Eroğlu, Ilısu Barajının kredi durumuyla ilgili soruyu ise; “800 milyon avroluk ticari kredisi hazır. 400 milyon avroluk kredi ihtiyacı için de ihracat kredi kuruluşlarından kredi sağlanacak. Bunun için müteahhit firma Hazine ile birlikte çalışmalar yapıyor. Bir hafta on gün inde neticelenecek” dedi.
Ekonominin kalbi Şanlıurfa'da atıyor