Oluşturulma Tarihi: Kasım 12, 2006 00:00
Türkiye’ye 30 bin turiste eşdeğer gelir bırakacak olan 17. Dünya Muhasebe Kongresi yarın başlıyor. İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, dünyanın bu kongreyi konuşacağını belirterek, kongrenin Türkiye’ye 18-20 milyon Euro arasında gelir bırakacağını söyledi.
İLK defa Türkiye’de düzenlenen ve beş bin kişinin katılacağı 17. Dünya Muhasebe Kongresi’nin Türkiye’ye 18-20 milyon
Euro bırakması bekleniyor. 13-16 Kasım tarihlerinde Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek olan kongrenin açılışını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yapacak. Beş binin üzerinde katılımcının olacağı kongrede Türkiye’den ve dünyadan en üst düzey devlet yetkilileri ve profesyonel muhasebeciler de konuşmalar yapacak.
30 BİN TURİSTE EŞDEĞER: Kongre öncesinde düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, Habitat II, Nato Zirvesi, Dünya Mimarlık Kongresi, Üroloji Kongresi organizasyonlarından sonra 17. Dünya Muhasebe Kongresi’nin Türkiye’de yapılan en büyük kongre olduğunu belirterek, bu kongrenin Türkiye’ye 18-20 milyon Euro arasında gelir bırakacağını ve bunun turizm sezonunda gelen 30 bin turiste eşdeğer bir rakam olacağını kaydetti.
DÜNYA KONUŞACAK: Dünyanın bu kongreyi konuşacağını vurgulayan Arıkan, "Bu kongre İstanbul için çok önemli bir referans olacak. Şu anda adaylık statüsünde olduğumuz bu çaptaki uluslararası organizasyonlarda Türkiye’nin rekabet şansını artıracak" dedi. Arıkan, 17. Dünya Muhasebe Kongresi’ne tüm Avrupa ülkeleri, ABD, BDT ülkeleri, Çin, Latin Amerika ülkeleri, Ortadoğu ve Afrika ülkelerinden uzman ve lider muhasebecilerle, finans ve denetim kuruluşları ve kamu yöneticilerinin katılacağını aktardı.
SİYASİ İRADE DENETİM İSTEMİYOR: Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yahya Arıkan, kongrede Türkiye’de önemli sorun olan kayıtdışı ekonomiyle mücadele ve dünyada kara para aklanmasının tartışılacağını belirterek, uluslararası düzeyde finansal tabloların, para ve sermaye piyasalarının şeffaflığının esas alınacağını kaydetti. Arıkan, Türk Ticaret Kanunu’yla ilgili soruyu ise şöyle yanıtladı: "Türk Ticaret Kanunu yasası
seçimler nedeniyle Meclis’ten geçmeyecek. Bu yasayı engellemeye çalışıyorlar. Muhasebe standartlarını uygulamak için siyasi iradeye ihtiyaç var. Kadrolar var ama denetlenmeye talep yok. Türkiye’de siyasi irade denetlenmek istemiyor. Yerel yönetimlerden siyasilere kadar herkes bundan payını alıyor. Muhasebeciler olarak yetki istiyoruz. Yetki olmadan hesap soramazsınız."
İlk defa gelişmekte olan ülkede yapılıyorKONGRENİN ilki, 1904’de Amerika’da, ikincisi de Amsterdam’da yapıldı. 1926’dan beri 4 yılda bir düzenleniyor. Son olarak 2002 yılında Hong Kong’ta yapılmıştı. Kongre ilk defa gelişmekte olan ve Müslüman bir ülkede yapılıyor. Organizasyon sahibi IFAC (1982), 119 ülkede kamuda ve özel sektörde, 2,5 milyondan fazla üyeyi temsil eden 163 üye organizasyona sahip. Bunlar arasında Türkiye’deki profesyonel muhasebeciler (TÜRMOB) ve Türkiye Uzman Muhasebeciler Derneği (TMUD) de bulunuyor.
Almak için 7 yıl çalıştık 300 bin dolar harcadık17. Dünya Muhasebeciler Kongresi ve TÜRMOB Genel Sekreteri Nail Sanlı, kongrenin Türkiye’de düzenlenmesinin ardında 7 yıllık emek bulunduğunu belirterek, kongre organizasyonuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Finalde 17 ülke arasından seçildik. Heyetler dört kez gelerek İstanbul’un kongre için uygun olup olmadığına baktı. Kongre organizasyonu için 300 bin dolar harcadık. Kongrenin Türkiye’nin tanıtımı ve turizme önemli katkısı olacak. Organizasyonunda devletten bir yardım almadık. Kültür Bakanlığı’ndan Türkiye tanıtım filmi bile alamadık. Güncel, yeni böyle bir
film yok ellerinde."