Muhasebe kaydı tutan çiftçiye destek verilecek

Güncelleme Tarihi:

Muhasebe kaydı tutan çiftçiye destek verilecek
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2009 12:57

AB'nin tarım desteklerinin etkisini belirlemek üzere uyguladığı “Çiftlik Muhasebe Veri Ağı (ÇMVA)” projesi, Türkiye'de de uygulanmaya başlanıyor.

Proje kapsamında muhasebe kayıtları tutan çiftçiye, geçen yıl için 150 TL, bu yıl için 300 YTL destek verilecek.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın Çiftlik Muhasebe Veri Ağı Sisteminin Kuruluş ve Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliği, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik kapsamındaki uygulama ile tarımsal işletmelerin yıllık gelirlerinin tespit edilmesi, ekonomik analizlerinin yapılması, tarım sektörü ve tarımsal ürün pazarlarındaki durumun değerlendirilmesi amacıyla; işletmelerden yapısal, fiziki ve mali nitelikte veri ve bilgilerin toplanmasına imkan sağlayan, Avrupa Birliği uygulamaları ile uyumlu bir veri ağı sisteminin, ulusal ihtiyaçlar da göz önünde bulundurularak kurulması hedefleniyor.

AB'ye uyum kapsamında ÇMVA projesi uygulanmasına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı, Geçen yıl Kasım ayında Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Karar uyarınca, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı bünyesinde tutulan ÇMVA Sistemine katılan çiftçi kayıt sistemine (ÇKS) kayıtlı tarımsal işletme sahiplerine, Ziraat Bankası aracılığı ile geçen yıl için 150 TL, bu yıl için 300 TL destekleme ödemesi yapılacak.

AB tarafından finanse edilen ÇMVA kurulması konusunda, geçen yıl Adana, Bursa, Erzurum, Giresun, İzmir, Konya, Nevşehir, Şanlıurfa, Tekirdağ'dan oluşan 9 il pilot uygulama alanları olarak belirlenmişti. Türkiye'deki tarım işletmelerinin ekonomik durumları ve yıllık gelirlerine ilişkin bilgilerin toplanacağı ve bunların istatistiki verilere dönüştürüleceği bir bilgi sistemi olan ÇMVA kapsamında toplanacak bilgiler, tarım politikalarının belirlenmesi açısından önemli bir kaynak olacak.

Toplanan veriler doğrulandıktan sonra ÇMVA veri tabanına aktarılacak. ÇMVA verileri, üst yönetime ve talep etmeleri durumunda çiftçilere sunulmak üzere raporlanacak. Çiftçiler için hazırlanan raporlar, il veya ilçe müdürlükleri tarafından kendilerine verilecek. ÇMVA verilerinin mali, ekonomik ve ekonometrik analizleri sorumlu birim tarafından yapılarak, Bakanlığın ilgili birimlerine ve bilimsel araştırma çalışmalarında kaynak olarak kullanılmak üzere sunulacak.
ÇMVA kayıtlarına ait bilgiler, kontrol ve istatistiki amaçlı olarak kullanılabilecek, ancak ifşa edilemeyecek. Bu hükme uymayanlar için genel hükümler çerçevesinde cezai işlem yapılacak. ÇMVA istatistikleri, Resmi İstatistiklerde Veri Gizliliği ve Gizli Veri Güvenliğine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte belirtilen gizlilik ve güvenlik uygulamalarına tabi olacak.

GEÇEN YIL 9 İLDE PİLOT UYGULAMA BAŞLATILDI, 400 ÇİFTÇİ SEÇİLDİ

Edinilen bilgiye göre, AB tarafından 1 milyon 240 bin avro destek sağlanan proje, pilot illerde tamamlandıktan sonra 11 ilden koordine edilmek üzere ülke geneline yayılacak.

Projenin 9 ilde başlatılan pilot uygulaması kapsamında, katılım için başvuran çiftçilerden 400'ü seçilerek mevcut durumlarının saptanması için geniş kapsamlı anketler yapıldı ve bu bilgiler sisteme işlendi. Bu çiftçiler artık, 2009 yılından itibaren ne kadar gübre, ilaç, tohum aldığı, kaç işçi çalıştırdığı, bunlara ne kadar harcama yaptığı, ne kadar ürün sattığı, ne gelir elde ettiği, yatırım yapıp yapmadığı, girdi ve ürün alım ve satım fiyatları, bitkisel ve hayvansal üretim miktarları, arazi varlığı gibi işletmeleri ile ilgili her türlü veriyi, dağıtılacak işletme kayıt defterine yazacak. Çiftçiler, faaliyetlerine ilişkin her türlü fatura, makbuz, fiş vb. belgeyi koruyacak. Bu çiftçilerle ayrıca, bu yılın mart ayında tekrar anket yapılarak, işletmeleri ile ilgili 2008 yılına ilişkin veriler toplanacak. 2009 yılına ilişkin veriler ise 2010 yılının ilk çeyreğinde yapılacak anketlerle derlenecek. Böylece, işletmelerin genel ekonomik durumu belirlenecek.

Tamamen gönüllülük esasına dayanan proje kapsamında derlenen bilgiler, gizli tutulacak ve hiçbir şekilde üçüncü kurum ve kuruluşlar ile paylaşılmayacak, açıklanmayacak, vergilendirme amacıyla veya hukuki delil olarak kullanılamayacak.

2014'DE HEDEF 12 BİN İŞLETME

Tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik politikaların oluşturulması için sektörle ilgili ayrıntılı, güvenilir ve güncel bilgilerin toplanması büyük önem taşıyor. AB bu amaçla, 1965 yılından beri 80 bin işletmeden veri topluyor.
Türkiye de aynı amaçla 400 işletmede başlattığı veri toplama işini, 2011'de bin işletmeye, 2014'te 12 bin işletmeye yaygınlaştıracak. Veri toplanan il sayısı ise 9'dan, 2011'de Malatya ve Samsun'un eklenmesi ile 11'e çıkarılacak. Bu 11 il, aynı zamanda çevredeki illerdeki çiftlikler açısından merkezi il görevi üstlenecek ve proje Türkiye geneline yaygınlaştırılmış olacak.

ÇMVA projesi, çiftçiler açısından ek bir maliyet getirmemekle birlikte, katılımı sağlamak amacıyla destek uygulanacak. Ödemeler için bütçeye 60 bin TL ödenek kondu. Çiftçilere ayrıca, istemeleri halinde, tarımsal faaliyetlerine ilişkin ekonomik rapor verilecek. Çiftçi, tarımsal üretiminin karlı yanlarını veya sorunlu yanlarını analiz edebilecek.

AB, Polonya ve İtalya'da 12 bin, Fransa'da 7 bin 500 işletmeden veri topluyor. Türkiye'nin proje kapsamında topladığı veriler, AB'ye tam üye olunana kadar AB'ye gönderilmeyecek, tam üyelikten sonra bu veriler AB ile paylaşılacak. Ancak, projenin doğru yürütülüp yürütülmediğinin test edilmesi açısından, sadece 10 anket AB'ye verilecek.

Proje kapsamında TÜİK, TZOB, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile de işbirliği yapılıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!