Mucit Dyson'dan elde yıkayan çamaşır makinesi

Güncelleme Tarihi:

Mucit Dysondan elde yıkayan çamaşır makinesi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2001 00:00


Emre ÖZPEYNİRCİ
Haberin Devamı

Toz torbası bulunmayan elektrik süpürgesini yaratarak tüm dünyada büyük beğeni kazanan İngiliz dahi James Dyson bu kez sahneye marjinal çamaşır makinesiyle çıktı. Elde yıkanan çamaşırların birbirlerine sürtünmesinden esinlenerek yepyeni bir çamaşır makinesi yaratan James Dyson bu makineyle dünyanın en hızlı ve temiz çamaşırını yıkama iddiasında. Çamaşır makinesi yıl sonunda Türkiye'de.

TOZ torbası bulunmayan elektrik süpürgesini yaratarak tüm dünyada büyük beğeni kazanan İngiliz dahi James Dyson bu kez sahneye marjinal çamaşır makinasıyla çıktı. Elde yıkanan çamaşırların birbirlerine sürtünmesinden esinlenerek yepyeni bir çamaşır makinesi yaratan James Dyson bu makinayla kullanıcılara dünyanın en hızlı ve temiz çamaşır yıkama olanağı veriyor. İngiltere'de bin poundluk satış fiyatıyla piyasaya çıkan ‘contrarotator’ isimli çamaşır makinası 2001 yılının sonunda Türkiye'de de satışa sunuluyor. Son yıllarda tasarım alanında makinaların sadece kapalı kutulardan ibaret olmadığını gösteren James Dyson son icadıyla yine hem görsel hem de işlevsel olarak dünyanın en farklı modelini yarattı.

İngiliz tasarımcı James Dyson, 20 yıl önce sıradan bir tasarımcıyken bugün İngiltere'nin en zengin kişilerinden biri olmuş durumda. Evini süpürürken elektrik süpürgesinin tozları çekmediğini farkederek yeni bir tasarım çalışmasına girerek dünyanın ilk toz torbası bulunmayan elektrik süpürgesini yaratan Dyson, 1993 yılında 12 kişiyle başladığı elektrik süpürge üretimini bugün 1800 kişi çalışan fabrikasında gerçekleştiriyor. Dünyada mevcut makinalardan işlevsel ve görsel olarak farklı modeller yaratmayı prensip edinen Dyson'un fabrikasında çalışanların 400'ü AR-GE bölümünde hergün farklı ürünler tasarlıyor ve elde edilen kárın yüzde 18'i sürekli bu bölüme aktarılıyor. James Dyson'un önderliğinde 400 kişi tarafından tasarlanan ürünlerin piyasa çıkanları ise toz torbası bulunmayan elektrik süpürgesi, robot elektrik süpürgesi ve çamaşır makinası.

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Dyson ürünlerinin Türkiye Genel Distribütörü Baran Hakman, 1998 yılında Türkiye'de piyasaya çıkan Dyson'un bugün 15 bin evde kullanıldğını belirterek şunları söyledi:

‘‘Dyson satışları her sene katlanarak artıyor. Biz elektrik süpürge pazarında mevcut makinalardan pahalı olmamıza rağmen büyük satış rakamına ulaştık. 2001 yılında bize yakın fiyatlardaki elektrik süpürge pazarında Dyson'un yüzde 10'luk pazar payını yakalamasanı hedefliyoruz.’’

İngiltere'de yılda 1 milyon adet Dyson süpürge satıldığını kaydeden Hakman, ‘‘İngiltere pazarının yüzde 55'i Dyson'un elinde. Bu rakam gün geçtikçe artıyor. Fiyatı 200 milyon civarında olan Dyson'un mevcut modellerden pahalı olmasına rağmen yıllık torba tüketimi gözönünde bulundurulunca oldukça avantajlı hale geliyor. Örnek olarak piyasada iyi toz çekme gücüne sahip bir torbalı makinanın fiyatı 150 milyon civarındaysa tüketicinin yıllık ödeyeceği torba fiyatıda 50 milyonu buluyor’’diye konuştu.

EN TEMİZİ ELDE

James Dyson'un son icadı çamaşır makinasının ise mevcutlarından daha temiz yıkaması temeliyle oluşturulduğunu kaydeden Hakman yeni ürün hakkında şunları söyledi:

‘‘James Dyson tüm tasarımcılarına her türlü yıkama tekniğini incelettikten sonra en hızlı ve en temiz yıkama modelinin elle yıkama olduğunu anladı. Elde yıkanan çamaşırların birbirlerine sürtünmesinden esinlenerek yepyeni bir çamaşır makinesi oluşturan Dyson, makinaya koyduğu zıt yönde dönen 2 ayrı tamburla en hızlı ve en temiz çamaşır yıkayan makinayı yarattı. ‘Contrarotator' isimli çamaşın makinası 2000 yılı sonunda İngiltere başta olmak üzere sırayla tüm dünyada satışa sunuluyor. 2001 yılının sonunda da Türkiye'de piyasaya çıkacak makinanın satış fiyatı ise 1 milyar lira olarak belirlendi. Contrarotor, piyasada mevcut modellerin 5 saat 45 dakikada yıkadığı 15 kiloluk çamaşırı 2 saat 14 dakikada daha temiz yıkarken geniş kapağı ve estetik görünümüyle büyük beğeni topluyor.’’

Kendi kendine temizlik yapan süpürge geliyor

DYSON’un Türkiye Genel Distribütörü Baran Hakman, Dyson'un tüm dünyadaki satışlarının yüzde 67'sinin tavsiye üzerine gerçekleştiğini belirterek, ‘‘Ürün tasarım olarak çekiyor, ardından işlevselliğide anlaşılınca vazgeçilmez oluyor’’dedi. James Dyson'un dünyanın ilk robot elektrik süpürgesini de ürettiğini belirten Hakmen, ‘‘Robot süpürge evin içinde kendi kendine dolaşarak 50 kadar özel algılayıcı ile zeminde herhangi bir yer kirlendiği zaman bunu temizliyor. 250 milyon satış fiyatıyla İngiltere'de piyasaya sunulan robot süpürgenin yıl sonunda Türkiye'de de satışına başlayacağız’’dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!