MSD: Rüzgârı kaçırmayalım, ilaçta 1 milyar dolarlık Ar-Ge’yi çekelim

Güncelleme Tarihi:

MSD: Rüzgârı kaçırmayalım, ilaçta 1 milyar dolarlık Ar-Ge’yi çekelim
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2010 00:00

Yıllık global ilaç Ar-Ge’sine harcanan 100 milyar dolardan Türkiye’nin yılda 1 milyar dolar yatırım çekebileceğini belirten MSD Türkiye Genel Müdürü Muhittin Bilgütay, İrlanda’yı örnek gösterdi.

1980’li yıllarda bu fırsatı görerek pek çok yatırımı çeken İrlanda gibi küçük bir ülkenin şimdi ilaç sektöründe ciddi söz sahibi olduğunu hatırlatan Bilgütay, “Türkiye de bu rüzgarı kaçırmamalı. Bu fırsattan yararlanabilmemiz için yerine getirilmesi gereken bir kaç kriter var” dedi. İlaç sektöründe çok fazla sürpriz olmaması gerektiğini vurgulayan Bilgütay, “Kanunların yazıldığı gibi uygulanması ve sürekli değiştirilmemesi gerekiyor. Hükümetle diyalog da çok önemli. Şu anda iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. İlaç sanayisinin görüşü alınıyor ancak yine de sürprizler yok değil” diye konuştu.

2009’da gelişen ülkelerin ilaç sektöründe yüzde 51 oranında büyüdüğünü vurgulayan Muhittin Bilgütay şöyle devam etti: “2012-2013 yıllarında BRIC ülkelerinde yüzde 75 büyüme öngörüyoruz. Türkiye’deki büyüme de yüzde 10’un üzerinde olacak. Bu rüzgar birkaç yıl daha sürecek. Rüzgarı kaçırırsak kaybeden biz oluruz. İlaç sanayinde yeni bir molekül geliştirmek için 1.3 milyar dolar harcanıyor. Türkiye, Ar-Ge faaliyetlerini çektiği taktirde, yeni tedavi getiren alanlarda ilerleyebilir. Türkiye’ye Ar-Ge sayesinde fazladan 1 milyar dolar gelmesi demek; Hacettepe, 9 Eylül gibi üniversitelerin 20-30 milyon dolar ek kaynağa kavuşması anlamına geliyor.”

Jenerik çıkış noktası olabilir

Bilgütay, Türkiye’deki jenerik ilaç kuruluş sayısının oldukça fazla olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye gelecekte uluslararası bir jenerik kuruluşu çıkarabilir. Bu iş dış pazara yönelik olarak yapılabilir. Hem Türkiye’ye Ar-Ge çeker hem de Türkiye’den çıkan bir marka olur. Markalı jenerik ilaçlar, gelişmekte olan pazarlarda ciddi büyüme payına sahip. Bu alan Türkiye’nin çıkış noktası olabilir” dedi.

47 milyar dolarlık cirosu ile dünyanın en büyük ikinci ilaç kuruluşu olan MSD’nin Ar-Ge’ye yılda 9 milyar dolar yatırım yaptığını anlatan Bilgütay, gelişmiş pazarların doygunluğa ulaşması nedeniyle Türkiye gibi büyümekte olan ülkelere yöneldiklerini söyledi. Bilgütay “Türkiye’de dünyaya kıyasla yükselebileceğimiz bir ortamdayız. 2013’te ilk üçe girmeyi, sonra da pazar liderliğini hedefliyoruz. Bu yıl Türkiye’deki bütçemiz 2 milyon dolar ancak 3-4 yıl içinde bunun 20-30 milyon dolara çıkaracağız” diye konuştu.

Yerinde inceleme olursa yeni ilaçlar gelemeyebilir

İLAÇLARIN ruhsatlandırma nedeni ile Türkiye’ye oldukça geç geldiğini anlatan Muhittin Bilgütay şöyle konuştu, “Yurtdışında piyasaya çıkan bir ürün Türkiye’ye ruhsatlandırma nedeni ile 600 gün sonra geliyor. Buna geri ödeme de eklendiğinde gün sayısı 800’e çıkıyor. Şimdi de yerinde inceleme gibi bir durum gündemde. Eğer bu durum gerçekleşirse yeni ilaçların Türkiye’ye girişi mümkün olmayabilir. Firmalardan çok, ilaçlardan fayda görecek insanlar bu durumdan etkileniyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!