MSD, ilaç üretimi için Türkiye’de ortak arıyor

Güncelleme Tarihi:

MSD, ilaç üretimi için Türkiye’de ortak arıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2011 00:00

MSD’nin Yükselen Pazarlar Başkanı Kevin Ali, “Türkiye’de ilaç üretimine geçmenin iyi olacağını düşünüyorum. Kendimiz de yatırıma gelebiliriz ama öncelikli tercihimiz, Türkiye’de endüstriyi desteklemek isteğiyle, Türk ortaklarla birlikte çalışmak” dedi.

Haberin Devamı

DÜNYANIN ikinci büyük araştırmacı ilaç şirketi olan Merck&Sharp Dohme’nin (MSD) Yükselen Pazarlar Başkanı Kevin Ali, Türkiye’de ilaç üretimi yapmak için yerli ortak arayışında olduklarını belirterek, “Türkiye’de üretime girmek bizim açımızdan iyi olabilir. Aslında kendi yatırımımızla üretime gelebiliriz. Ancak, öncelikli tercihimiz, Türkiye’de endüstriyi desteklemek amacıyla, Türk ortaklarla birlikte çalışmak” dedi.
Net strateji belirlenmeli
Türkiye’nin içinde bulunduğu 200’e yakın ülkeden sorumlu olan ve 2002-2005 yılları arasında MSD Türkiye’nin Genel Müdürlüğü görevini üstlenen Kevin Ali, Türkiye’nin yeni yatırım çekebilmesi için destekleyici politikalara odaklanması gerektiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Türkiye’nin yeni yatırımlar için insan kaynağı ve altyapı sorunu yok. Yalnızca bürokrasinin aşılması ve yenilikçi ilaç sektörüne yönelik net bir strateji belirlenmesi gerekiyor. Türkiye, doğru politikalar uygulanırsa küresel yatırımların önemli bir kısmını çekebilecek kapasiteye sahip bir ülke. Türkiye’nin ilaç sektöründeki yatırımların yüzde 1’ini bile çekmesi 1 milyar dolarlık yatırımın ülkeye girmesi anlamına gelecek.”
Zor bir yıl oldu
Türkiye’nin gelişen 7 kilit pazardan biri olduğunu belirten Ali, şöyle devam etti: “2011 yılı Türkiye ilaç endüstrisi için çok zor bir yıl oldu. Fiyat kararnamesi ile getirilen düzenlemeler kapsamında yapılan ilaç indirimleri, ilaç endüstrisini, iş planlarını gözden geçirmeye ve bazı yatırımlarını ertelemeye zorladı. İlaç endüstrisi 2010 yılında yaklaşık yüzde 25 küçüldü.”
En ucuzun yüzde 30 altında
Ali, Türkiye’de ilaç fiyatlarının Avrupa ülkelerinin en ucuzunun yüzde 30-50 altında bulunduğunu vurgulayarak, şu değerlendirmeyi yaptı: “Sağlık sektöründeki verimsizlikleri bütüncül olarak ele almadan yalnızca ilaç fiyatlarını indirmeye odaklanılması Türkiye’de ilaç endüstrisini giderek daha zor bir durumda bırakır. Bu yöndeki politikaların devam etmesi durumunda, yabancı yatırımcının ülkeden gitmesi durumu ortaya çıkabilir.”
Yeni ilaç 5 yıla uzadı
Genel olarak, Türk halkının ilaca erişimde sorun yaşadığından söz eden Ali, şu yorumu yaptı: “Hükümetin sağlık politikaları ve ağdalı bürokratik yaklaşımı bu sorunun en önemli nedenlerinden. Türkiye’deki hastalar AB ve ABD’de yaşayan hastalardan 3-4 yıl sonra yenilikçi ilaçlara ulaşabiliyor. Bunun 2-3 yılı ruhsat; ortalama 1 yılı da geri ödeme süreçleriyle geçiyor. Buna bir de yeni olarak, GMP (Good Manufacturing Practices - İyi Üretim Uygulamaları) nedeniyle oluşan bürokrasi de eklenince bu süre neredeyse 4.5-5 yıla uzadı gibi görünüyor. Böylece bu bürokratik süreçler nedeniyle Türkiye’deki hastaların yenilikçi ilaçlara zamanında erişimi risk altına giriyor. Türkiye’nin de yenilikçi ilaçlar konusuna hastaların yeni tedavilere ulaşması ve çok iyi bir doğrudan yatırım çekme aracı olarak bakması iyi olur. Bunun için verimli çalışan bir düzenleyici yapı ve iyi bir ekosistem çok iyi bir başlangıç olur. Üniversite, devlet ve sektör işbirliği önemli.”

Haberin Devamı

Ar-Ge için 8 milyar doları var Türkiye’de Hacettepe’yle çalışıyor

Haberin Devamı

MSD’nin 2010 yılında Ar-Ge için 11 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdiğini anlatan MSD Yükselen Pazarlar İlaç Ar-Ge Başkanı RuiPing Dong, şu anda özellikle diyabet, kardiyovasküler, enfeksiyon hastalıkları, merkezi sinir sistemi, kadın sağlığı ve onkoloji alanında yeni ilaçlar üzerinde çalışıldığını belirtti. Dong, bu yıl Ar-Ge için 8 milyar dolar harcamayı planladıklarını ve Hacettepe Üniversitesi ile işbirliği içinde klinik araştırmaları yürüttüklerini kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!