Doğan ULUÇ / NEW YORK
Oluşturulma Tarihi: Şubat 13, 2002 01:50
Motorola ve Nokia'nın 3 milyar dolarlık alacakları için Telsim ve Uzan Ailesi aleyhinde açtıkları ‘‘dolandırıcılık’’ davasının ön duruşması bugün New York'ta yapılıyor.
Motorola ve Nokia'nın avukatları, Uzan Ailesi'nin avukatının, ‘‘Müvekkillerim saygın işadamları’’ savunmasına yanıt verdi. Motorola ve Nokia avukatları, ‘‘Onların neresi saygın?’’ diye sordu.
Motorola ve Nokia'nın New York'ta Uzan Grubu'na ait Telsim'den 3 milyar dolarlık alacakları için açtıkları ‘‘dolandırıcılık’’ davasının ilk duruşması bugün yapılıyor.
Motorola ve Nokia, Telsim hisselerine ihtiyati haciz konulması üzerine Uzan Ailesi'nin avukatları aracılığıyla New York Federal Mahkemesi'ne yaptığı yazılı itirazı yanıtladı. Uzan Ailesi ile Motorola ve Nokia'nın avukatları bugün mahkemede sözlü olarak ifade verecek. Mahkemede, Hakim Jed Rokoff, Telsim hisselerinin ihtiyati haciz süresi hakkında yeni bir karar alacak.
Davacı Motorola ve Nokia'nın avukatları, Uzan Ailesi'nin avukatlarının dört maddede toplanan itirazına, ‘‘Bu sahte dört örnek, davalıların sözlerine itimat edilemeyeceğinin altını çiziyor’’ gerekçesiyle karşı çıktılar.
NERESİ SAYGIN
Telsim'in sahibi olan Uzan Ailesi'nin üstü kapalı şekilde ‘‘Türk mafyası’’ olduğu yolundaki imaları reddeden Uzanlar'ın avukatları itirazlarında, ‘‘Onlar Türkiye'de saygı duyulan işadamlarıdır’’ dedi. Davacı Motorola ve Nokia'nın avukatları ise ‘‘Davalıların Türkiye'de saygı gördükleri iddialarına tek destek kendi şirketleri Rumeli Holding'in bastığı bir broşür. Uzanlar, Türkiye'de pek çok davaya ve ağır suçlamalara muhatap oldu. Bağımsız Türk ve yabancı basında da bu konular rutin olarak
haber yapıldı’’ diyerek bu savunmaya itiraz ettiler.
TELSİM ÖDEMELERİ GECİKTİRDİ
Motorola ve Nokia'nın avukatları, Uzanlar'ın sahibi olduğu Telsim'in davacı Motorola ve Nokia'ya olan sorumluluklarını tümüyle yerine getirdiği yolundaki iddiayı da reddetti. Avukatlar, Telsim'in ana para ve faizlerini ekonomik krizden önce dahi ödemede geciktiğini, bugüne kadar süren sahtekarlığı gizlemek için de vermeleri gereken finans bilgilerini sağlamadıklarını kaydettiler.
SERMAYE ARTIRIMINDA HİLE
Motorola ve Nokia'nın avukatları, 24 Nisan 2001'de Telsim'in sermaye artırımı için başvurulduğunu belirterek, ancak buradaki beyanın hatalı olduğunu savundular. Avukatların bu konudaki iddiaları şöyle:
‘‘Uzanlar, Telsim hisselerini yine kendi şirketleri olan Standart Telekom'a sattı. Burada açıkça hileli fiyat uyguladılar. Şimdi hisselerin değeri Motorola ve Nokia'nın ihtiyati tedbir talebini karşılamaya yetmiyor. Bu hisselerin değerinin yüzlerce milyon
dolar artması gerekiyor. Halen İsviçre'de bulunan yüzde 24.5 oranında Telsim hissesi davacılara (Motorola ve Nokia) ödenmesi gereken 3 milyar doları karşılamaya yeterli.’’
Motorola ve Nokia'nın avukatları, Uzan Ailesi'nin avukatlarının itirazına verdikleri yanıt dosyasında Hürriyet, Reuters, Der Spiegel, The Times, Herald Tribüne, The New York Times gibi gazete, dergi ve ajansların Uzanlar aleyhine açılan davayla ilgili haberlerin yer aldığı sayılarını da koydu.
‘Çete’ suçuyla yargılanacaklarMotorola ve Nokia, Uzan Ailesi'ne ait Telsim'den toplam 3 milyar doları bulan alacakları için ABD'de açtıkları ‘dolandırıcılık’ davasında, baba Kemal Uzan ve oğulları Cem-Hakan Uzan aleyhinde isnat edilen 13 ayrı suçtan 4'ü, ‘Dolandırıcılık ve Yolsuzluk Etkisindeki Örgütler Yasası’ (çete) temeline oturtuldu.
Motorola'dan Peter Lawson, ‘‘Uzan Ailesi'nin mevcut durumu iyi niyetle çözmek gibi bir niyeti görülmediği için bu olağandışı adımı atıyoruz. Normal ticari ihtilaflarda böyle olmaz. Ancak, Uzanlar'ın, önceden planlayarak ve yasadışı olarak Motorola ve Nokia'nın malvarlıklarını soyma eylemine karşı bu yola gittik’’ demişti. Dava dosyasında, Uzanlar'ın, dolandırıcılık, hile ve yıldırma gibi çeşitli karmaşık oyunlarla, Motorola ve Nokia'dan 3 milyar doları çalmak için bir dizi suç işlediği kaydedildi. Dosyada, Uzan Ailesi'nin, Telsim ve Rumeli Telefon için verilen 3 milyar doları aşkın borcu ‘ödeme yapmamak’ niyetiyle aldıkları iddia edildi. Her iki şirketin, borcu, baz istasyonları ile diğer teknik malzeme ve teçhizat gereksinimi ve Türk Hükümeti'nden lisans alımı için verdikleri, ancak fonların Uzanlar'ın başka işlerine aktarıldığı belirtildi. Dosyada, Uzanlar'ın Telsim gibi ‘meşru görünen’ şirketleri dolandırıcılık amacıyla kullandığı ve bir dizi yasadışı yola başvurduğu yer aldı. Motorola ve Nokia'yı dolandırmak, Telsim'den para ve diğer mal varlıklarını çekmek ve para aklamak için bir dizi göstermelik teçhizat kurulduğu öne sürüldü.
Uzanlar'ın, iki şirketten aldığı borca karşılık rehin olarak verdiği Telsim hisselerinin adedinin düşürüldüğü kaydedildi. Davalılar, Telsim'deki hisselerin eski düzeyine çıkarılmasını talep etti. Motorola'nın Telsim'deki rehin hisselerinin yüzde 66'dan yüzde 22'ye, Nokia'nın hisselerininin de yüzde 7.5'den yüzde 2.5'a indirildiği iddia ediliyor. Bu hisselerin garantisinin verildiği vurgulandı ve ‘‘Uzanlar'ın gerçek niyeti, parayı çaldıklarında ve yasadışı olarak Motorola ve Nokia'nın Telsim'deki hisselerini düşürdüklerinde teşhir oldu’’ denildi.
Dava dosyasında Uzanlar için neler yer alıyor? Uzanlar, Telsim'le Nokia'yı ve Motorola'yı dolandırmak için borç düzenlenmesine gitti.
Uzanlar, Nokia ve Motorola'yı dolandırmak, Telsim'den para çekmek ve para aklamak için göstermelik cihazlar kurdular.
Uzanlar, Nokia ve Motorola'dan aldıkları borca karşılık rehin verilen hisselerin değerini düşürdüler.
Teçhizat ve lisans alımı için verilen paralar başka işlere aktarıldı.
Uzanlar, Motorola'nın bir Türk çalışanına rüşvet vererek şirketin bilgisayar sisteminin ‘hack’ edilmesini sağladılar.
Uzanlar, sahte güvenceler verdiler sonra da yükümlülüklerinden kaçmak için haraç ve suç yoluna gittiler.
Uzanlar, Motorola ve Nokia yöneticilerine temelsiz suçlama ve şantajlar yaparakyıldırmaya çalıştı.Özince'nin Star'a açtığı davalar birleştiİş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince'nin, Star Gazetesi aleyhine açtığı iki davayı birleştirdil. İstanbul 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'ndeki duruşmada Özince'nin avukatı İbrahim Murat Haznedar önce İstanbul 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldığını, bu davanın içeriğinin İstanbul 8'inci Asliye Hukuk Mahkemesi'nde açılan dava ile aynı olduğunu, ancak talep edilenlerin farklı olduğunu belirtti. Hakim, dosyaların birleştirilerek İstanbul 4'üncü Asliye Hukuk Mahkemesi'nde yargılanmasına devam edilmesine karar verdi.