Güncelleme Tarihi:
Arslan, AA yaptığı açıklamada, büyük firmalara ait motor yağı kullanılmasına ilişkin etiketlerinin, başka bir marka yağ kullanıldığı taktirde aracın garanti kapsamından çıkarılmakla tehdit edilerek sunulduğunu, bunun da rekabet hukukuna aykırı olduğunu belirtti.
Bu durumun yerli markaların satış, üretim ve istihdam konularında haksızlığa uğramasına yol açtığını ifade eden Arslan, üretimin önündeki bu engelin kaldırılması için Rekabet Kurumuna, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketici Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne ve Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği Genel Müdürlüğü'ne avukatları aracılığıyla başvuruda bulunduklarını bildirdi.
Arslan, gerek ülkede montajı yapılan, gerekse doğrudan ithal edilen binek ve ticari araçlarda motor şasisine, kullanılması gereken yağ markasının yazıldığını, aksi taktirde aracın garanti kapsamı dışında bırakılacağı belirtilerek “tüketicinin tehdit edildiğini” öne sürdü.
Mustafa Arslan, şöyle devam etti:
“Mülkiyeti tamamen kullanıcıya ait olan araçlarda kullanılacak motor yağlarının seçiminde markanın belirtilmesi tüketiciye adeta psikolojik baskı niteliğinde. Garanti kapsamı dışına çıkarma tehdidi rekabet hukukuna aykırı bir uygulamadır. Bu uygulamadan güç olan söz konusu markalar, litre bazında birim fiyatlarını tüketici aleyhine fahiş hale getirme konusunda daha cüretkar bir tutum sergilemektedir.
Bununla birlikte, kalite, uluslararası standartlar açısından tüm teknik özelikleri karşılayacak şekilde üretim yapabilen milli markaların rekabet gücü kırılmakta, istihdam artışını engelleyecek şekilde önleri kesilmektedir. Bunun sonucu olarak da ülkemizde tüm kuralları ile yerleştirilmeye çalışılan rekabete dayalı serbest piyasa ekonomisini engelleyecek bir haksız rekabet durumu ortaya çıkmaktadır.”
Marka tavsiyesi yerine, sadece aracın motor özelliklerini karşılayan, motor yağının teknik vasıfları ve uluslararası standart numaralarının belirtilmesi uygulamasına acilen geçilmesini istediklerini belirten Arslan, sözlerini şöyle tamamladı:
“MAYDER olarak mevcut uygulama şekli ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkındaki Kanun Hükümlerine aykırılık teşkil ettiğine inandığımız bu uygulama hakkında, ilgili kurumlarca gerekli inceleme ve araştırma yapılarak, uygulamanın sona erdirilmesi için müracaatta bulunduk.
Derneğimizin üyeleri 'multigrade' ve 'monograde' madeni yağ çeşitlerini uluslararası standartlarda, yüksek Ar-Ge ve inovasyon teknolojisi kullanarak tam donanımlı otomasyona dayalı üretim tesislerinde üretmektedir. Madeni yağ üretimini gerçekleştiren 318 üretici firmanın 58'i derneğimizin bünyesindedir.”