Ayşegül AKYARLI GÜVEN
Oluşturulma Tarihi: Eylül 08, 2006 00:00
Hollanda, Almanya, Belçika ve İngiltere’de yaşayan Türk ve yabancılara mortgage kredisi kullandırmak için Hollandalı Demir Halk Bank ve İngiliz Conti Financial Services ile işbirliği yapan Regnum, Avrupa’da Turkish Mortgage dönemini başlattı. Turkish Mortgage uygulamasıyla Regnum gurbetçi ve yabancılara 50 milyon dolarlık satış yapmayı amaçlıyor.
REGNUM, Hollanda, Almanya, Belçika ve İngiltere’de yaşayan Türk ve yabancılara mortgage kredisi kullandırmak için Hollandalı Demir Halk Bank ve İngiliz Conti Financial Services ile işbirliği yapmaya başladı. Yabancı ve gurbetçilere e 20 yıla kadar mortgage imkani tanıyacak olan Regnum, Bodrum’daki Bargylia projesinin yüzde 90’ını, İstanbul’daki Elitkent ve Sky Residence Projelerinin de yüzde 15’ini mortgage kampayası kapsamında yurtdşında yaşayan Türk vetyabancılara satmayı hedefliyor. Turkish Mortgage uygulamasını ilk başlatan firma olan Regnum gurbetçi ve yabancılara yaptığı satışların 50 milyon doları bulmasını amaçlıyor. Konut bedelinin yüzde 80’ini 20 yıla kadar kredilendirme yoluna giden Regnum, isteğe göre 40 bin ile 200 bin
Euro arasında değişen Mortgage kredisinde faiz oranını yıllık yüzde 5.90 olarak belirledi.
ENGELİ KALDIRDIK: Şu an Türkiye’de satışa sundukları konut prokelerini uzun süredir yurtdışında da pazarladıklarını söyleyen Regnum Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Öztürk, "Bu pazarlama faaliyetleri sırasında önümüze hep Mortgage çıkıyordu. Yurtdışında yaşayan Türk ve Yabancılar alışık oldukları ve büyük ödeme kolaylığı sağlayan Mortgage’dan yararlanmadan ev sahibi olmaya yanaşmıyordu. Bu da konut yatırımına para bağlamak istememelerinden kaynaklanıyordu" dedi. Yurtdışından gelen bu uzun vadeli
kredi talepleri sonucunda Hollanda ve İngiltere’deki bankalarla görüşmeye başladıklartını söyleyen Öztürk, "İlk anlaştığımız banka Hollandalı Demir Halk Bank oldu. Ardından da İngiliz Conti Financial Sevices ile anlaştık. Bu bankaların yurtdışında gelir gösteren Türk ve yabancılara 20 yıla kadar uzayan vadelerde kredi kullandırabileceğini belirtmesi üzerine, ilk Türk Mortgage uygulamasını başlatmış olduk" dedi.
FAİZ ORANI MAKUL: Türk Mortgage’ında yıllık faiz oranının euro bazında yüzde 5.90 olduğunu söyleyen Öztürk, bu oranının o ülkede konut sahibi olabilmek için kullanılan Mortgage faiz oranına yakın olduğunu söyledi. Öztürk, "O ülkelerden Mortgage’la ev sahibi olmak için yıllık faiz oranları ortalama 5.20 ile 5.30 arasında değişiyor. Bu faiz oranları göz önüne alındığına bize önerilen oranlar da oldukça makul kalıyor" diye konuştu. Kampanyayı duyurdukları 10 günde yoğun taleple karşılaştıklarına da dikkat çeken Ufuk Öztürk şöyle konuştu: "İngiltere ve İrlanda da yaşayan alıcıların çoğunluğunu yabancılar oluşturuyor. Hollanda ve Almanya’dan gelen talebin ise yüzde 60-70’i Türklerde geliyor. Şu an 40’a yakın olan başvuru sayısı hiçbir tanıtım yapmamış olmamıza karşın hızla yükseliyor. Fuarlarla birlikte bunun daha da hızlanaağını düşünüyoruz."
PROJELER 2007 TESLİM: Mortgage kapsamındaki projelerden Elitkent Esenkent’te, Sky Residence ise Caddebostan’da bulunuyor. 722 daireden oluşan Elitkent’te daireler Eylül 2007’de teslim edilecek. 43 daire ve 23 kattan oluşan Sky Residence’de ise teslim tarihi Nisan 2007 olarak belitriliyor İnşaatının yüzde 70’i tamamlanmış durumda olan Bodrum’daki Bargylia projesinde ise toplam 196 konut bulunuyor.
Mortgage çıtayı yüksek tutacakYURTDIŞINDAN yapılacak alımlarda müşterilerin kalitesinin ve gelir düzeyinin de yüksek olacağına dikkat çeken Ufuk Öztürk, "Yurtdışında bankalar Mortgage kredisini onaylamadan önce hem gelirdüzeyini, hem de işin niteliğini ayrıntılarıyla inceliyor. Bu krediyi almaya hak kazanabilmek için ve fonlamaya değer müşteri olabilmek için düzgün bir gelir ve iş sahibi olmak gerekiyor. Dolayısıyla, bizden ev sahibi olacak gurbetçi ve yabancılar yaşadıkları ülkede ya düzgün bir şirkette çalışıyor olacak. Ya da kendi işinin sahibi olacak. Mortgage belli bir sınıfın altına hitap etmeyecek" dedi.
Türkler İstanbul’a, yabancılar Bodrum’aİSTANBUL’da satışa sundukları projelere Türkler’den, Bodrum’daki projeye ise daha çok yabancılardan ilgi geldiğini söyleyen Öztürk, "Yabancılar arasında bireysel alıcıdan İstanbul’da yaşamaya yönelik yoğun talep gelmiyor. Yabancılar Bodrum’da yaşamaya hevesli oluyor. Türklerin ilgisi ise İstanbul’da yoğunlaşıyor. Şu an İstanbul pazarında satışların yüzde 1’i yabancı ve gurbetçiye yönelik olarak gerçekleşiyor. Türk Mortgage imkanı tanıyan bizim projelerimizde bu oranı yüzde 10 ile yüzde 15 arası bir oraa çekeceğimize inanıyorum. Bodrum’da da toplam satışımızın yüzde 90’ı yabancılara olacaktır" dedi.