Mortgage krizi mermeri vurdu, yangın var

Güncelleme Tarihi:

Mortgage krizi mermeri vurdu, yangın var
Oluşturulma Tarihi: Kasım 26, 2007 00:00

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, düşük kur, yüksek faiz politikası ve en çok ihracatın yapıldığı ABD’deki mortgage krizinin sektörü olumsuz etkilediğini belirterek, "Doğaltaş sektöründe ciddi yangın var. Sektörün ayakta kalabilmesi, üretim ve ihracat yapabilmesi için cansuyu istiyoruz" dedi.

DOLARIN düşüşünün ardından ABD’de inşaat sektörünü etkileyen mortgage krizi, Türk mermer sektörünü darboğaza soktu. Yüksek faiz, düşük kur politikası nedeniyle ihracatta zorluk yaşayan sektörün sorunlarına, ihracatın üçte birinin yapıldığı ABD pazarındaki daralma da eklendi. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Osman Erdinç, ABD’deki mortgage krizinin kendilerini etkilediğini ve bu etkinin özellikle 2008’de iyice hissedilmesini beklediklerini belirterek, "400 milyon dolar yaptığımı ABD pazarında önümüzü göremiyoruz. Sektör önceki yıllarda her yıl yüzde 30 büyüyordu. Ama artık kar bitti, ayakta durmaya çalışıyoruz. Sektörde yangın var" dedi.

ENFLASYON HEDEFLEMESİ: Hükümetin 2002 yılından itibaren uygulama koyduğu enflasyon hedeflemesi programını da eleştiren Erdinç, bu programla hükümetin enflasyonu düşürmede nispeten başarılı olmasına karşın, Türkiye’nin dünyada en yüksek faiz veren ülke olmaktan kurtulamadığını söyledi. Erdinç, Türkiye’nin rantiyecilere tatlı karlar sağlarken yerli girdilerle üretim yapan, istihdam sağlayan, ihracat yapan kesimleri, uyguladığı politikalarla cezalandırdığını savundu. ’Yüksek faiz, düşük kur’ kıskacında yüzde 100 uyerli girdi kullanan doğaltaş sektörün ciddi darboğaza girdiğini vurgulayan Erdinç, doğaltaş, maden, tarım ürünleri gibi sektörlerin bu uygulamadan son derece olumsuz etkilendiğinin altını çizdi.

ZARARINA SATIŞ YAPILIYOR: Arslan Erdinç, YTL’nin aşırı değerlenmesinin doğaltaş ve madencilikte Türk ihracatçısının fiyat tutturmasını engeller hale geldiğini de ifade ederek, bugün bu sektörlerin uzun yıllar mücadele ederek kazandıkları pazarları kaybetmemek için iflas etmeyi göze alarak zararına satış yaptıklarını kaydetti. Erdinç, "Bu zararına satış nereye kadar devam edecek. Madencilik sektörü olarak aileleri ile birlikte 1.5 milyon kişiyi bulan, kırsal kesimde vasıfsız bir kitleyi istihdam ediyoruz. Doğaltaş sektöründe ciddi yangın var. Sektörün ayakta kalabilmesi, üretim ve ihracat yapabilmesi için cansuyu istiyoruz" diye konuştu.

BÖLGESEL DEĞİL, SEKTÖREL: Türkiye’de şu anda uygulanmakta olan bölgesel teşviğin, mermer ve doğaltaş sektörünü cezalandırır durumda olduğunu da dile getiren Erdinç, teşvik kapsamına giren 55 ilden sadece beş tanesinde doğaltaş ve mermer üretimi yapıldığını kaydetti. Erdinç, sektörde bölgesel değil, sektörel teşvik ve destek istediklerini vurguladı. Erdinç, 2010 yılında 2.5 milyar dolar, 2015 yılında 5 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşabilecek potansiyele sahipken hükümetin uyguladığı politikalar nedeniyle kazandıkları pazarları kaybetmemeyi, ayakta kalabilmeyi başarı olarak kabul eder hale geldiklerini sözlerine ekledi.

Belediyeler ithal granite çok meraklı

KAMU kurumlarındaki ve belediyelerdeki yabancı doğaltaş ve granit hayranlığını da eleştiren Arslan Erdinç, "Ülkemiz bundan zarar görüyor. Belediyeler 10 dolarlık graniti, 50 dolara alıyor. Belediyelerle görüşüyoruz bir türlü kabul ettiremiyoruz" diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!