Mori araştırdı: Türkiye yatırım için çok iyi ülke

Güncelleme Tarihi:

Mori araştırdı: Türkiye yatırım için çok iyi ülke
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2006 00:00

İsveç Ticaret Merkezi, Capital Dergisi ve Ipsos Mori’nin, "Türkiye’de Sermaye Piyasaları İtibarı ve İyi Kurumsal Yönetim" araştırmasından, "Türkiye yatırım yapmak için çok iyi ülke" sonucu çıktı.

TÜRKİYE’deki İsveç Ticaret Merkezi ve Capital Dergisi için araştırma şirketi Ipsos Mori tarafından yürütülen "Türkiye’de Sermaye Piyasaları İtibarı ve İyi Kurumsal Yönetim" başlıklı araştırmanın sonuçları yayınlandı. Araştırmaya katılan analistlere göre, Türkiye yatırım yapmak açısından çok iyi bir potansiyele sahip. Araştırmaya katılan 10 analistten 8’i Türkiye’nin yatırım yapmak için "çok iyi" bir ülke olduğuna inanıyor, kalanı ise "yeterli derecede iyi" olarak niteliyor. Son zamanlarda yapılan reformlar, Türkiye’nin ekonomik büyümesi ve genç nüfusundan etkileniyorlar. Analistlerin 10’da 9’u Türkiye’deki yabancı yatırımın bu yıl artacağına inanıyor.

KURUMSAL YÖNETİŞİM İTİBAR SAĞLIYOR:

Dünyanın önde gelen pazar araştırmaları şirketi Ipsos Mori’nin Başkanı Sir Robert Worcester, kurumsal yönetimin artık şirketlerin itibarının bir parçası haline geldiğini söyledi. Araştırma sonuçlarını açıklayan Worcester, direkt yatırımcılar ve kurumsal portföy yatırımcılarının, Türkiye’ye yatırım yapma kararı aşamasında yönetim hususlarını daha fazla ciddiye aldığını belirtti.

YÖNETİMİ DİKKATE ALIYORLAR:

Mori’nin araştırmasına katılan uluslararası finans analistleri, Türkiye’yi, kurumsal ve kamu yönetimi açısından 16 diğer gelişmekte olan olan piyasa arasında 7. olarak puanlandırdı. Türkiye, Polonya, Peru, Brezilya, Malezya, Meksika ve Tayland’ın gerisinde, Çin, Hindistan ve Rusya’nın önünde yer aldı. Geçen yıl Ekim-Kasım aylarında 3 büyük şehirdeki 600 potansiyel yatırımcı, 30 fikir önderi ile ABD ve İngiltere’deki 10 uluslararası finansal analistin katılımıyla gerçekleştirilen araştırmaya göre, potansiyel yatırımcının yaklaşık onda dokuzu, iyi kurumsal yönetimin, Türkiye’nin refahı açısından önem taşıdığına inanıyor.

GÜVEN VE İTİBAR DEĞER:


Araştırmaya katılan potansiyel yatırımcı, fikir önderleri ve analistler, önümüzdeki beş yıl içerisinde iyi kurumsal yönetimin yabancı yatırımcılar için daha fazla önem kazanacağını düşünüyor. Araştırma sonuçlarına göre yatırım potansiyeli olan kesimin yüzde 85’i Türkiye’nin refahı açısından Kurumsal Yönetim’in önemli olduğunu belirtiyor. Güven ve itibarın bir şirketin değerini artırdığını söyleyenlerin oranı ise yüzde 60.

YATIRIM KRİTERLERİ:

Araştırmaya katılanlar, yabancı yatırımcıların Türkiye’de yatırım yaparken gözönünde bulundurdukları en önemli kriteri, yatırımın getirisi olarak değerlendiriyor. Bu kriteri siyasi istikrar ve işçilik maliyeti izliyor. İş ahlakı ve iyi kurumsal yönetim, potansiyel yatırımcı tarafından 7. sırada önemli kriter olarak puanlandırıldı. İyi kurumsal yönetim kavramını 10 kişiden 8’i en azından duydu.

Uzan-Motorla kavgası ’akılda kalma’ lideri

MORİ
’nin araştırmasına göre son yıllarda yaşanan şirketlerarası çatışmalarda en fazla akılda kalanı yüzde 95’le Uzan-Motorola anlaşmazlığı oldu. Onu yüzde 52 ile TeliaSonera-Çukurova, yüzde 43’le Carlsberg-Tuborg ve Yaşar Holding operasyonu izledi.

Avrupalı yatırımcıların Türkiye’ye ilgisi başladı

İSVEÇ Ticaret Merkezi, İsveç Büyükelçiliği ve Capital Dergisi ile birlikte "İyi Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilir Büyüme" temasını işleyecek bir programı da Türkiye’de hayata geçiriyor. Program, Ipsos Mori tarafından yapılan araştırma sonuçlarının yayınlanmasıyla başladı. "Türkiye’de Sermaye Piyasaları İtibarı ve İyi Kurumsal Yönetim" başlıklı araştırmanın sonuçlarının açıklandığı basın toplantısının açılışında konuşan İsveç’in Ankara Büyükelçisi Christer Asp, 3 Ekim tarihi kararı ile birlikte Avrupa’dan özellikle İsveç’ten Türkiye’ye büyük bir ilginin mevcut olduğunu söyledi. Türkiye’nin katılım sürecinde çok büyük sürprizler olmayacağı inancını dile getiren Büyükelçi Christer Asp, "Güçlükler mutlaka olacaktır. İnişler çıkışlar yaşanabilir ama ortak çaba ile bu güçlüklerin aşılacağına inanıyorum" dedi.

En fazla güvenilen mali kuruluş Merkez Bankası

TÜRKİYE’de potansiyel yatırımcının en fazla güvendiği mali kuruluş Merkez Bankası olarak belirlendi. 5’in "çok güvenilir", 4’ün "yeterli ölçüde güvenilir", 3’ün "arada bir yerde", 2’nin "yetersiz ölçüde güvenilir", 1’in "hiç güvenilmez" olarak değerlendirildiği sıralamada, 4 puan verilen Merkez Bankası’nı, 3.52 ile büyük Türk işletmeleri izledi. İMKB 3.29, TMSF 3.25, KOBİ’ler 3.23, BDDK 3.19, yabancı şirketler ve SPK 3.18, bankalar 3.15, Rekabet Kurumu 3.12, kurumsal yatırım şirketleri 3.08, yabancı yatırım şirketleri 3.06, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı 2.94 ve katılım bankacılığı 2.79 ile sıralandı.

Türkiye enflasyonu şaşırtıcı biçimde indirdi

ULUSLARARASI
Para Fonu Birinci Başkan Yardımcısı Anne Krueger, Türkiye’nin mali disiplin uygularken ekonomik büyümeyi de başararak, sıkı maliye politikalarının büyümeyi engelleyeceği yönündeki görüşleri boşa çıkardığını kaydetti. Krueger, Polonya’da verdiği konferansta Türkiye’nin ekonomik reform programıyla 2002’de yüzde 70’lere ulaşan enflasyonu, geçen yıl bu oranı yüzde 8’e çekerek "şaşırtıcı bir düşüş" sağladığını söyledi.

Birleşmeler sürecek mega bankalar olacak

IBM
’in Küresel Bankacılık Sektörü Baş Stratejisti Vikram Lund, bankacılıkta birleşmelerin devam edeceğini ve çok büyük mega bankaların söz konusu olacağını söyledi. IBM’in stratejik araştırma birimi İş Değerleri Enstitüsü’nce gerçekleştirilen "Bankacılıkta 2015: Bankacılığın Geleceğini Belirlemek" konulu araştırma sonuçlarını değerlendiren Lund, son 5 yılda bankaların tamamen kár marjını maksimize etmeye odaklandıklarını, ancak bundan sonra büyümeye yönelik yönetim anlayışına odaklanacaklarını belirtti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!