Morgan Stanley’den Çin pazarı uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Morgan Stanley’den Çin pazarı uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2023 07:00

Uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley, dünyanın en büyük dördüncü ithalatçısı olan Çin’in pazar büyümesine yönelik bir rapor yayınladı. Rapora göre Çinli tüketiciler COVID-19 öncesi harcamalarına yakın zamanda geri dönmeyecekler. Morgan Stanley, bu durumun ülkede yatırımı olan veya yatırım yapmayı düşünen global markalar için sorun teşkil edebileceğini vurguladı.

Haberin Devamı

Çin Zincir Mağazalar Derneği’ne (CCFA) göre ülkede anlık perakende satışıyla ilgili pazar büyüklüğü 2026’ya kadar 1 trilyon yuanı aşacak. Ancak Morgan Stanley’in analistleri gelecek yıl ülkede yüzde 4.8’lik bir artış öngörüyor. Bu oran, pandemi öncesine göre 0.5 puan daha düşük.

ÜÇ FAKTÖR BASKI YAPIYOR

Stanley raporunda “İnsanlar harcama yaparken sadece daha temkinli olmakla kalmıyor, aynı zamanda artık daha fazla seçeneğe sahipler” ifadelerini de kullandı.
Morgan Stanley analistlerine göre, bu yıl harcama tarafında Çin tüketicisi üzerinde üç faktör baskı yapıyor.

Birincisi Çin, ABD ve dünyanın diğer bölgelerinin COVID-19 sonrası yaptığı gibi tüketicilere teşvikler dağıtmadı.

İkincisi, pandemi kısıtlamaları ve düzenleyici kurumların değişiklikleri, COVID-19’dan önce analistlerin tahminine göre var olan 30 milyon hizmet sektörü istihdamını ortadan kaldırdı. Rapora göre, bu işlerden yaklaşık 20 milyonu bu yıl ve sonrasında geri dönecek.

Haberin Devamı

Üçüncüsü ise ‘konut piyasasının ısrarla yumuşak kalması’. Raporda analistler daha önce, 2021’in ilk yarısında emlak satışlarının toparlanmaya öncülük ettiğine dikkat çekti. Aralık ayında kısıtlamaların kaldırılmasından bu yana da ekonomi yalnızca ılımlı büyüme kaydetti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!