Esra SAHİCİ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2007 00:00
Global piyasalardaki iyimser hava ile 44 bin puanı deviren İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nda (İMKB) endeks, dün Morgan Stanley’in İş Bankası C hisselerinde yaptığı satış ve bazı kurumların hisselerde ’sat’ ve ’tut’ önerileri ile hızlı düştü.
Endeksin lokomotif hisselerinden İş Bankası C’ye gelen 228 milyon YTL’lik (163 milyon
dolar) blok satış, İMKB 100 endeksinde yüzde 3’e varan değer kaybına neden oldu. Bono piyasasında da yabancı yatırımcıların satışlarıyla faiz yüzde 19.26’ya yükseldi. Döviz piyasasında dolar 1.3850-90 YTL’den işlem gördü.
İŞ BANKASI DÜŞTÜ: Son iki haftadır yurtdışı piyasalara paralel olarak yukarı yönlü hareket eden ve kısa sürede 44 binli puanlara çıkan borsa dün Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) faiz artışının da etkisiyle küçük çaplı kár satışları bekleniyordu. Ancak uluslararası yatırım bankası Morgan Stanley’in İş Bankası C hisselerinde 7.35 YTL’den, toplam 31 milyon adet hisseyi blok olarak borsada satması, İş Bankası C hisselerinde yüzde 9’a varan değer kaybına yolaçtı. Ayrıca İş Bankası’nun kurucu hissadarı olan Şerif Ağa’nın mirasçılarının açtığı bir davanında dün borsada İş C’den başlayan satışlara bahane olduğu belirtildi. 1934 yılında vefat eden Şerif Ağa ’nın 50 mirasçısının, açtıkları bir davayla dedelerinden kalan
hisse senedinin, sermaye artışları sonucunda bugünkü değeri ve ne kadar kár payı getirdiğinin tespit edilmesi istendiği yolundaki
haber dün Hürriyet’te yeralmıştı.
42 BİNE KADAR GERİLEDİ: BOJ’un faiz artırımı, Morgan Stanley’in blok hisse satışı, Şerif Ağa varislerinin İş Bankası’na dava haberi ve kár realizasyonu ile genele yayılan satışlar, dün endeks, en düşük 42.486 puana kadar geriletti. Endeks, yüzde 2.66 kayıpla, günü 42.888 puandan tamamladı. İş Bankası C ise, yüzde 8.33 düşüşle borsanın en çok değer kaybeden 3’üncü hisse senedi oldu.
FAİZ YÜZDE 19’UN ÜZERİNDE: Bono piyasasında da iyimser hava yerini dalgalı bir seyre bıraktı. Yabancı yatırımcıların bonoda yaptıkları satışlar faizi yüzde 19.30 seviyelerine kadar taşıdı. Bankacılar, "Yabancıların bono satışlarıyla faiz yükselişe geçti. Ancak dövizde bir hareketlilik görmedik. Bu da yabancının beklemede olduğunu gösteriyor yorumunu yaptı.