Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2003 02:05
Ünlü pazarlama düşünürü Steve Rivkin, ‘Farklılaş ya da öl’ başlıklı sunumunda, şirketlere kendilerini rakiplerinden farklı kılanı ortaya koymalarını önerdi, ‘‘İnek olacaksanız bari mor inek olun, farklılaşın’’ dedi. Sevgin, farklılaşamayanın başarılı olamayacağını vurguladı.
Dünyanın önemli şirketlerine farklılaşma konularında danışmanlık yapan ABD'nin önde gelen pazarlama düşünürlerinden Steve Rivkin, ‘‘İnek olacaksanız bari mor inek olun’’ diyerek, ‘‘mor inek’’ olmanın püf noktalarını anlattı.
Fikir babasının pazarlama dünyasının ünlü isimlerinden Seth Godin'in olduğu ‘‘mor inek’’ felsefesinin ele alındığı ve Hürriyet'in de sponsorları arasında bulunduğu Mor İnek Farklılaşma Konferansı ve Fuarı'na katılan Steve Rivkin, ‘‘Farklılaş ya da öl’’ başlıklı bir sunum yaptı. İnsanların fikrini değiştirmenin kolay olmadığını kabul ederek, ‘‘Farklılaşmak için sizi rakiplerinizden daha özel kılan nedir’’ sorusuna yanıt aranmasını söyleyen Rivkin, farklılaşma için müşterilere benzersiz satış önerisi getirmenin önemine dikkat çekti. Rivkin, farklılaşmayı Coca Cola'nın ‘‘Hayatın Tadı’’, Nokia'nın ‘‘Connecting People’’ gibi sloganlarıyla örnekledi. ‘‘En iyi stratejik plan, iyi bir taktikle uygulanmazsa faydasızdır. Bu, iş hayatında ve pazarlamada da böyledir. Kendinizi farklı kılacak planlar hazırladıktan sonra mutlaka bunu nasıl uygulamalıyım demeniz gerekir’’diyen Rivkin, şirketlerin markaları için de ‘‘Beni kim tercih ediyor’’ sorusunu sorması gerektiğini ve başkalarının gözüyle nasıl değerlendirildiğini tespit etmelerini istedi.
MESAJINIZ NEDİR
Farklılaşmanın aşamalarını anlatırken, ‘‘Mesajınız nedir? Güzel fikirlerin, cıngılların ötesinde sizi farklı kılan nedir’’ diye soran Rivkin, farklılaşmanın içerik, farklılığı ortaya koyan fikir, inandırıcılık ve farklılığı anlatabilme aşamalarını kapsadığını vurguladı. Farkılığı yaratacak diğer unsurun da isim olduğunu söyleyen Rivkin, ‘‘İyi bir isim kısa ve öz, başka ürünlerle karıştırılmayan, gerçekleri yansıtan, iletişim süreci başlatan, anlaşılması kolay, hem göze hem kulağa hitap eden özellikler taşımalı’’ diyen Rivkin,
Rivkin, bir katılımcının ‘‘Bizim şirketlerimizi mor inek yapmak istiyorsunuz. İnek pek akıllı bir hayvan olarak bilinmez. Mor İnek ismi sizce uygun mu’’ sorusuna ise şu yanıtı verdi: ‘‘Aslında bunu bu fikrin yaratıcısına sormanız gerekir, ama eğer inek olacaksanız hiç değilse mor bir inek olmayı tercih etmez misiniz? Ben ederim. Mor
Aslan denilseydi çok geleneksel ama Mor İnek şaşırtıcı, insanları provake eden bir şey ve insanları provake ederek dikkat çekersiniz.’’
‘Mor İneğin Akıllısı’ adlı kitabının yazarı Prof. Dr. Arman Kırım ise sunumunda , ‘‘gizli aktifler’’ dediği gayrinakdi değerler yaratmanın önemini anlattı. Kırım, başka şirketler tarafından kaskanılacak değerler yaratılarak, yan işlerden de para kazanılabileceğini anlattı.
Sözlüğe bakın kadının suratına ‘pislik’ sürmeyin
Bir ürüne isim koyarken iyi araştırılması gerektiğini de vurgulayan Steve Rivkin, bunu şu örneklerle anlattı:
REEBOOK, piyasaya kadınlara yönelik ‘‘İncubus’’ isimli bir ayakkabı çıkarmıştı, tepki çekti. Çünkü İncubus mitolojide geceleri uyuyan kadınlarla cinsel ilişkiye giren kötü ruh. Hukuki araştırma yapmışlar ama sözlüğe bakmamışlar. Firma bu ürünü geri çekmek zorunda kaldı.
ESTEE Lauder, Country Mist (Kırsal nem) adlı bir fondoten üretti, dünya pazarlarında başarılı da oldu ama Almanca’da ‘‘Mist’’ kelimesi ‘‘çöplük, pislik’’ anlamına geliyordu. Hangi kadın yüzüne ‘‘kırsal pislik’’ sürmek ister ki? Şirket Almanya pazarında bu ürünün ismini Country Moist (Kırsal nem) olarak değiştirdi.
MITSIBUSHI Güneydoğu Asya'da Pojero markalı jipi çok komik bulunuyordu. Buradaki 100 bin işadamı İspanyolca konuşur ve İspanyolca'da Pajero kelimesi mastürbasyon yapan kişi demek.