Güncelleme Tarihi:
Moody's Ülke Risk Grubu Kıdemli Kredi Sorumlusu Alpona Banerji, negatif görünümlerin değişimi konusunda belirli bir süre şartı olmadığını ama kredi notunu aşağı çekecek şeylerin başında mali hedeflerde bir sapma olması ve piyasalarda özellikle dış finans konusunda anlık şoklara karşı verilecek yanıtların geleceğini ifade etti.
EKONOMİ EKİBİ BEKLENTİSİ
Sunum sonrasında hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Alpona Banerji, yeni kurulacak hükümette Ali Babacan ve Mehmet Şimşek'in olup olmamasının ya da Merkez Bankası başkanının kim olacağının Moody's için önemli olup olmamasıyla ilgili olarak şunları söyledi:
"Bizim için önemli olan kimin geleceği değil ekonomik politikaların nasıl uygulanacağı ve devam ettirileceğidir."
Banerji, soru cevap öncesi yaptığı sunumda Türkiye'nin şu anda gelişen ülkeler arasında piyasa risklerine karşı en kırılgan ülke konumunda olduğunu ifade etti.
NOT İNDİRİMİ GELECEK MI?
Banerji, gelecek ay gerçekleştirecekleri not açıklamasında notu değiştirmek zorunda olmadıklarını ama mevcut riskleri izlemeye devam edeceklerini ifade etti ve şu anda TL'deki değer kaybının devam etmesi ve büyümenin önemli ölçüde yavaşlamasının aslında kredi notuna aşağı yönlü baskı yaptığını belirtti.
Banerji, gelişen ülkelerdeki en büyük risklerden birinin net sermaye akışının azalması olduğunu söyledi.
Banerji, Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı risklerin başında ABD Merkez Bankası Fed'in para politikasını değiştirmesi ve Çin'deki büyümenin yavaşlaması olduğunu ifade etti.
YAPISAL REFORMLARDA EN ÖNEMLISI TASARRUF ORANI
Banerji şu anda Türkiye'nin yapısal reformlar konusunda en büyük beklentinin tasarruf alanında olduğunu, ülkedeki tasarruf oranının düşük olmasının cari açığı etkilediğini ifade etti.
EN RİSKLİ ÜLKE KONUMUNDA
Bütün bunlar dikkate alındığında Türkiye gelişen ülkeler arasında cari açık ve dış finansman bağımlılığı nedeniyle diğerlerine kıyasla daha riskli bir konumda bulunduğunu söyledi.
Banerji, yaptığı sunumda yaşanan dış gelişmelerde kredi notunu aşağı çekecek gelişmelerin başında Türkiye'nin ABD Merkez Bankası FED'in sıkılaştırmasına doğru cevap verilmemesi olduğunu ifade etti.
YATIRIMCI GÜVENİNİN EN ÇOK AZALDIĞI ÜLKELER
Banerji şu anda yabancı yatırımcı güveninin en çok azaldığı gelişen ülkeleri Türkiye, Endonezya ve Güney Afrika olarak sıraladı.
Banerji, Türkiye'nin finansal piyasalarda yaşanacak bir türbülans karşısında en fazla risk altında olan ülke olduğunu da ifade etti.
Moody's analisti, yatırımcıların güveninin azalmasındaki en büyük etkenleri Türkiye'nin dış finansmana olan bağımlılığı ve düşük döviz rezervi olarak gösterdi.
REFORMLAR GECİKTİ
Banerji, Türkiye'nin yaşadığı siyasi belirsizlik nedeniyle ekonomik reformları geciktirdiğini ifade etti.
SEÇİM AÇIKLAMASI
Seçim sonuçlarının kredi notu belirsizliğini azalttığını söyleyen Banerji, bundan sonra kredi notunun düşük büyümeye verilecek yanıt ve enflasyona göre belirleneceğini ifade etti.
Banerji, hükümetin iş dünyasını iyileştirme, eğitimi daha iyi seviyelere çıkarma sözleri verdiğini ancak bunları yerine getiremediğini bunları yakından takip edeceklerini sözlerine ekledi.
CARI AÇIK VURGUSU
Moody's, Türkiye ile ilgili geçtiği raporda cari açığa da vurgu yaptı.
Raporda, Türkiye'nin cari açığının son dönemde daraldığını ancak hala gelişen Ülkelere kıyasla hala yüksek olduğunu ifade etti.
Türkiye'nin doğrudan Çin riskine maruz kalmamasına rağmen dış finansmana olan bağımlılığından son sekiz ayda piyasalarında büyük dalgalanma yaşadığında işaret etti.
KREDİ NOTLARI NEDEN ÖNEMLİ?
Moody Investors Service İş Geliştirme Başkan Yardımcısı Burak Cerrahoğlu, kredi notlarının neden önemli olduğunu şöyle açıkladı:
"Kredi notunun en önemli faydalarından biri yatırımcıların daha geniş sermaye akışına ulaşmasını kolaylaştırmaktır. Kredi notları sayesinde, uzun vadede daha farklı alternatifler ortaya çıkabilir. Kredi notlarının bir diğer faydası da şeffaflık sağlamasıdır. Yatırımcılar için kredi notunda önemli bir diğer kriter de notun yüksekliğinden ziyade alındığı kurumdur."