Güncelleme Tarihi:
Â
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluÅŸu Moody's'ten yapılan açıklamada, Türkiye'nin ülke tahvillerinin kredi notunun bir basamak artırılarak, "Ba2"den "Ba1"e yükseltildiÄŸi, not görünümünün ise "pozitif" olarak devam ettirildiÄŸi belirtildi.Â
NOT NEDEN ARTTI?
Moody's not artırımını, Türkiye'nin kamu maliyesindeki kayda deÄŸer iyileÅŸmeye ve hükümetin bilançosunun artan ÅŸok giderme kapasitesine dayandırdığını kaydetti.Â
Ayrıca kuruluş, Türkiye'nin en büyük riski olan cari açığın çözümüne yönelik atılan adımların da not artırımında rol oynadığına dikkat çekti.
SADECE 1 KADEME KALDI
Türkiye'nin Ba1 notu, yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına denk geliyor.  Â
Açıklamada, Türkiye'nin notunun yatırım yapılabilir seviyeye çıkmasının, iyi durumdaki kamu finansmanı verilerinin de ışığında, ödemeler dengesi şoklarına karşı daha güçlü hale gelmesine bağlı olabileceği değerlendirmesine de vurgu yapıldı.
POZÄ°TÄ°F ALGIYA Ä°ÅžARET EDÄ°YOR
Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof.Dr. Erhan Aslanoğlu, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, kararın bu konjonktürde alınmış olmasının Türkiye için toplamda pozitif bir algıya işaret ettiğine vurgu yaptı.
Aslanoğlu şöyle konuştu:
"Pozitif bir karar. Değerlendirmede temel makro dengeler konusunda pozitif yorumlar var. Türkiye için iyi haber çünkü Moody's biraz da kıt not vermesi ve nispeten yavaş hareket etmesiyle biliniyor. Standard & Poor's geçtiğimiz dönemde Türkiye'nin yerel para cinsinden notunu yatırım yapılabilir seviyeye yükseltmişti ancak döviz cinsinden halen bu seviyenin iki kademe altında bulunuyor. Moody's ise hem döviz cinsinden hem de yabancı para cinsinden notu yatırım yapılabilir seviyenin bir kademe altına çekti. S&P ile karşılaştırınca S&P'nin döviz cinsinden bir kademe üstüne çıktı. Ama hala yerel para cinsiden S&P'nin bir kademe altında".
Aslanoğlu, bu karar Türkiye'nin yumuşak karnı olan cari açık konusunda da algının iyileştiğine işaret ettiğine dikkat çekti. Aslanoğlu, "Türkiye'nin cari açıkta ve finansal tarafta riskleri var. Büyük bir kurum tarafında bu risk algısı düşmüş görünüyor. Gelişme Türkiye için toplamda olumlu bir duruma işaret ediyor ve piyasaların da kararı pozitif karşılayağını düşünüyorum" dedi.
DOLAR DÜŞÜŞE GEÇTİ MOODY'S'İN NOTLARI NE ANLAMA GELİYOR Aaa: En yüksek kredi notu ve kredi riski en düşük performanslara veriliyor. Aa: Gerekli yükümlülükler en iyi şekilde yerine getirildiği, kredi riskinin oldukça düşük olduğu anlamına geliyor. A: Gerekli yükümlülüklerin ortanın üstü seviyede yerine getirildiği anlamına gelip, kredi riskinin düşük olduğuna işaret ediyor. Baa: Gerekli yükümlülüklerin orta seviyede yerine getirildiği ve kredi riskinin de yine orta derecede olduğu anlamına geliyor. Bununla birlikte, bazı spekülatif özellikler de barındırılabiliyor. Ba: Spekülatif not ve önemli ölçüde kredi riski bulunduğu anlamına geliyor.  Caa: Yine spekülatif not ve oldukça yüksek kredi riski bulunduğu anlamına geliyor. Ca: Yüksek derecede spekülatif ve iflas ihtimali oldukça yüksek anlamına geliyor. C: Moody's'in en düşük notu ve iflas eden ülkeler ya da şirketlere veriliyor ve iflastan kurtulma olasılığına imkan verilmiyor.
Kararla birlikte dolar tarafında hızlı bir düşüş izlendi. Dün kapanışta 1.8060 TL olan dolar Moody's açıklaması ile 1.7830 TL seviyelerine kadar geriledi. Dolar daha sonra ise yeniden 1.79 seviyesinin üzerine çıktı.
Uzmanlar not artışı sonrası TL'nin dolara karşı değerlenme olasılığının arttığını belirtirken, ilk etapta 1.78 seviyesinin önemli olduğuna dikkat çekiyor. Bu seviyenin aşağıya kırılması durumunda 1.70 - 1.75 bandında geri çekilme olasılığı da ifade ediliyor.
"Ä°YÄ°YE GÄ°DEN BÄ°R TABLO BAÅžLADI"
Anadolu Bank Genel Müdür Yardımcısı Recep Atakan, Türkiye'nin not artırımını değerlendirdi. Atakan,"Uzun süredir devam eden trendlerin çoğunun kırıldığı bir gün yaşıyoruz. Türkiye'ye has bir iştah oldu piyasada. Türkiye'nin fiyatlanmasında iyiye giden bir tablonun başladığını görüyorum. Cari açıktaki iyileşmenin trend haline gelmiş olması etkili oldu, olumlu bir havaya girdiğimizi düşünüyorum" dedi.
Atakan, "Türkiye'nin yatırım yapılabilir seviyeye yükselmesinin 2012'de olmasının erken olacağını düşünüyorum. Cari açıktaki bu düzelmenin bozulabilme ihtimali var. Teşvik paketinin olası etkilerinin ihtimalleri şu anda fiyatlanıyor. 2012 büyük ihtimalle iki tane not artırımı için erken bir yıl oluyor" dedi.
"POZÄ°TÄ°FTE TUTMASI OLUMLU"Â Â
Reuters'a konuşan BGD Partners ekonomisti Özgür Altuğ, "Bu kararla, Moody's'in yatırım yapılabilir seviye için cari açıkta ve cari açığın finansmanın da daha fazla iyileşme ve özel sektörün dış kaynaklı borçlanmasında bir azalma görmek istediğini anlıyoruz. Türkiye'nin bu kredi notunu korumak için mali disiplinini de koruması gerekiyor" dedi.
Altuğ bununla birlikte, Moody's'in not görünümünü pozitif tutmasının da not artımıyla bağlantılı olarak olumlu bir gelişme olarak değerlendirdi.
EN Ä°YÄ°SÄ° MOODY'S
Üç uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu arasında Moody's döviz cinsinden en iyi notu veren kurum konumuna yükseldi. Fitch de Türkiye'ye aynı notu vermiş ancak görünümü 'durağan'da tutmuştu. S&P'nin notu ise bir kademe aşağıda ve görünümü durağan.
S&P GÖRÜNÜMÜ DÜŞÜRMÜŞTÜ
S&P'nin, Mayıs ayı başında Türkiye'nin kredi notu görünümünü pozitiften durağana çevirmesine Başbakan Recep Tayyip Erdoğan büyük tepki göstermiş, "Gerekirse anlaşmamızı iptal ederiz" demişti.