Güncelleme Tarihi:
MERKEZ bankaları ağırlıklı hafta geride kalırken, faiz artışlarına rağmen gelen kararlar piyasaları rahatlattı. Türkiye ve ABD merkez bankalarından gelen faiz artışları beklentiler dahilinde olduğu için tepkiler genelde olumlu oldu. Özellikle ABD Merkez Bankası’nın bu yıl içinde iki faiz artışı daha öngörmesi dolara değer kaybettirirken, Türkiye’nin de içinde bulunduğu gelişen ülke para birimlerine değer kazandırdı. Bu durum faiz ve borsa üzerinde de etkisini gösterdi. Kısaca piyasalarda iyimserlik zaman zaman sorgulanmakla birlikte devam ediyor. Ancak borsanın zirve, döviz kurlarının önemli destek noktalarına yakın olması, hareket ve dalgalanmaları sınırlayabilecek bir görünüm. Borsanın direnç seviyelerinde satışla karşılaşma, döviz kurlarının ise düşüşlerde tepki olasılıklarını dikkate almak gerekecek.
DUYARLILIK ARTAR
Cuma piyasalar kapandıktan sonra gelen ‘sürpriz’ Moody’s görünüm düşürme haberi dışında önümüzdeki hafta için piyasaların çok önemli bir gündemi görünmüyor. Daha ileriki tarihte 16 Nisan’da yapılacak referandum var. Bu yönde bir fiyatlama şimdilik yapılmış değil. Fakat referandum tarihi yaklaştıkça fiyatlamalar ve duyarlılık artacaktır. Ekonomi yönetiminden de son günlerde “Türkiye’ye kaynak girişi olacağı” yönünde beklentilerin dillendirilmesi dikkat çekici. İster istemez bu durum varlık fonu ile Körfez ülkeleriyle ilişkilendiriliyor. Bir kaynak girişi olup olmayacağı, miktarı özellikle döviz kurları ve piyasa hatta genel ekonomi için önemli. Ama piyasalar somut gelişmeleri ve verileri görmek ister. Yine piyasaların seyri açısından önemli görülen yabancı işlemlerine baktığımızda yüksek montanlı hareketler görülmüyor. Ocak ayından bu yana borsa ve tahvil bonoya giriş yapan sıcak para pozisyonunu koruyor. Haftalar itibariyle belli bir miktar çıkıyor veya giriyor, ciddi bir pozisyon değişimi şimdilik yok. 10 Mart haftasında borsadan 94 milyon dolar çıkarken tahvil bonoya 354 milyon dolarlık giriş gerçekleşmiş. Borsada 2016 bilançolarının yayınlanmasının tamamlanmasıyla hisse bazlı hareketlilik görüldü. Bilançolar bir ölçüde ekonomideki genel havayı yansıtıyor, iyi bilanço bulmanın diğer dönemler kadar kolay olmadığı söylenebilir. Hollanda ve Avrupa ile gerilen ilişkilerin piyasalar üzerinde olumlu veya olumsuz bir etkisi olmadı. Olayın polemik düzeyinde kalması ve ekonomik bir yaptırım veya eyleme dönüşmemesi piyasa duyarlılığını azalttı. Geçen eylül ayında Türkiye’nin kredi notunu ‘yatırım yapılabilir’ seviyenin altına çeken Moody’s gündemde yokken bu defa görünümünü düşürdü. Türkiye kredi derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir seviyenin altında nota sahip.
En son Fitch, not düşürdükten bir süre sonra borsada çıkış, döviz kurlarında gevşeme görülmüştü. Görünüm değişimi olumsuz bir gelişme olarak değerlendirilirken, piyasalara etkisinin ‘sınırlı’ kalması beklenebilir. Zirveye yaklaşan borsa için kâr satışı bir süredir düşen döviz kurları için tepki alımları için gerekçe oluşturabilir. Gelecek hafta olağandışı bir gelişme olmadığı takdirde, yatırım araçlarında mevcut pozisyonların önemli ölçüde korunduğu, belli bir bantta kısa dalgalanmaların yaşanacağı bir piyasa görünümü olası görülüyor.
BORSADA ÇIKIŞ TRENDİ SÜRÜYOR
BORSADA dalgalı seyirle birlikte çıkış trendi devam ediyor. Yaşanan kâr satışları ve geri çekilmeler alım yönünde kullanıldı. Kısa dönem için 91.400-91.800 direnç seviyeleri önem kazanmış durumda. Bu seviyelere hareketlenmelerde kâr satışları görülebilir. 91.800 seviyesinin üzerinde verilecek direnç 93.100 zirvesi. İlk destekler ise 89.700-88.500 seviyelerinde. Çıkışın devamı açısından 88.500 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Aksi takdirde sonraki destek noktası 87.300 olarak görülüyor. Çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.
DOLAR/TL KURU DESTEK ARAYIŞINDA
DOLAR/TL kurunda satış baskısı ve destek arayışı devam ediyor. İlk destekler 3.60 ve 3.56 seviyelerinde. Geçtiğimiz günlerde tepki alımlarının görüldüğü 3.56 daha önemli. Bu seviyelerde tekrar tepki alımları görülebilir. 3.50 sonraki tutunma noktası olarak görülüyor. Yukarı yönlü hareketlenmelerde ise tepki çıkışının devamı için ilk aşamada 3.65 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Bu durumda 3.70 ve 3.75-3.79 daha üst direnç seviyeleri. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.