Güncelleme Tarihi:
Moody's yaptığı açıklamada, Portekiz’in finans piyasalarına geri dönmeden önce, ikinci bir finansman sorunu yaşama riski olduğuna dikkat çekti.
Portekiz, 2010’da yüzde 9 olan bütçe açığının gayri safi yurtiçi hasılaya oranını yüzde 5.9’a indirmeyi hedefliyor. Lizbon'un hedefi, 2013’te bu oranı yüzde 3’e indirmek yönünde. Portekiz gibi Yunanistan’da daha önce bütçesinde önemli kesintilere gitmeye zorlandı ancak bunu başaramadı.
Lizbon, Nisan ayında Yunanistan ve İrlanda'dan sonra AB ve IMF'den yardım talep eden üçüncü hükümet olmuştu.
Diğer kredi derecelendirme kuruluşları Standard & Poor’s ve Fitch de Portekiz’in notunu indirmiş ancak 'çöp' seviyesine çekmemişti. Her iki kurum da ülkenin kredi notunu BBB- seviyesinde tutuyor. Bu da yatırım yapılabilir kategorinin en düşük seviyesi olarak kabul ediliyor. Moody's, daha önce Yunanistan'ı da çöp statüsüne indirmişti.
Portekiz’e yönelik endişeler, Avrupa Birliği’nin yaramaz çocuğu Yunanistan’ın uluslararası piyasaları endişelendirmeye devam etmesinden kaynaklandı.
SORUNU YİNE GÜNDEME TAŞIDI
Moody's'in kararı, Yunanistan'ın son dönemde yaşadığı mali sıkıntılardan sonra euro bölgesindeki borç sorununun genişleyebileceğini yeniden hatırlattı. Uzmanlar, Yunanistan'ın yaşadıklarından sonra kararı sürpriz olarak nitelendirmiyor.
Bazı ekonomistler, İrlanda'nın da ek mali desteğe ihtiyacı olacağını düşünürken, yatırımcılar ise İspanya ve İtalya'nın sorun yaşamaya aday sıradaki ülkeler olduğu konusunda endişeleniyor.
KRİZ SONA ERMEDİ
Well Fargo Securities'in ekonomisti Jay Bryson Reuters'a yaptığı değerlendirmede, "Yaşananlar, krizin hala sona ermediğin gösteriyor. Yunanistan'a, biraz daha fazla para verseler dahi ki bu konuda anlaşılmış görünüyor. Kriz sona ermiş değil" dedi.
GÖZLER ECB'DE
Borç sorunu, Perşembe günü faiz kararını açıklayacak olan Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) işini de daha zor hale getiriyor. Ekonomistlerin çoğu bankanın, toplantıda, enflasyonu dizginlemek için bu yılın ikinci faiz artırım kararını almasını bekliyor.
Ancak faiz artırımı kararı, Portekiz'in ve diğer borçlu euro bölgesi ülkelerin hali hazırda zaten yüksek olan borçlanmalarını daha maliyetli hale getirebilir. Portekiz'in yüzde 10'un üzerine çıkan uzun vadeli tahvillerinin faizi, şu anda Almanya'nın aynı vadedeki tahvillerinin faizinin üç katı seviyesinde bulunuyor.