Güncelleme Tarihi:
ULUSLARARASI kredi kuruluşu Moody’s, Türkiye’ye ilişkin bir rapor yayımlayarak, küresel kriz sırasında olumlu yönde korunan ülke notuna ilişkin uyarılarda bulundu. “Büyüyen iç ve dış dengesizlikler, kontrol edilmemesi durumunda Türkiye’nin kredi notu üzerinde ters bir etki yaratmaya başlar” değerlendirmesinin yer aldığı rapor, piyasalar tarafından olumsuz olarak algılandı. Ancak daha sonra kuruluşunun Türkiye ile ilgili üst düzey analisti Sarah Carlson, A.A.’ya bir açıklama yaparak, raporun olumsuz değil, dengeli olduğunu savunarak, mali ve para politikalarının geliştirilmesi halinde Türkiye’nin notunun yükseleceği yönünde bir mesaj verdiklerini söyledi. “Türkiye’nin Seçim Sonrası Politikaları Kredi Notunun Seyrini Belirleyecek” başlıklı rapora ilişkin yaptığı açıklamaya ilişkin Sarah Carlson, şu değerlendirmeyi yaptı: “Raporda, Türkiye’nin ‘Ba2’ pozitif olan kredi notunun büyüyen iç ve dış dengesizlikler kontrol edilmezse, olumsuz yönde etkileneceğini kaydediliyor. Temel endişemiz, Türkiye’nin büyük cari işlemler açığı. Bu da Türkiye’yi ani şoklara karşı kırılgan hale getirebilir. ”
Politikaya göre yükselir
Türkiye’nin mali ve para politikalarındaki değişikliklerin, kredi notu seyrini belirleyeceğini ifade eden Carlson, “Bu, tamamen negatif bir rapor değildir. Bu, oldukça dengeli bir rapordur. Türkiye mali ve para politikalarını geliştirirse kredi notunun yükseltileceğini söylüyoruz” dedi. Euro bölgesi krizinin Türkiye ekonomisine yansımaları konusuna da değinen Carlson, “Bu bölgedeki bir zayıflığın, Türkiye’nin ihracatında talebi azaltacağını” kaydetti. Moodys’in Ocak 2010’da Türkiye’nin kredi notunu, “Ba3”den, “Ba2”ye yükselttiğini ve ekim ayında görünümü “durağan”dan “pozitif”e çevirdiğini anımsatan Carlson, Türkiye’nin önceki yıllara göre şoklara daha dayanıklı olmasının ve bankalarının, pozitif görünümde payının büyük olduğunu söyledi.
Kontrol edilmezse ters etki yaratır
MOODY’S, Türkiye’nin seçim sonrası politikalarının kredi notunun seyrini belirleyeceğini vurguladığı raporunda şu noktalara değindi:
Türkiye’de seçim sonrası politik ortamın, görece daha dinamik olmasını beklerdik. Büyüyen iç ve dış dengesizlikler, kontrol edilmemesi durumunda Türkiye’nin kredi notu üzerinde ters etki yaratmaya başlar.
Türkiye’nin ekonomik ve mali temellerinin dayanıklılığı, küresel ekonomik kriz sırasında ülkenin “Ba2” olan kredi notunun görünümünü olumlu yönde destekledi. Ancak İç ve dış dengesizlikler konusunda düzeltici çalışmaların olmaması, olumlu kredi notunu durdurabilir.
Hükümet açığı daha dalgalı sermaye kaynakları kullanarak finanse ettiği için cari açık önemini koruyor.