Güncelleme Tarihi:
Cepte teknoloji bombardımanı
GPRS'li cep telefonları hazır, ama ortada şebeke yok
HANNOVER
Dünyanın en büyük bilgi teknolojileri fuarı CeBIT 2001, mobil iletişimde yeni teknolojilerin ve ürünlerin bombardımanına sahne oluyor. Cep telefonu ve avuçiçi bilgisayar ürünlerinin ön plana çıktığı fuara bu yıl 60 ülkeden 8 bini aşkın şirket katılıyor. 28 Mart'a kadar sürecek olan CeBIT 2001'i bu yıl 900 bin kişinin gezmesi bekleniyor.
Cep telefonlarında üçüncü kuşak (3G) olarak adlandırılan GPRS (General Packet Radio Services) destekli modellerin ilk tanıtımları da CeBIT'te gerçekleştirildi. GPRS destekli cep telefonları fuar stantlarında görücüye çıkarken, GPRS'in kendisi fuarda yoktu. Fuar öncesinde firmalara GPRS ürünlerinin tanıtımını yapabilmeleri için bir GPRS ağı kurulacağı söylenmesine rağmen, bu hayata geçirilemedi. Böylece CeBIT 2001'e üçüncü kuşak cep telefonu ürünlerini ilk gerçek GPRS şebekesi üzerinde test etmek için giden ziyaretçiler hayal kırıklığına uğradı.
Cepte görüntülü ve hızlı iletişim imkanı veren GPRS konusunda bir süredir sıkıntı olduğu belirtiliyordu. 2001 yılı içinde kullanılacağı açıklanan GPRS konusunda en büyük sorunların başında, GPRS kullanıcılarının uluslararası hizmet alıp alamayacakları. Çünkü, eğer GPRS uyumlu bir cep telefonuna sahipseniz, bunu hangi ülkelerde ve hangi şebekelerde kullanabileceğiniz henüz netleşmedi. GPRS konusundaki bir diğer sorun ise, bu ürünlerin test edilebileceği terminallerin olmaması. Bu da ürün geliştiricileri zorluyor.
TEKNİK SORUNLAR
GPRS teknolojisi, mobil telefon kullanıcılarının sürekli hatta olmalarını öngörüyor. Bu teknolojide ücretlendirme, ses taşıyan bilgi paketlerinin boyutuna göre yapılacak. GPRS'in yaşadığı sorunlardan biri de bu noktada ortaya çıkıyor. Mobil telefon operatörleri, henüz GPRS konusunda bir pazarlama ve ücretlendirme politikası geliştirmeyi başaramadı. İşte tüm bu sorunlar, CeBIT 2001'de de su yüzüne çıktı. Bırakın bir ülkeyi, bir fuar alanında bile kurulamayan GPRS şebekesi, bu teknolojide bugüne kadar açıklanmayan bazı ciddi teknik sorunların olduğunun işaretlerini veriyor.
Nokia'dan dört yeni ürün
CEBIT 2001'de, dikkat çeken üreticilerin başında Nokia geliyordu. Nokia, 3310'un WAP'lı modeli 3330, GPRS destekli 8310 ve 6310 ile internetten cep telefonlarına müzik yükleme imkanı veren HDR-1'i tanıttı.
Kullanıcılar, yeni Nokia 3330 ile WAP'ın tüm imkanlarından yararlanırken, WAP üzerinden cep telefonlarına çok sayıda eğlenceli oyunu da yükleyebilecekler. Bu ürün 2001'in ikinci çeyreğinde satışa sunulacak. Nokia'nın ‘stil’ kategorisinde konumlandırdığı 8310'un en büyük özelliği ise yarı şeffaf yüzeyi ve GPRS desteği. Ürün ayrıca, HSCDS adı verilen yüksek hızlı veri iletişimini de destekliyor. Nokia 8310, 2001'in üçüncü çeyreğinde piyasaya sürülecek. Nokia'nın GPRS destekli diğer yeni ürünü ise 6310. 6310'un GPRS dışındaki en büyük özelliği Bluetooth adı verilen ve elektronik cihazların birbiriyle kablosuz olarak haberleşmesini sağlayan teknolojiyi de kullanabilmesi. 2001'in son çeyreğinde satışa çıkacak olan Nokia 6310'un hedefi, profesyonel kullanıcılar.
Nokia, 3310, 3330, 8210 ve 8850 model telefon kullanıcıları için de yeni bir teknolojiyi ilk kez CeBIT'te duyurdu. Real Network ile yapılan anlaşma sayesinde Nokia kullanıcıları HDR-1 adlı müzik çalıcısı ile mobil müzek keyfini yaşayabilecekler. Bu ürüne sahip olan kullanıcılar Real Network üzerinden müzik parçalarını HDR-1'e yükleyip dinleyebilecekler.
En yetenekli Communicator
CEBIT'de Nokia'nın dikkat çeken ürünlerinden biri de, Communicator 9210. Communicator serisinin dördüncü versiyonu olan 9210, bu yılın ortalarında piyasaya çıkacak. Almanya'daki fiyatının 2 bin mark olması planlanan 9210'daki en büyük yenilik kablosuz Java desteği. 4096 renk destekleyen 240x320 çözünürlüğündeki renkli aktif LCD ekranı ve Windows uyumlu uygulamaları ile daha etkileyici hale gelen Communicator, 43 kilobitlik hızlı veri iletişimi desteğine de sahip.
Bill Gates de cebe giriyor
MOBİL iletişim sektöründeki hızlı gelişme, dünyanın en büyük yazılım şirketinin sahibi Bill Gates'in de iştahını kabartıyor. Microsoft bir taraftan cep telefonları için standart olabilecek bir işletim sistemi üzerinde çalışırken, diğer taraftan da kendi markasıyla piyasaya süreceği cep telefonunu hazırladı. İlk kez CeBIT'te tanıtılan Microsoft marka cep telefonunun teknik özellikleri hakkında şimdilik fazla bilgi verilmedi.
İkisi bir arada
SPECTRONIC'in geliştirdiği cihazın özelliği, hem cep telefonu hem de dijital bir fotoğraf makinası olması. Ürün aynı zamanda cep bilgisayarı özelliğine de sahip.
En küçük telefon
The Sewon firması, dünyanın en küçük GPRS'li cep telefonunu tanıttı. Sadece bir Zippo çakmak boyutlarındaki telefonun yıl ortasında piyasaya çıkması bekleniyor.
Siemens'ten bilek telefonu
CEBIT 2001'de Siemens de yeni mobil ve kablosuz telefonları ile dikkat çekti. Walky Talky özelliği de bulunan yeni DECT telefonu Gigaset Comfort'un yanısıra, tamamen ses komutları ile çalışan araç kiti Professionel Voice II'yi de tanıtan Siemens'in en ilgi çeken ürünü Wristphone adındaki bileğe takılan cep telefonu oldu. 36gram ağırlığı ile bir cep telefonunun tüm özelliklerine sahip olan bu cihazın en önemli özelliği üç bantlı olması. Yani, bu bilek telefonu GSM 900 ve 1800'ün yanısıra ABD'de de kullanılabilecek.