Güncelleme Tarihi:
Başkanlığını Yona Yırcalı’nın yürüttüğü Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından onuruna verilen resepsiyona katılan El Halife, sorularımızı yanıtlarken, Mısır ve Tunus’ta yaşananları eylemleri Ortadoğu’da büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinin başlangıcı olarak okumak gerektiğini vurguladı. Bu sürecin 10 hatta 20 yıl devam edebileceğini belirten El Halife, Türkiye’nin model olabileceği yönündeki tartışmalara şu yorumu getirdi: “Her ülkenin kendi dinamikleri farklıdır. Bir ülkenin tek başına başka bir ülkeye model olması kolay değil. Ancak Türkiye Ortadoğu için önemli bir ülke, doğuya kollarını açmış durumda. Bunu biz görüyoruz. Ortadoğu’nun Türkiye’den öğrenecek çok şeyi var.”
Gurur duyulan İslam mirası
“Türkiye düşüncelerin, hayallerin özgürce ifade edildiği bir ülke” diyen El Halife, Türkiye’nin kendisi ve Ortadoğu için anlamını şöyle anlattı: “Daha güçlü ticari ve politik ilişkiler geliştirmek üzere Türkiye’ye geldim. Türkiye bizim için, Ortadoğu için çok büyük önemi ve anlamı olan bir ülke. Türkiye demek Müslüman mirası ile gurur duyan modern bir ülke demek benim için. Coğrafi konumu çok iyi, farklı kültürleri barış içinde barındıyor. Özgürlükler ülkesi, insanlar düşüncelerini ve hayallerini özgürce ifade edebiliyor. Burası hayalleri gerçekleştirmek için fırsatlar ülkesi.”
Türkiye ile Bahreyn arasındaki yıllık ortalama 250 milyon dolarlık ticaretin yeterli olmadığnı belirten El Halife, “Bunu artırmanın yollarını aramak için Türkiye’ye geldim. Biz bunu hizmet sektöründe, altyapı ve inşaat sektöründe de artırmayı umuyoruz.”
Bahreyn’le ortak şirket kuruluyor
PRENS Salman Bin Hamad El Halife ve beraberindeki iş adamı heyetinin, Türk iş dünyasıyla biraraya geldiği ziyarette, Bahreyn ve Türkiye arasında ortak bir şirket kurma kararı alındı. Türk-Bahreyn İş Konseyi Eş Başkanı Osman Yıldırım Coşkun, “Hemen işlemlere başladık, iki ülkenin özel sektörünün birlikte yapabileceği iş fırsatları araştırılacak. Bu yolla artık bu fırsatları kaçırmayacağız.”