Mobius’tan TL çağrısı!

Güncelleme Tarihi:

Mobius’tan TL çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 26, 2018 22:48

Mobius Capital Partners’in kurucusu Mark Mobius, Euro’su veya doları olanların Türk Lirası varlıklarını alabileceğine dikkat çekerek, “Ne güzel ucuz bir para diyorum, Brezilya, Çin ve Güney Kore’nin para birimleri de gerçeğinden ucuz. Zayıf para birimi her zaman kötü bir şey değil” dedi.

Haberin Devamı

Mobius’tan TL çağrısı
DÜNYACA ünlü yatırımcı, Mobius Capital Partners Kurucusu Mark Mobius, Türkiye’ye 20 yıldır gelip gittiğini ve her seferinde iyimserlik duygularıyla dolduğunu dile getirerek, “Türk Lirası çok değer kaybetti. Yatırımcılar beni arıyor. Ne yapalım diye, ne güzel ucuz bir para diyorum. Euro’nuz, dolarınız var, varlık alabilir, yatırım yapabilirsiniz diyorum. Paranın ucuz olması her zaman kötü olacak diye bir şey yok” diye konuştu. Akbank ve Sabancı Üniversitesi, “Sabancı Üniversitesi Center of Excellence in Finance”in (CEF) uluslararası konferans serisinin ikincisi dün düzenlendi. Konferansın anahtar konuşmacısı ise Mark Mobius’tu. Tıklım tıklım dolu salonu konuşan Mobius, gelişmekte olan ülkeler ve avantajlarını anlatırken Türkiye’yi de unutmadı. Türkiye’ye gelmeyi sevdiğini ve buradaki iyimserliğin onu çok etkilediğini vurgulayan Mobius,  faizlerin de fena olmadığını söyledi.  Gelişmekte olan ülkelerin 1980’lerde ilk ortaya çıktığını ve 1987’den itibaren yatırım aldıklarını belirten Mobius, son yıllarda ise çok daha önem kazandıklarını ve hisse değeri bakımından dünya pastasından aldıkları payın yüzde 35’e çıktığını dile getirdi.

Haberin Devamı

KIZ KARDEŞİMİN HATASI
Mobius, şöyle konuştu: “Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülkeleri hızlı büyüdükleri için çok seviyoruz. Ayrıca bu ülkeler genç nüfusu barındırıyor ve bu demogratif olarak da büyük fırsat sunuyor. Kız kardeşim gelişmekte olan bir ülkeye tam en yüksek olduğu dönemde yatırım yaptı. Ve küresel krizle bu dip noktaya düştü. Evlerine gittim kapıyı önce açmadı, “Paramı geri istiyorum” dedi. “Aç konuşalım” dedim ve zincirli halde biraz araladı, yine sordu; “Paramı nasıl geri alabilirim?” Ben ona “Ancak daha fazla alarak kaybını giderebilirsin” dedim. Ama yapmadı. Yapsaydı emin olun kaybı ancak dip noktadan daha fazla alarak kazanca çevirebilirdi.”

İHTİMALE OYNUYOR
Gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra şimdi dünya piyasalarında gözlerin gelişme ihtimali ülkelere çevrildiğine dikkat çeken Mobius, bunların başında Afrika ülkeleri ile Latin Amerika ve Asya’nın bazı ülkelerinin geldiğini vurguladı. Mobius, “Vietnam sıra dışı büyüyor. Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri gelişmekte olan ekonomiler. Ancak frontier ülkeler yani gelişme ihtimali ülkeler olarak tanımladığımız kategoride ise Afrika çok fırsatlar sunuyor. Para birimlerini soruyorlar gelişme ihtimali olan ülkelerin yatırımcıları” diye konuştu. Konuşması gelişme ihtimali olan ülkelerin para birimlerine gelince Mobius, Türk Lirası’na da dikkat çekerek şunları söyledi: “Türk Lirası çok değer kaybetti. Müşterilerim bana soruyorlar. Ama karamsar değilim. Euro veya dolarınız varsa hala varlık alabilirsiniz, yatırım yapabilirsiniz. Hala para kazanabilirsiniz. Zayıf para birimi her zaman kötü bir şey olmak zorunda değil.” Mobius, “Çin para biriminin dolara karşı yüzde 15 iskontolu olması yuanı çekici kılıyor. Güney Kore Wonu dolara karşı yüzde 10 iskontolu. Brezilya’da çok büyük bir kriz söz konusu oldu ve yüzde 9 daha değersiz parası. Zayıf para birimi her zaman kötü bir şey olmak zorunda değil” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

ENFLASYON SPİRAL GİBİDİR, SİZİ İÇİNE ALIR
SABANCI Üniversitesi Finans Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş konferansın açılışında, enflasyonla mücadelenin önemine işaret ederek, “Enflasyon spiral gibidir. Sizi içine alır, girdapta kalırsınız. Bazen bakarsınız tekne batıyor, ‘Yahu küçücük bir tekne bu, niye insanlar boğuldu? Atlayamadılar mı?’ diye düşünüyorsunuz. Tekne batarken kendiyle beraber bir vakum oluşturuyor ve kişileri de o vakumun içine doğru çekmeye başlıyor. Enflasyon bunun gibi bir vakum etkisi yaratıyor.  O yüzden enflasyonla mücadele çok önemli” dedi. Demirtaş, Türkiye ekonomisine ilişkin şöyle konuştu: “Türkiye ekonomisi dinamik bir ekonomi. Zorluklar yok mu? Tabii ki var. Şöyle bir baktığımız zaman kamu borcu düşük ama özel sektör borcu çok yüksek. Enflasyon yüksek, bütçe açığı bir parça daha iyi durumda. O zaman ne yapmamız gerekiyor? İyilere devam edilecek, kötüler de değiştirilecek. Enflasyon hedeflemesi burada çok önemli. İlerleyen dönemlerde yurtdışı ekonomilerden gelen haberler bizim için çok önemli olacak.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!