Mobil trafikte yoğun ‘eylem’ tartışması

Güncelleme Tarihi:

Mobil trafikte yoğun ‘eylem’ tartışması
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2013 00:00

TAKSİM Gezi Parkı eylemleri devam ederken en çok konuşulan konulardan biri de ‘mobil iletişim’deki aksamalar oldu.

Haberin Devamı

 Eylemciler kesintilerin kasıtlı olduğunu düşünürken, telekom uzmanları kesilmelerin ‘çok yoğun’ kullanımdan kaynaklandığını ileri sürüyor.Türkiye gündeminin birinci sırasına oturan Taksim Gezi Parkı gösterileri süresince en çok konuşulan konuların başında mobil iletişim geldi. Binlerce insanın cep telefonlarını hem ses hem de internet için kulandığı gösterilerde sık sık yaşanan aksamalar eleştiri konusu oldu.

Telekomünikasyon uzmanları kesintilerin “kasıtlı” yapıldığı iddialarının doğru olmadığını belirterek, “Bu kadar yoğun kullanımda kesilmelerin olması çok olağan. Kesilmeler yaşanmaması için mobil baz istasyonları da Taksim meydanına gönderildi” değerlendirmesini yaptı.

İSTANSYONLAR MAKSİMUMA

Başta İstanbul, Ankara ve İzmir olmak üzere bir çok ilde süren eylemler zaman zaman mobil iletişimi de sekteye uğrattı. Meydanlardan atılan milyonlarca twett ve Facebook iletileri kullanılan yoğunluğu gösterdi. GSM operatörleri, artan trafiği sabit istasyonların kapasitesini maksimum seviyeye çıkarak ve mobil istasyon desteğiyle arttırdıklarını belirtti. GSM operatörü Avea protestolar sırasında, “Yoğun bölgelere servis veren tüm istasyonları maksimum kapasiye çıkaracak HW ve SW değişiklikler yapıldı. Ayrıca İstanbul ’da 5 adet mobil istasyon ile yoğun lokasyonlarda servis kapasitesi arttırıldı” bilgisini paylaştı.

SES VE DATA’DA ARTIŞ

Diğer operatörlerden ise data kullanımlarıyla ilgili bir açıklama yapılmadı.Kendi abone datalarına ilişkin  bilgi veren Avea ise, protestoların yoğun yaşandığı günlerle bir önceki haftayı değerlendirerek verileri paylaştı. Protesto günlerinde ses ve data trafiğinin önemli oranda arttığı görülüyor. Avea’nın belirli günlere ilişkin istatistikleri şöyle: “Bir önceki hafta (20-26 Mayıs) ile gecen haftayı (27 Mayıs-02 Haziran) karşılaştırdığımızda toplam ses trafiği 33.24 MioErl’den (milyon erlang) 34 MioErl seviyesine yükselerek yüzde 2.3 oranında artmıştır. Data trafiği ise 644.39 TB’tan 749.06 TB’a yüzde 16.24 oranında artmıştır.”

EN YOĞUN KULLANIM GÜNLERİ

Gösterilerin en yoğun yaşandığı günlerde ise rakamlar şöyle: “Olayların yoğun yaşandığı geçen hafta 31 Mayıs-01-02 Haziran tarihleri ile 24-25-26 Mayıs tarihlerini karşılaştırdığımızda toplam ses trafiğinin 13.34 MioErl’tan 13.82 MioErl’a yüzde 3.57 oranında arttığı görülmektedir. Data trafiğinde ise 293.11 TB’tan 337.90 TB’a yüzde 15.27 artış gerçekleşmiştir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!