Güncelleme Tarihi:
MOBİL teknolojilerde yaşanan gelişmeler iş dünyasının bu alana yaptığı yatırımların da artmasına neden oluyor. Ankara’da G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi’nin “Girişimcilik: G20 ve B20 Gündeminde İlk Defa” başlıklı oturumunda konuşan Coca-Cola Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Muhtar Kent, herkesin mobil internete odaklanması gerektiğine vurgu yaptı. Kent, “Mobil webin hızlanması, internetin hızlanması önemli. Bugünün uzmanları 2025 yılında 1 trilyon cihazın webe bağlı olacağı düşünüyor. Ticaretin her şeyi bu yoldan olacak” diye konuştu.
HAYAL GÜCÜNE SAHİPLER
Salonda bulunan genç iş adamlarının dünyanın farklı ülkelerinden geldiklerini dile getiren Kent, şöyle konuştu: “Dinamik genç girişimcilere ‘hoşgeldiniz’ diyorum. Sizler hem hayal gücüne sahipsiniz. Aynı zamanda yapıyor, başarıyor ve her gün fark yaratıyorsunuz.Güç sizin elinizde. İşlerinizle çok olumlu bir etki yaratıyorsunuz. Sayısız insanın hayatını etkiliyorsunuz. Bu etki gelecekte de devam edecek. Genç girişimcilerden en çok ‘hiçbir zaman kendi güçlerini sorgulamamalarını, güçlerinden endişe etmemelerini’ istiyorum. Onlar büyük bir ekonomik faaliyet içinde, zenginlik ve istihdam oluşturuyorlar. Sosyal ve ekonomik alanda adalet sağlıyorlar. Yaptıkları her işte olumlu katkılar sunuyorlar. Kendi işim tüketiciyi tanımak. Tüketiciyi tanımak, tüketiciyi etkileyen trendleri bilmek zorundayız. Tüketicinin istekleri daima önemli olmuştur bizim için. Tüketici ile çalışan şirketler 21. Yüzyıl tüketici görüşlerine hazır olmalı.”
İYİ MARKA SÖZÜNÜ TUTAR
Markanın bir “vaat” olduğunu belirten Muhtar Kent, iyi bir markanın sözde durmanın sonucu oluştuğunu bildirdi. Teknolojinin hızlanmasına değinen Kent, “Teknolojinin kabulü giderek artıyor ve teknoloji muazzam bir hızla gelişiyor. Televizyon, bilgisayar, iPhone, Twitter nasıl gelişti. Önceden yılları alan bir iş bugün birkaç gün içinde halledilebiliyor. Bugün dünyada 580 milyon twit atılacak. Günde 580 milyon 10 yıla kıyasla daha fazla bir ileti oluyor. Şu değişime bir bakın” diye konuştu. Kent, dünyadaki nüfusun giderek yaşlandığını, genç tüketici sayısının hızla arttığını, Batıdan Doğuya ekonomik gücün yayıldığını, su, sermaye, enerji gibi kaynakların giderek azaldığını kaydederek, tüketicilerin eskiye kıyasla bugün daha etkili olduğunu söyledi. Bütün dünyadaki çalkantılara rağmen orta sınıfın 800 milyon arttığını belirten Kent, “Mobil komplikasyonun artması dünyanın birbiriyle iletişim kurmasını sağladı. Finansal ruh, sosyal ve fiziki sağlık giderek önem kazandı.
Bütün bu değişikliklere ilaveten makro trendlerin değişmesi sonucunda tüketiciye hitap eden markaların da rolü değişti” yorumunu yaptı.
Kitleselden bireysel pazarlamaya geçildi
MUHTAR Kent, kitle pazarlamasından bireysel pazarlamaya geçildiğini belirterek, kitleden bireylere geçmenin tüketicinin zevkiyle yakından ilgili olduğunu söyledi. Bunu teknolojinin kolaylaştırdığını aktaran Kent, kendi şirketinde tüketicilerin marka ile bağlantı kurmalarını sağladıklarını bildirdi. Muhtar Kent, Coca-Cola şişelerinin üzerinde tüketicinin ismi bulunduğunu anımsatarak, bu değişimin tüketicilerde büyük etki yarattığını anlattı. Piyasayı etkileyen makro etkenlerin ikiye ayrılabileceğini dile getiren Kent, “Birincisi makro güçler. Şirketlerin, markaların değişmesini etkileyen faktörler. İkincisi tüketiciyi yetkin hale getiren güçler” diye konuştu.
Yatırım ortamını ilerletmek istiyoruz
TÜRKİYE Genç İşadamları Derneği’nin (TÜGİAD) ev sahipliğinde düzenlenen G20 Genç Girişimciler İttifakı Zirvesi’nda KOBİ’lere tam destek vurgusu yapıldı. G20 Genç Girişimciler İttifakı’nın, G20 ülkelerinde önemli bir oluşum olduğunu aktaran TÜGİAD Başkanı Rahmi Çuhacı, G20 ve B20’ye ilişkin bilgiler verdi. Çuhacı, “Bizim uygulamada ana amacımız hükümetler düzeyinde uygulanacak politikaları geliştirmek. Ancak yatırım ortamını da ilerletmek istiyoruz” dedi. Türkiye’nin G20 Dönem Başkanlığı’nda üç önceliğinin “kapsayıcılık”, “uygulama” ve “yatırım” olduğunu belirten Çuhacı, şunları kaydetti: “G20 ülkesi olmayan ülkeler de bu sürece dahil edilmeli. Somali, Katar gibi ülkelerden de bizimle çalışacak dostlarımız bugün bizimle beraber. Dolayısıyla biz G20 ülkesi olan ve olmayan ülkeleri kaynaştırıyoruz. B20 koalisyonu, G20 ekonomileri içindeki bağımsız iş birlikleri... B20, 6.7 milyon küçük, orta ve büyük ölçekli şirketler bağlamında çalışmalar yapıyor. B20 olarak özellikle işletmeler için ortak kararlar almaya çalışıyoruz. B20’nin çeşitli çalışma görev grupları var. Yeni bir çalışma görev grubunun yani sadece KOBİ’ler için çalışacak bir çalışma grubunun düzenlenmesi kararını aldık.”
TEK ÇÖZÜM GİRİŞİMCİLİK
TÜGİAD 14. ve 15. Dönem Başkanı Ali Yücelen ise bütün potansiyel çözümlerin hızla bulunması gerektiğini vurgulayarak, bugün burada olma sebeplerinin zenginliğin eşit dağılımı, genç iş gücü için yeni istihdam oluşturulması ve tüm uluslara eşit fırsatlar sağlanması olduğunu açıkladı. Bunların hepsinin gerçekçi hedefler olduğunu belirten Yücelen, şöyle devam etti: “Hedeflerimiz çok net. Bu sayede daha iyi bir geleceği oluşturarak sosyal sorunlardan kaçınabiliriz. Tabi ki bunun çözümü girişimciliktir. Biz girişimcilik sayesinde potansiyel büyüme ve zenginleşmenin sağlanabileceğine inanıyoruz. Uzman denen kişilerin hepsi girişimcilikten bahsediyor ama hiçbiri bu konuda bir şey bilmiyor.”