Mittal 18.6 milyar Euro verdi, Arcelor ’olmaz’ dedi

Güncelleme Tarihi:

Mittal 18.6 milyar Euro verdi, Arcelor ’olmaz’ dedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2006 00:00

Mittal Steel’in Arcelor’u satın almak için 18.6 milyar Euro teklif etmesi bütün dünyada sürprizle karşılandı. Mittal, Arcelor’u satın alması durumunda Kanadalı çelik üreticisi Dofasco’yu Alman çelik üreticisi ThyssenKrupp’a satmayı kabul ettiğini açıkladı. Arcelor, Dofasco’yu, Alman çelik şirketi ThyssenKrupp’un ihaleden çekilmesinden sonra satın almak için anlaşmıştı.

DÜNYANIN en büyük çelik üreticisi Mittal, Erdemir’in özelleştirme ihalesini kazanan OYAK’ın ortaklık yaptığı Arcelor’u satın almak için 18.6 milyar Euro önerdi. Bütün dünyada dikkatler bu yeni birleşmeyle oluşacak yeni şirkete çevrildi. Mittal, Erdemir özelleştirmesine de katılmış ancak üçüncü turda elenmişti. Bu satın alma girişimi dünyada çelik pazarında büyük bir konsolidasyonu temsil ediyor. Analistlerin hesabına göre, iki şirketin biraraya gelmesi, 40 milyar dolarlık değere sahip, yıllık 100 milyon ton çelik üreten bir çelik devi meydana getirecek. Mittal gibi Arcelor da, Erdemir ihalesine katılmış, ancak açık arttırma turlarında ihaleden çekilmişti. Erdemir’in yüzde 46.12’isini satın alan OYAK daha sonra Erdemir’i devralmak için kurduğu Ataer Holding’in yüzde 41’ini Arcelor’a devretmeyi planlıyordu.

HİSSE BAŞINA 28.21 EURO: Mittal, dünyanın ikinci büyük çelik üreticisi olan Arcelor’un hissesi başına 28.21 Euro öneriyor. Mittal, Arcelor’u satın alması durumunda Kanadalı çelik üreticisi Dofasco’yu Alman çelik üreticisi ThyssenKrupp’a hisse başına 68 Kanada dolarına satmayı kabul ettiğini açıkladı. Arcelor, ThyssenKrupp’un ihaleden çekilmesinden sonra Dofasco’yu 3.95 milyar Euro karşılığında 24 Ocak’tan sonra satın almak için anlaşmıştı.

BÜYÜK ŞİRKET GÜCÜ: Mittal Başkanı Lakshmi Mittal, Arcelor hisse sahiplerini parayı ve hisseleri kabul etmeye ve dünyanın iki küresel çelik firmasının geleceğinde rol oynamaya çağırdı. Mittal, her iki firmanın da çelik sektöründe bir konsolidasyonun ve sektörün geleceği için benzer vizyonları paylaşmanın eşiğinde olduğunu belirtti. Teklifin, Arcelor’a çok cazip bir prim sunduğunu ve büyük bir şirket gücü vadettiğini kaydetti.

TEKLİFİ DÜŞÜK BULDU: Adının açıklanmaması şartıyla konuşan bir Arcelor yönetim kurulu üyesi ise Mittal’in teklifiyle ilgili tutum belirlemek için henüz çok erken olduğunu söyledi. Konuya yakın bir kaynak da Arcelor’un Mittal’ın yaptığı teklifi çok düşük bulduğunu belirterek, konuyla ilgili olarak Arcelor yönetim kurulunun toplanmayı planladığını bildirdi.

TEKLİFİ BU SABAH İLETTİK: Lakshmi Mittal düzenlediği basın toplantısında, "Arcelor ile 14 Ocak’ta görüştük ve birleşme fikrini ortaya attık ve şirketin CEO’sundan olumlu bir yanıt alamadık. Arcelor CEO’su Guy Dolle bize bu işlemle ilgili gördüğü zorlukları anlattı. O tarihten sonra şirketin CEO’sundan başka bir randevu daha aldık ancak Dolle bunu daha sonra iptal etmek zorunda kaldı. Biz de yeniden bir araya gelmeye karar verdik ve dün Dolle’u aradım, kendisi Toronto’da olduğu için görüşemedik, dolayısıyla bu sabah teklifi ilettik" diye konuştu. Mittal, yaptıkları teklifi artırmaya gerek görmediklerini belirtti, ancak artırma olasılığını da saf dışı bırakmadı.

AB YETKİLİLERİ İNCELEYECEK: Avrupa Birliği yetkilileri, antitröst yasalarının Mittal’ın rakbibi Arcelor’a teklifini dikktaçi bir şekilde inceleyeceğini açıkladı. Avrupa Birliği Sözcüsü Jonathan Todd, anlaşma konusunda henüz herhangi bir bildirim almadıklarını belirtti. Bildirimi alır almaz dikkatli bir şekilde inceleyeceklerini kaydetti.

İkisi de Erdemir ihalesine katıldı

ARCELOR ve Mittal, Erdemir’in yüzde 46.12’lik hissesinin satışı ihalesine katıldılar. İki şirket de üçüncü turda çekilmişti. Oyak Grubu yönetimi, Erdemir ihalesini kazandıktan sonra ihaleye katılan dünya devlerinden Hintli Mittal ile ortaklık görüşmesi yapmıştı. Bu görüşme için Mittal’ın CEO’su Lakshmi Mittal özel uçağı ile Türkiye’ye gelmişti. Oyak, daha sonra da Erdemir’de ortaklığı bulunan Arcelor’la görüşme masasına oturmuştu. Oyak, yabancı konusunda tercihini Erdemir’in eskiden beri ortaklık yaptığı Fransız Arcelor’dan yana kullandı. Erdemir’le 2002 yılından bu yana Sollac Ambalaj’da ortaklık yapan Arcelor, Oyak’taki Erdemir hisselerinin yüzde 49’u için 1 milyar 450 milyon dolar ödeyecekti. Ortaklıkta Arcelor’un payı yüzde 41, Oyak’ın payı ise yüzde 59 olacaktı.

İKİ DÜNYA DEVİ ARCELOR

2002’de İspanyol Aceralia, Lüksemburg’lu Arbed ve Fransız Usinor gruplarının birleşmesi ile oluşan Arcelor’un cirosu 30 milyar Euro düzeyinde.

Şirketin 60 ülkede 94 bin çalışanı bulunuyor.

Yılda 43.9 milyon ton çelik üretimi yapıyor.

Arcelor, Türkiye’deki faaliyetlerini, paslanmaz çelik, yassı çelik ve dağıtım, işleme ticaret çeliği alanlarında sürdürüyor.

MITTAL

Hint asıllı Hollandalı şirket, yıllık üretimi 42.1 milyon tonla dünyanın en büyük çelik üreticisi konumunda.

Mittal 2004 yılı satışlarını 22 milyar dolar olarak açıkladı.

14 ülkede dört kıtada faaliyet gösteriyor.

175 bin çalışanı var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!