Güncelleme Tarihi:
TARIM ve Köyişleri Bakanlığı’nın Bodrum’daki tekne turunda 3 Rus rehberin ölümüne yol açan viskinin ithalatçısı olarak duyurduğu Jasmin Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Gıda Turizm savunmaya geçti. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Lazgin Akdeniz, “Biz Mister Burdon’un değil Eagle Blow’un ithalatçısıyız. Gerek emniyet güçlerinin gerekse Tarım ve Köyişleri Müdürlükleri’nin yaptıkları analizler sonucu Rus turist ve rehberlerin ölümünde şüphe Mister Burdon markalı viskide yoğunlaştı. Mister Burdon’la bizim hiçbir ilgimiz yok” dedi.
12 bin şişe satıldı
Jasmin’in Eagle Blow marka içkileri Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) tarafından usulüne uygunca yetkilendirilmiş ithalatçı firması olduğunu vurgulayan Akdeniz, şu bilgileri verdi: “Toplam 12 bin adet votka, viski, cin niteliğindeki içkiler gerek KKTC makamlarından gerekse Türk Tarım ve Köyişleri Müdürlüklerinden alınan ‘Gıda kodeksine uygunluk’ belgeleriyle ithalatı yapıldı ve ülke sınırlarına girdi tümü satıldı.”
Raporlar ortada
Jasmin olarak, TAPDK tarafından kendisine izin verilen 12 bin adet içki ithalatı dışında tek bir şişenin dahi usulsüzce Türkiye’ye sokulmadığını belirten Lazgin Akdeniz, şunları söyledi: “Gerek Gümrük Müdürlüğünden gerek tarım müdürlüklerinden kayıtlı ithalat evrakları rahatlıkla istenip incelenebilir. Türkiye’nin birçok ilinde Tarım ve Köyişleri Müdürlükleri’nce Jasmin’in ithalatını yaptığı Eagle Blow marka içkilerin dağıtıldığı yerlerde incelemeler yapıldı. İnceleme sonuçları ortaya çıkan raporlar, markamızın içkilerinin Türk gıda kodeksine uygunluğu ve insan sağlığına hiçbir zararının olmadığı yönünde.”
Artık bu viskiyi satmamız çok zor
EAGLE Blow marka viskiden Türkiye’ye 30 bin koli daha getirmeyi planladıklarını anlatan Jasmin Alkollü ve Alkolsüz İçecekler Gıda Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Lazgin Akdeniz, “Artık bu marka içkiden Türkiye’de satmamız imkansız. Yaklaşık 30 bin koli daha siparişimiz olacaktı. Ancak markamıza yönelik yapılan haksız bilgilendirmeler bu içkinin Türkiye’de satışını imkansız hale getirmiştir” dedi.
ÖTV’den ucuza rakı satıyorlar
SAHTE içki skandalında ‘7 Rakı’nın haksızlığa uğradığını savunan Antalya Alkollü İçecek Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Karaman, şu değerlendirmeyi yaptı: “Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın 2 Haziran tarihli raporuyla ürünlerimiz aklandı. Uğradığımız haksızlık açıkça ortadadır. Bu tür olaylar Türk turizmini ve Antalya’yı etkilemesinin yanı sıra üretici firmaları zedeliyor. Son olayda görüldüğü gibi Ankara bazlı bir şirket var. Ama sanal bir şirket. Denetim kurumları şirkete baskın yaptıkları zaman şirket yok. Mal gümrükten nasıl giriyor? Bu kamu kuruluşlarının işi. Gümrükten 100 koli giriyor, bandrol alınıyor ama içeride bir anda hızlı bir şekilde çoğalıyor. Fatura, naylon fatura. Ortada işletme yok, vergi numarası yok. Ama mal Türkiye’ye girmiş. Yüzde 45 alkol içeren her 70’lik içki şişesinde üreticiler devlete 22.5 TL vergi ödeüyor. Fakat kaçak ya da sahe içkinin şişesi ödenmesi gereken vergi oranın da altında, 20 TL’ye satılıyor. Olduğu gibi kâr olarak ona kalıyor. Bu rant herşeyi körüklüyor.”
TAPDK: Turistik bölgelerde yoğun denetim yapılıyor
TÜTÜN ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) Başkanı Mehmet Küçük, “Turizm sezonu başta olmak üzere turistik bölgelerde, TAPDK, Gelir İdaresi Başkanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, çok yoğun denetimler yapıyor. Olayın belgeli üreticilerden, ithalata uygunluk belgesi alan ithalatçı firmalardan, onlara bağlı distribütörlerden, dağıtım ağından, pazarlama ağından kaynaklanan bir boyutu var mı, bandrol sürecinden kaynaklanan bir boyutu var mı bunların hepsi savcının tahkikatıyla ortaya çıkacak. O süreçten sonra biz, üzerimize düşen her ne varsa Kurum olarak yapacağız” dedi.
İleri gitme lüksümüz yok
Her kurumun görev alanının farklı olduğunu belirten Küçük, şu değerlendirmeyi yaptı: “Alkollü içkilerin üretim, ithalat, ürün içeriği, satışı, kayıt dışı veya yasa dışı ticareti boyutlarıyla mevzuat dahilinde adli, idari ve mali yetkileri kapsamında işleme tabi tutuluyor. Bandrol konusu Gelir İdaresi Başkanlığı ve TAPDK’nın görev alanına giriyor. Konu tütün olunca, tütün mamulü olunca, konu alkol olunca, alkollü içki olunca, metil alkol olunca hemen insanların aklına TAPDK geliyor. Kendi yetki alanınızda olmayan bir hususla ilgili yetki kullanmak, fazla ileri gitmek gibi bir lüksünüz yok.”