Mısırda yine TMO krizi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Mısırda yine TMO krizi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2005 02:01

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 260 dolara aldığı mısırı 100 dolardan ihraç etmesi, yem sanayicilerini ayağa kaldırdı. Türkiye Yem Sanayicileri Birliği, TMO’nun 30 milyon dolar zarara uğrayacağını ve özellikle tavukçuluk sektörüne büyük darbe vuracağını savundu.

TOPRAK Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) stoklarını eritmek için, alım fiyatının yarısından daha düşük bir fiyata ihrac amaçlı mısır satmasına, yem sanayicileri tepki gösterdi.

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEMBİR) Başkanı Ülkü Karakuş, tonunu 260 dolara aldığı mısırı ortalama 100 dolardan ihrac amacıyla ortalama 100 dolara satarak en az 30 milyon dolar zarar edeceğini savunurken, bu satışın tavukçuluk sektörünün ihracattaki rekabet gücünü de zayıflatacağını öne sürdü.

Geçen yıl uluslararası piyasa fiyatı 100 dolar civarında iken 332 bin liradan (250 dolar) mısır alan TMO, fiyat indirimlerine ve peşin fiyatına 6 ay vadeli satışa karşın hala 200 bin tondan fazla ürünü satamadı. Ağustos sonu-Eylül başında yeni ürün mısır alımına başlayacak olan TMO, depolarını boşaltmak için stoklarındaki ürünün ihraç amacıyla satışı için 23 Ağustos’ta ihale açtı. Yüzde 5 toleranslı 150 bin ton kırmızı ekmeklik buğday, 35 bin ton makarnalık buğday, 150 bin ton yemlik beyaz arpa ve 150 bin ton da mısırın ihraç amacıyla satışı için açılan ihale 24 Ağustos’ta sonuçlandırıldı. Toplam 8 firmanın muhtelif miktarlarda alım yaptığı ihalede, 35 bin ton makarnalık buğday, 125 bin tonluk yemlik beyaz arpa, 75 bin tonluk mısır, 25 bin tonluk kırmızı ekmeklik buğday satışı gerçekleştirildi.

İhalede, Eylül-Ekim aylarında yüklenecek mısırın ihraçlık satış fiyatı, uluslararası piyasa fiyatlarına uygun olarak, 99.49 dolar/ton ile 108.09 dolar/ton arasında değişti.

200 BİN TON VAR:

Halen elinde 200 bin tondan fazla mısır stoku bulunan TMO, söz konusu ihracat işlemi nedeniyle, finansman ve depolama giderleri hariç, 30 milyon dolar zarar edecek. Ancak TMO’nun, yeni alım dönemi öncesinde depolarını boşaltmak için bu ihracatı gerçekleştirmesi gerekiyor. İç piyasaya mısır satışını 15 Ağustos’ta durduran TMO, böylece tüccarın, yem sanayicilerinin iç piyasadan alım yapmasını sağlamaya çalışıyor. Bu yıl da 3.5-4 milyon ton civarında mısır rekoltesi beklendiği için, TMO’nun 1 milyon ton civarında mısır almak durumunda kalabileceği belirtiliyor.

ZORUNLU İHRACAT:

Mısırda yanlış fiyat politikası, yıllardır yılda ortalama 1.5 milyon ton mısır ithal etmek durumunda kalan Türkiye’yi, ‘zorunlu ihracatçı’ haline getirdi. Geçen yıl 403 bin lira (300 dolar) olarak açıklanan satış fiyatının uluslararası piyasalardan 200 dolar daha yüksek olması nedeniyle, yem sanayicileri, mısır yerine fiyatları daha da uygun olan mısır ve arpaya yöneldi. Böylece TMO’nun mısırı elinde kaldı.

TMO, Temmuz ayı ortasında mısır kullanan sanayicilere bir yazı göndererek, 15 Ağustos’ta mısır satışlarının durdurulacağını bildirdi. Hasada bağlı olarak Ağustos sonu-Eylül başı itibariyle mısır alımlarına başlanacağı hatırlatılan yazıda, yeni sezon mısır alımı öncesinde, satışlar sonrası depolarda kalan mısırın, yeni alımlara yer açılmasını teminen Ağustos ayı ilk yarısında yapılacak uluslararası ihale ile ihracata verilmek suretiyle değerlendirilmesinin planlandığını duyurdu.

Bize 300, dışarıya 100 dolara satıyor

YEM sanayicileri, TMO’nun mısır ihrac etme kararına tepki gösterirken, ortalama 100 dolar olan ihracat fiyatı yerine, bu ürünün 120-140 dolardan sektöre verilmesini istedi. Ancak TMO, sektörün iç piyasadan yeni ürün almasını sağlamak amacıyla bu isteğe olumlu bakmadı. TÜRKİYEMBİR Genel Sekreteri Hakkı Erdoğdu, konuyu değerlendirirken, TMO’nun geçen yıl 250 bin lira civarında fiyat açıklaması gereken mısıra 332 bin lira fiyat verdiğine işaret etti. Erdoğdu, ‘TMO, bize 300 dolara satmaya çalıştığı mısırı, şimdi 100 dolara ihraç edecek’ dedi.

Ütülen biz olduk

TÜRKİYEMBİR Genel Başkanı Ülkü Karakuş, TMO’nun 100 dolara mısır ihracatına karşı olduklarını, bunu dün Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’e de ilettiklerini belirtirken, ‘Biz 150 dolara kadar bu mısırı almaya hazırdık. Ama vermediler’ diye konuştu. Karakuş, bu yıl piyasada mısır fiyatının 260-280 bin lira arasında oluşmasını ve TMO’nun makul bir fiyat açıklamasını beklediklerini ifade etti. ‘TMO’nun yanlış fiyat politikası nedeniyle ütülen olduk’ diye konuşan Karakuş, ‘Yüksek fiyattan yem hammaddesi almak zorunda kaldık. Makul fiyatlar ile bize mısır verilseydi, tavuk eti ihracatında rekabet gücümüz artardı’ dedi. Karakuş, TMO’nun mısır ihracatına tepkilerini göstermek amacıyla İçişleri Bakanlığı’na izin başvurusunda bulunduklarını da bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!