Mısır’la ‘Ticaret Odası’ kuruyor, İskenderiye’ye Ro-Ro hattı istiyor

Güncelleme Tarihi:

Mısır’la ‘Ticaret Odası’ kuruyor, İskenderiye’ye Ro-Ro hattı istiyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2010 00:00

TOBB önderliğinde Kahire’de buluşan 250 Türk ve Mısırlı işadamı iki ülke arasındaki ilişkileri geliştirmek için Türk-Mısır Ticaret Odası kurulmasını kararlaştırdı. İskenderiye ile Mersin Limanı arasında da Ro-Ro seferleri başlatılması planlanıyor.

TÜRKİYE ile Mısır arasında ekonomik ilişkileri ve işbirliğini geliştirilmek için Türk-Mısır Ticaret Odası kurulacak. Türk Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield de, İskenderiye ile Mersin arasında Ro-Ro seferleri başlatılmasını önerdi. Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) üyesi 70 kişilik işadamı heyetiyle, Mısır’ın İskenderiye şehrinde, iki ülkeden 250 işadamını bir araya getiren TOBB’un Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Bizim petrolümüz, doğalgazımız yok ama girişimci ruhumuzla 3 milyar dolarlık ihracattan 130 milyar dolarlık rakamlara ulaştık” dedi. 2004 yılında gelişmekte olan ülkelerin dünya ekonomisinden aldığı payın yüzde 36 seviyelerinde olduğuna, şimdilerde ise bu oranın yüzde 51’e yükseldiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, ekonomi adına güneşin tekrar doğudan doğmaya başladığını kaydetti.

Arap dünyasının anahtarı

Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu: “Bu kıta Afrika kıtası. Afrika’da da iki ülke görüyoruz. Türkiye ve Mısır. Birlikte hareket edebilirlerse Türkiye ve Mısır’ın geleceğini kuracaklar. Bu, gelecek nesillere olan borcumuz. Bunu yapabilirsek iki parlayan yıldızı göreceğiz. ‘Tarih hazır olanlara güler’ diye bir laf vardır. Türkiye de Mısır da bu anlamda yapısal reformlarını hızla tamamlamalı. İki ülkenin de genç nüfusu var. Mısır’ın en önemli iki özelliğinden, birincisi Arap dünyasına girmek istiyorsanız ki, bu 300 milyonluk nüfustur, Mısır önemli anahtarlardan biri. İkincisi ise Mısır’ın Afrika kıtasının en gelişmiş iki ekonomisinden biri olması. Bu iki anahtarı iyi değerlendiriyor olmamız lazım.”

Ortak ticaret odası

İki ülke arasında gelişme kaydeden ticari ilişkileri daha da ilerletmek amacıyla ortak bir ticaret odası kurma kararı aldıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, Türk-Mısır Ticaret Odası ile denizcilik, turizm ve eğitim alanında yeni ortaklıklar oluşturacaklarını söyledi. Eğitim alanında, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin (TOBB ETÜ) Arap Akademisiyle işbirliği anlaşması imzalayacağını açıklayan Hisarcıklıoğlu, şunları dile getirdi: “Ro-Ro seferleri için de müthiş bir hazırlık var. İş adamları olarak bu köprüleri kuruyoruz. Bütün bu çalışmalara rağmen Türkiye’nin Mısır’ın ithalatından aldığı pay yüzde 4. Bu kadar iyi ilişkiye rağmen bu rakam çok düşük. Demek ki siyasetçilerimiz bizlere kapılara açmışlar, ama biz karşılıklı fırsatları iyi değerlendirememişiz. Bu yüzden kuracağımız odaya çok büyük görev düşüyor.”

Koordine olalım

MISIR Ticaret ve Sanayi Bakanı Raşid Muhammed Raşid, iki ülke arasındaki ilişkilerin memnuniyet verici olduğunu söyledi. Yakın bir süreçte stratejik işbirliği konseyi kurulacağı bilgisini de veren Raşid, konsey ile birlikte daha koordinasyonlu bir şekilde çalışılacağını kaydetti. 2005 yılında Serbest Ticaret Anlaşması imzalandığını, 2 hafta önce de yeni bir anlaşma imzalandığını belirten Raşid, “İşbirliği alanlarında bir sıçrama olacak” dedi.

Fırsatlar kaçmasın

İSKENDERİYE Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmed El Vekil, Mısır’ın dünyada en çok reform gerçekleştiren 10 ülke arasında yer aldığını belirterek, küresel krize rağmen Mısır ekonomisinin yüzde 4 büyüme gösterdiğini vurguladı. El Vekil, bu sene de yüzde 6.5’luk büyüme yakalayacaklarını belirterek, “Mısır geçen yıl 9 milyar dolarlık yabancı sermaye çekti. 200’den fazla Türk şirketi Mısır’da yatırım yaptı. 54 yeni proje daha var Bu fırsatları kaçırmayın” diye konuştu.

Hisarcıklıoğlu: İnşaatta müthiş fırsatlar var

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Mısır’ın inşaat sektörüne yönelik ortak çalışmalar yapabileceğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Türk müteahhitlik sektörü geçen yıl ve bu yıl dünya ikincisi konumunda. Mısır’ın ise çevre ülkelerle müthiş hinterlandı var. Mısır’ın çevresi, bizim birikimimizle müthiş ortaklıklar kurabiliriz, ortak destinasyonlar oluşturabiliriz. Birbirimizin rakibi değil tamamlayıcısıyız. Tarım ve sağlık, denizcilik konusunda da işbirlikleri yapabiliriz. Bizde niyet var. Bunun çatısını oluşturuyoruz. Birbirimize daha çok gidip gelmeliyiz.”

Mansfield: Turizmde ortak işler yapalım

TÜRK-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, Türkiye ile Mısır’ın turizm sezonunun farklı olması nedeniyle iki ülke için de faydalı olacak anlaşmaların yapılabileceği belirterek, “Ayrıca Türkiye’nin tıp turizminden Mısırlılar da faydalanmalıdır. Bankalar konusunda da adım atılmalı. TEB’in birlikteliği ve İş Bankası’nın burada şube açmış olması ümit verici. Karşılıklı üniversiteler açma zamanı da gelmiştir. Bununla ilgili yatırımcılar da bizimle birlikte geldiler” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!