Güncelleme Tarihi:
Yılda en az 5 milyar metreküp doğalgazın, Akdeniz'in altından (Mısır- İskenderun) döşenecek bir boru hattıyla taşınmasına yönelik mutabakat Mısır ile Türkiye arasında imzalandı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer Hürriyet'e, bu anlaşmayla Türkiye'nin dünyadaki doğalgaz çıkaran bütün ülkelerin alıcısı durumuna geldiğini vurguladı. Ersümer, ‘‘Anlaşma ayrıca, Türkiye'nin bir süredir Arap dünyasıyla soğuyan ilişkilerine yeni bir boyut kazandırdı’’ dedi.
Türkiye-Mısır arasında imzalanan mutabakat ile Mısır doğalgazının denizin altından İskenderun'a getirilmesi öngörüldü. Yaklaşık 1 milyar dolara malolması beklenen projenin yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi hedefleniyor.
Ersümer, Akdeniz Doğalgaz Boru Hattı'nın yapımı için bakanlığa çeşitli firmaların daha önce başvurduğunu belirterek, şöyle konuştu:
‘‘Boru hattına biz karışmayacağız, sadece doğalgazı İskenderun'dan alacağız. Yıl sonuna kadar hayata geçirilecek olan bu proje ile daha ucuz doğalgaz da mümkün. Çünkü boru hattı herhangi bir ülkenin sınırlarından geçmeyecek. Mısır'ın kara sularından çıkıp, uluslararası sulara girecek, sonra da Türkiye kara sularına girecek. Yani kimseye geçiş hakkı ödenmeyecek.’’
İSRAİL'E DE SATABİLİR
Mısırlı yetkililer ile temaslarında, kabul edilmesi halinde gelecek doğalgazın bir bölümünün İsrail'e satılabileceği önerisini getirdiklerini anlatan Ersümer, Mısır'ın bu konuyu da araştıracağını söyledi. Mısır ile elektrik anlaşması da yaptıklarını belirten Ersümer, şöyle konuştu:
‘‘Biz enterkonnekte sistemizi Suriye sınırına kadar götürdük. Bekliyoruz. Mısır da Süveyş'i geçerek Ürdün sınırına geldi. Ürdün de kendisini buna hazırladı. Eğer Suriye de gereğini yapıp enterkonnekte sistemini Türkiye ve Ürdün'e uydurursa, yaklaşık 1.5 milyar kilovatsasat enerji transferi yapabileceğiz.’’