Ceyhun KUBURLU
Oluşturulma Tarihi: Ocak 28, 2011 00:00
Tunus, Yemen ve Cezayir’de yönetimleri hedef alan gösterilerin Mısır’a da sıçraması Türk yatırımcıları tedirgin etti. Ülkede 2 milyar dolara yakın yatırımı bulunan Türkler gelişmeleri yakından izlemeye aldı. 80 bin Mısırlıya iş veren Türk girişimciler, “Tedirginlik var ancak bu olaylar geçici. Üretim her şeye rağmen devam ediyor” mesajı verdi.
TUNUS’ta başlayıp Yemen ve Cezayir’de yönetimi hedef alan gösterilerin Mısır’a sıçraması, bölgedeki yabancı yatırımcıları tedirgin etti. 2 milyar dolarlık Türk yatırımının bulunduğu Mısır’da 250 Türk şirketi faaliyet gösterirken, işadamları ülkedeki gelişmeleri de yakın takibe aldı. 80 bin Mısırlıyı üretim tesislerinde istihdam eden Türk yatırımcılar, “Tedirginiz ancak bu olaylar geçici. Üretim her şeye rağmen devam ediyor” mesajı verdi.
Kapatıp kaçılmaz
Mısırdaki yaşanan gelişmelerin yatırımcıyı tedirgin ettiğini belirten Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bir ülkede yatırımcı olduğunuz zaman bazı şartların oluşması gerekiyor. Siyasi ve iktisadi istikrar ile teşvikler bu yatırımlar da öne çıkıyor. Mısır’ın siyasi konumu her ne olursa olsun teşvikler değişmeyecektir. Mısır’ın siyasi kargaşası demokratik direnişler yatırımları biraz tedirgin edebilir. Ancak bu ülkede yatırım yapanları vazgeçiremez. Milyonlarca
dolar yatırım yapıldı, yaşanan ilk karışıklıkta hemen fabrikalar kapanıp başka bir ülkeye gidilmez.”
Yoksulluğa karşı zirve
Mısır’ın nüfusuyla Türkiye’ye çok benzeyen bir yapıya sahip olduğunu dile getiren Zuhal Mansfield, şöyle konuştu: “Kabalık, genç ve dinamik nüfus yapısına sahip Mısır bu yönüyle Türkiye’ye çok benziyor. Ancak bu ülkenin ciddi sorunları var. Gençler yoksulluğa karşı organize oluyorlar. Bunun düzelmesi gerekiyor. Liderlerin bir Afrika zirvesinde buluşup yoksulluğa çare araması lazım. Bunların nasıl düzeleceğinin konuşulması lazım. Bu olaylar yarın durabilir. Önemli olan bundan sonrası. Yoksulluk ömür boyu sürebilir. Gençlerin durumu çok iyi değil. Acilen bir şey yapılmalı.”
Yabancı yatırımı çekti
Mısır’da son dönemlerde yabancı yatırımcıları çekmek için çok önemli çalışmalara imza atıldığını belirten Zuhal Mansfield, “Yabancı yatırımcıya olanaklar sağlandı. Mısır çok büyük reformlar yaptı. Ülke yüzde 6’lık büyümeyi yakaladı. Ancak bu gelişmeler kısa vadede yetmedi. Aslında Mısır hükümeti ekonomik açıdan önemli çalışmalar yapıyor. Ancak nüfus çok fazla” diye konuştu.
Mısır Borsası 15 dakikada yüzde 6.2 değer kaybetti
MISIR’da hükümet karşıtı gösterilerin yarattığı kaygılar yüzünden borsanın hızla değer kaybetmesi üzerine, borsada işlemler geçici olarak durduruldu. Mısır borsasında EGX30 Endeksi, işlemler başladıktan sonra 15 dakika içinde yüzde 6.25 oranında değer kaybedince, borsada işlemlerin geçici olarak durdurulmasına karar verildi. Mısır’da Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek karşıtı gösterilerin sürmesinin yarattığı kaygılar nedeniyle borsa dün da yüzde 6.1 gerilemişti. Borsa uzmanları, yatırımcıların, krizin dün sona ermesini beklemesine rağmen gösterilerin sürmesinin ve yarın kitlesel gösteriler yapılacağı beklentisinin soruna hızlı çözüm bulma umutlarına zarar verdiğini, bunun da borsa yatırımcılarını etkilediğini belirttiler.
Olayların diğer ülkelerle ilgisi yok
MISIR’da “Polaris International Sanayi Bölgesi”nin ortağı olan Oğuz Satıcı, ülkedeki gelişmelerin yatırımcıyı korkutmayacağını belirterek, şöyle konuştu: “Mısır’ın büyümesi 7 yıldır devam ediyor. Hem ekonomik açıdan hem siyasi açıdan gelişen bir ülke. Bu mevcut hareketler ülkenin kendi içindeki bir takım siyasi sıkıntılardan kaynaklanıyor. Bölge ülkelerdeki diğer gelişmelerle çok ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Yatırımcı ilgisi sürüyor.”
Üretim sürüyor ama endişe varMISIR’la her yıl 25 milyon dolarlık iş yaptıklarını anlatan Tureks’in patronu Ruşen Çetin, gelişmelerin endişe verdiğini belirterek, şöyle konuştu: “Mısır, Tunus gibi olmaz. Burada daha farklı bir kontrol mekanizması var. Burada mutlaka bir değişim olması gerekiyor. Ancak Türk yatırımları bu olaylardan etkilenmez. Türkiye’ye karşı çok büyük bir saygı ve sevgi var. Gelişmeler buradaki çalışmaları biraz etkileyebilir. Üretim durmadan devam ediyor. Fabrikalar çalışıyor. Olaylar endişe verse de çalışmalara devam ediyoruz.”
Eroğlu: Gelişmeleri yakından izliyoruzOLAYLARIN henüz çok başında olduğunu dile getiren Eroğlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu, şu bilgileri verdi: “Yaşanan olaylar çok taze. Şu ana kadar üretimin durması söz konusu değil. Olaylar tabiki tedirgin ediyor ancak Mısır’da önemli çalışmalar yapıyoruz. Buradaki gelişmeleri yakından takip edip, bekleyeceğiz. Önümüzdeki dönemde ne olacağını bilemeyiz. Ancak şuana kadar üretim de sorun yaşanmıyor.”
Mısır ve Türkiye’nin ekonomik ilişkileriMısır’da 250 Türk şirketi faaliyet gösteriyor.
60 fabrika üretim gerçekleştiriyor.
45 farklı yatırım da hala devma ediyor.
Türkler 80 bin Mısırlıyı istihdam ediyor.
İki ülke arasındaki ticaret 4 milyar dolar.